Friday, December 30, 2016

Najla's 11th Birthday Dinner - at Stalkers Cafe

We were here again at Stalkers.. kali nie bawa geng ramai.ahakss..Surprise birthday dinner for Najla's 11th Birthday... quite last minute planning juga bila secara sepontan teringat pada sahabat- sahabat semasa kerja di Alpha dulu..so ajak mereka laa untuk dinner bersama.. Stalkers cafe terletak a few steps away sahaja dr Alpha tu.. senang untuk mereka if mereka kena stay back due to evening clinics.. 



 Reservation was made earlier ..dan juga inform kat the person in charge nak order the birthday cake skali.. We choose the Nutella Cheese cake ( 1 whole cake)  yang sedap tu..drooling tengok kat instagram @amardele.sugary


Plan for early dinner since the cafe was fully booked on that day  ... so solat maghrib kat sana..Stalkers cafe menyediakan tempat solat yang selesa walaupun kecil.. tapi tak mengapa cuma nak solat sahaja..arrived there before maghrib so solat gilir gilir.. myself solat dengan Najla dulu sebelum the boys.. and sebelum solat adik perempuan Fattah sedaya upaya nak clear off the surau untuk jadikan lebih selesa,ya allah sampai macam tu skali..padahal we all ok sahaja as the telekung semua bawa sendiri dah..

 
Dah sampai dah.. the favourite area nak ambil gambar



 by 7.30pm semua makanan dah sampai.. and friends pun dah sampai..apa lagi... dinner time.. oh yaa since we all datang ramai ( more than 25 pax) so memang dah whatsapp siap siap list what to eat supaya senang chefnya prepare..makanan tak payah cakap memang sedap..what we had for dinner was Godfather Sandwiches, Spagheti Oglio olio, Chicken chop, lamb chop, burgers and Carbonara..


Friends from Alpha..we were office mate 5 years ago..kejapnya dah berlalu 5 tahun dah 

 Selain daripada itu ajak skali ex officemate masa kat tempat kerja sekarang, my dearest Nadirah dan juga Zurinah..alhamdulillah both of them are available ..

Alhamdulillah dapat juga jumpa Zurinah ..dia dah pindah balik KL..

 Najla tak tahu actually dinner surprise ini..bila sampai sahaja dia sangat sangat excited.. one of her favourite places to eat . 



pernah bekerja bersama di Alpha..thank you for coming yaa..






     besides Najla, my dearest friend ex collegue from the current company  Zurinah pun birthday dia same date dengan Najla..so jeng jeng jeng..order juga  chocolate bouquet sebagai hadiah..terkejut kawan tu..hahaha.. surprise menjadi..suka sangat...



Di hantar ke Cafe sendiri as requested.. same birth date cuma lain tahun aja..ahakss


   for dessert ada 2 cakes..satu bawa sendiri ( order yang kecil sahaja edible image cake) satu lagi yang nuttella cheese cake tu..dah inform dah since semua dah selesai makan dinner.. so time untuk dessert laa.. 


ini cake pertama.. edible image victoria sandwich cake..



Victoria sandwich cake edible image.. gambar Najla and Fattah amin masa 1st time datang stalkers 


cake ini pun kejap aje licin..sedap alhamdulillah dan cukup untuk semua orang..sambil makan cake nie ..agak lama juga tunggu cake nuttella tu keluar.....duk fikir juga eh kenapa laa lambat bebenor nie.kalau lambat tapau ajelaa....rupanya mereka buat surprise.....


suddenly cafe senyap dan terdengar lagu Happy Birthday di pasangkan sambil seorang crew Stalkers bawa keluar cake dan jalan kat Najla.. ..ya Allah terkedu juga we all..speechlesss.. sebab we did not expect this.. we did not expect at all sebab ideanya just cake biasa untuk dessert untuk semua yang hadir..

Najla dah terdiam dan terkejut gaks..hahaha.. adoii.. thank you so much for the hospitality of the stalkers cafe team.



Muka terkejut Najla....


  Cake nuttella tu memang sedap sangat.. exlusive hanya dijual di Stalkers Cafe dan blokke kat Citta Mall tu.. semua kata sangat sedap..memang dah rasa macam tak puas aje makan..hihi ..mujur laa cafe stalkers kat KD we all kat Shah Alam..kalau kat Shah Alam dah lama dah rasanya muka nie datang untuk beli cake tersebut seminggu sekali..ahaksss..


Settle semua time untuk ambil gambar sebelum beransur pulang.. thank you so much untuk kawan kawan yang hadir.. dan juga untuk yang berikan hadiah untuk Najla..



semenjak bertukar kerja..we do in touch via whatsapp and FB.. insya'allah ada rezki boleh jumpa lagi..

 Untuk my friends just a token of appreciation myself order painted swiss roll untuk everyone...just a small token ... tq untuk farah zulaikha yang make it happens walau pun masa tu dia cakap tak dapat nak siapkan order sebab air takde.. awal-awal tu cakap takpelaa bukan rezeki kot tapi dia dengan gigih berusaha juga untuk siapkan semuanya..siap hantar lagi ke tempat kejadian..thank you ..semua dah rasa cake dia buat nie..memang sedap..harga pun reasonable.. 
boleh stalk instagram dia farahzulaika untuk tengok hasil kerja dia..sangat sangat cantik...






     Alhamdulillah a simple and meaning full dinner sebab sambil tu reunion dengan kawan kawan...tetamu yang hadir semua puas hati.. 

cosy cafe , great environment dan layanan terbaik dari mereka semua.. and alhamdulillah memang cafe ini sentiasa fullhouse..semoga murah rezki laa untuk pemilik Cafe Stalkers ;  Fattah Amin dan ahli keluarganya.. layanan memang terbaik especially dari family members dia sendiri..sangat sangat humble keluarga ini..


      



                      to my dearest daughter Izzah Najla.. Happy 11th Birthday.. selalu dia tanya ummi napa dia lahir akhir tahun ahakss.. ..slalu tak dapat celebrate dengan her friends at school..ummi cakap its ok.. we celebrate together

semoga membesar menjadi anak yang solehah dan semoga berjaya dunia dan akhirat.. lot of love..



 


 

Friday, December 16, 2016

Short Family Getaway with the Inlaws - Lumut 3 Hari 2 Malam


Last Week bawa anak -anak untuk short break dengan family husband ke Lumut.. percutian yang dirancang dengan penyumbangan dana pada tabung keluarga Hashim setiap bulan satu family..

 So memang plan awal- awal untuk pergi bulan Dec.. semua yang bekerja di wajibkan ambil cuti.. Alhamdulillah semua adik beradik Ipar dapat sertai percutian ini.. Planning ke Lumut sahaja sebab ada yang tak dapat cuti panjang .. takpe asalkan semua happy dan dapat jumpa semua skali dah kira bersyukur..


 Total Rombongan adalah 20 orang..so booking 5 hotels room..awal nak ke Damai Laut resort..tapi baca review kat semua web macam tak best sahaja.. banyak tak OK dari OK..so kita settle down cari tempat lain.. yang penting ada swimming pool untuk anak -anak main puas puas.. searching for hotels via trivago memang berbaloi..Ends up the best deal is Sfera Hotel, Lumut..booking for 5 rooms.. 

 Mula-mula semua janji nak jumpa di UTC Gopeng.. dari sana bergerak ke Kellie's Castle.. 
takde apa laa sangat kat Kellie's Castle..just a mansion tak larat nak daki naik..hahaha..tapi kids naik laa sampai atas..




Spend dalam 20 -30 minutes sini sebab cuaca panas sangat tak larat dah anak -anak semua... lepas tu bergerak makan tengah hari dan terus ke Lumut... Arrived kat Lumut almost 3.00pm ..the hotels located kat Bandar berdekatan dengan semua kemudahan yang ada... 
smooth check in...pekerja yang sangat ramah...room pun spacious dan bersih....

petang kids seronok berendam kat Pool..takde orang mereka laa conquer pool...wahhh memang heaven pool dia besar..



Lepas maghrib plan keluar untuk makan malam..awal nak ke waterfront Lumut..tapi tutup pula so settle down ada kat warung nama nasi kukus apa tah..  ... the price is so expensive so my bro inlaw minta detail bills,, it seems mencekik darah sebab we all datang ramai...last datang laa dah highly not recommended 


Esoknya planning ke Telok Batik..this time tak sempat nak ke Pangkor so kita settle down kat telok Batik sahaja..bergerak lepas breakfast..kids mandi sampai tengah hari sementara we all cari laundry.. banyak baju basah senang cuci kat self service laundry..

 

after Solat Jumaat ronda ronda Aeon Manjung..then bergerak ke Lumut Waterfront untuk melawat KD Rahmat @ Muzium perang...malangnya dah 2 bulan rupanya tutup sebab according  to pekerja yang jaga gerai sana takde orang nak jaga..alahaiii 
so we settle down makan ABC kat sana dan anak anak main kat playground 



then terus balik hotel sebab mereka nak berendam kat pool pula..apa lagi memang sampai hotel mereka berendam laa kat pool sampai nak maghrib..


esok nya dah checkout.. balik kali ini tak ikut highway,,ikut jalan lama from teluk intan to Kuala Selangor.. beautiful scenary... mak dan my inlaws bergerak awal ke utara..dalam tengah hari received whatsapp dari mereka menyatakan mereka stuck dalam traffic jem 3 jam lebih due to lori terbalik dari Terowong menora ke sungai Perak...adoii kesiannya We were supposed to go to Alor Star for a cousin Wedding tapi tak jadi laa so Mak and inlaws  ajelaa yang pergi.. mereka reach Alor Star dalam pukul 6.00petang 


We reached Shah Alam around 4.30pm..takde banyak pitstop tapi banyak lori so slow drive ajelaa..sampai tanjung karang berenti cari cendol dulu.. then baru gerak balik via guthrie highway..cepat sikit sampai..





 

Friday, December 02, 2016

Family Reunion - #Setot Family Day



Last Weekend berlangsung dengan jayanya Hari Keluarga Setot 2016..  Pertama kali di anjurkan dan alhamdulillah dilaksanakan dengan begitu baik sekali.. 

 Idea datang daripada my cousin yang mula membuka whatsapp group untuk mengumpulkan Ahli Keluarga Setot..  this one is from my arwah Dad's susur galur dan berasal dari Segamat Johor..  

 Event dilaksanakan di Ballroom Space U8 ,Shah Alam.. dan memang ramai ahli keluarga yang hadir.. almost 500 people.. tujuan diadakan boleh merapatkan silaturrahim sesama ahli keluarga Setot dari generasi ke 2 atau 3 ke generasi ke 7..

 Event Family day ada tayangan video, and pertandingan untuk children pertandingan mewarna, hias kek.. ada magic show.. clown..pertandingan pakaian beragam..memang meriah laa..
Cabutan bertuah juga ada ..

Barisan AJK mostly terdiri daripada my beloved cousins


  Di samping itu ada tayangan video berkenaan dengan keluarga Setot.. Allahyarham Setot bin Meral merupakan moyang kami..and anak -anak Allahyarham ada 5 -6 orang.. my datuk Allahyarham Othman bin Setot dilahirkan dan dibesarkan di Segamat... so does my late father memang orang Segamat..

 Bawah Othman Clan ada ramai since my arwah dad ada 11-12 adik beradik..setiap my uncle and aunties punya anak yang ramai.. that's why my 1st cousin aje  66 orang... kalau ada event family especially wedding memang meriah laa dapat  berjumpa sekali skala.. most of my cousins dah berhijrah dari Segamat tapi ada few yang masih menetap di sana


 
Othman Clan..sampai tak muat camera ..hehe..ini tak semua yang hadir tau.. kalau semua hadir memang rasa ramai dr nie..


    Najla masuk aje semua event yang dianjurkan iaitu hias kek dengan mewarna..seronok dia sebab cousins dia join sama..Dalam pertandingan mewarna dia dapat no 2.. dapat hadiah stationaries ..seronok yang amat dia..harap pandai jaga laa 



     Secara overall seronok laa sekali skala berhimpun...insya'allah maybe amik masa untuk berkenal kenalan dengan Clan Setot yang lain..semoga event macam nie akan diteruskan di masa akan datang..

Sebelum bersurai gambar ramai -ramai since kat dalam dewan tak muat amik gambar di dalam ... we are FAMILY..semoga ikatan ukhwah persaudaraan akan berkekalan insya'allah..





Monday, November 28, 2016

Basic, First Aid & CPR Training -Mari ulangkaji bersama secara ringkas


 Last Tuesday and Wednesday office ada buat CPR training..memang looking forward sebab last skali attend training ni masa kerja kat hospital..itu pun dibuat oleh in house laa.. 

 Trainers daripada CERT Academy puchong..boleh google website mereka atau FB mereka seriously memang best trainer dia..sangat experience dan also semua orang kena buat praktikal ..kalau tak lulus tak dapat laa sijil.. mock drill nya juga sangat sangat awesome..dimekap dengan begitu baik sekali untuk menentukan bagaimana nak response jika ada emergency



Secara ringkas yang dipelajari..
Basic yang pertama yang semua orang perlu tahu adalah chain of survival iaitu




Tujuan utama untuk di atas adalah untuk "beli masa" - sebab sebab sekiranya seseorang tidak dirawat dalam masa 4-10 min dia terus tidak bernyawa.. bukan menidakkan ajal di tangan tuhan, tapi kita cuba sedaya upaya yang kita mampu sekiranya boleh..

Ilmu kedua yang semua orang perlu tahu adalah DR CAB.. Apa ye DR CAB tu?..ini dia

 


Alihkan Danger yang terdapat di sekeliling mangsa.. respon dengan cuba bercakap pada mangsa ..tepuk kedua dua bahu dia 2-3 kali.. sekiranya tiada respons dan tengok dia tidak bernafas minta tolong orang sekeliling memanggil ambulans.. mulakan CPR

CPR  steps dia letak kedua dua tangan seperti ini
 letakkan di tulang sternum ( tulang dada) atau bahasa kurang  sopan sikit adalah antara dua nipples  ..macam trainer kata..raba raba agak2 di mana letakknya  nipples mangsa  kalau mangsa berbaju tebal..



 Tekan dada mangsa( chest compression ) 30 kali dalam masa 17-18 saat..adoii masa praktikal baru kami tahu bukan senang tau.. bila masa buat training ada yang tekan terlalu kuat atau terlalu gemalai sampai lebih dari 20 saat..

step seterusnya.. kemudian dongakkan kepala mangsa..picit hidung dan tiupkan kedalam mulut mangsa sebanyak 2 kali..

posisi dongakkan yang betul 
tiup dalam mulut mangsa sampai dadanya ternaik..ni pun ada teknik..mulut kita kena rapat dengan mangsa


Ulangi CPR sampai mangsa tunjukkan respons atau sampai bantuan sampai..kita tak boleh berhenti buat dan memang memerlukan tenaga yang banyak..so yang best kalau lagi ramai orang tahu boleh bergilir -gilir buat untuk menolong menyelamatkan mangsa.. (pelajaran yang sangat berguna..) 
dan satu lagi pelajaran berguna bagaimana kalau kita jumpa strangers dan nak buat CPR tapi maybe mangsa kita ada  penyakit yang kita tidak ketahui dikhuatiri berjangkit ..?.. the best way yang semua orang perlu ada juga adalah face shield atau face mask..

Ini laa CPR face mask alatnya kecil sahaja..simpanan dalam bentuk key chain ..
cara guna macam nie..





Basic first Aid yang kedua yang perlu diketahui semua orang adalah bagaimana membantu sekiranya ada orang yang  tercekik.. 

Gunakan teknik Heimlich Maneuver 





Berdiri blakang mangsa.. buat fist pada satu tangan ..tutup tangan tersebut dan raba cari  di mana pusat mangsa.. tekan dan tolak ke atas.. 


tekan sampai objek tu terkeluar..

sekiranya untuk mangsa yang berbadan besar atau mengandung caranya lain pula..pegang bawah ketiak mangsa tau dan tekan kat dada..





Hari kedua kami buat mock drill..ada dua group satu group jadi first aider..satu group jadi mangsa..

wahh real betul trainer make up kami semua bila jadi mangsa..ada yang mata kena asid..ada yang tulang terkeluar..ada yang leher terkelar dan syoknya kami post mortem balik semua kesalahan kami..hahaha


teknik makeup terbaik laa untuk mock drill training..

secara keseluruhan memang best laa..insya'allah harap dapat attend lagi untuk advance training untuk menimba ilmu supaya dapat membantu sekiranya dalam kecemasan 




 




 

Monday, November 14, 2016

Noble Kids 2016 Annual Concert and Graduation



 Kejap sahaja dah penghujung tahun .. seperti tahun sebelum ini..Noble Kids 2016 Annual Concert and Graduation di adakan di MSU Shah Alam..

Rafeeq join 2 persembahan..satu persembahan wajib dari kelas nya..satu lagi tu dalam drama little maryam..hari hari dia kena stay back sampai kul 3.00pm..usually Rafeeq balik jam 12.30pm tapi untuk a month tu dia stay back laa sampai petang..

 Event starts at around 8.30am with opening speech, bacaan doa dan juga persembahan from 6 years old.. Rafeeq and his 5 years old Khalil Gibran classmates performs Nasyid Doa Dhuha and Epilog Seorang Hamba.. 
 






Yang si Rafeeq nie sangat excited juga naik pentas.. takde stage fright cuma tengok we all senyum aje bukan nyanyi sangat put... adess..

 Selepas nasyid and persembahan dari 6 years old drama tentang Nabi Ibrahim then persembahan dari 4 years old sekali lagi Rafeeq naik pentas untuk Drama little Maryam..kisah yang diinspirasi dari Little red riding hood tetapi dah di ubah suai lebih islamic.. dia jadi butterfly sahaja..hehehe..






  Overall semua enjoy dengan show daripada anak -anak Noble Kids Denai Alam nie..thank you untuk semua cikgu cikgu yang bertungkus lumus untuk melatih the children.. Takde kata yang dapat diucapkan cuma di doakan semoga Allah membalas jasa kalian mendidik anak -anak ini..



                                       Tenaga pengajar Noble Kids yang berbaju blouse biru .. 

 Another one more year to go untuk Rafeeq.. selepas nie takde lagi dah anak -anak kami di Noble Kids Denai Alam (kalau ada rezki Allah kurniakan yang no 4 mana tahu..) ..a legacy betul sebab dari Najla join tahun 2008 hingga ke Emran tahun 2010 ke Rafeeq tahun 2014.. 



 

Monday, November 07, 2016

Stalkers Cafe ( by Fattah Amin ) Kota Damansara


 lama dah sebenarnya plan nak discuss dengan Syed regarding Hibbah takaful.. Read more about it at www.prubsn.com.my/PruBSN/Warisan
 (More untuk jaminan masa depan anak anak yang ditinggalkan sekiranya both of us dipanggil kembali kepadaNYA..) 


Since schedule kami agak penuh jadi kami plan untuk makan malam bersama Syed dan wife di Stalker's cafe Kota Damansara since Syed dan isteri duduk Damansara Damai jadi senang jumpa tengah tengah laa instead dia nak travel ke Shah Alam.. Dinner pun lambat juga laa sebab anak anak mengaji sampai 9.30pm ..sorry laa kids terpaksa laa dinner lambat hari tu..

dah booking awal-awal few days in advance stalkers Cafe tu..booking utk 10 pax.. berhasrat nak ajak a friend and her husband join sama tapi senyap laa pula tak jawab text msg and Whatsapp

Sampai area Kota Damansara tgk tempatnya memang full house..parking pun jauh juga laa sikit kena jalan..baca dari review food memang sedap..  depan pintu sahaja dah beratur punya panjang sebab masing masing menunggu nak masuk...sebab we all dah booking meja terus duduk sahaja dan Syed and wife pun dah sampai dah..

 Kids excited laa tengok gambar Fattah ada kat wall.. mereka cakap Ummi, Abah tengok Suri hati mr Pilot.. hahaha.. kids suka tengok cerita tu walaupun takde laa tengok hari hari ..mereka tengok sebab berkenan dengan baju "kak lofa"..kwang kwang.. 

  elok kami duduk sahaja  the man itself Fattah Amin  masuk dalam cafe.. woww the crowd goes crazy jerit nama dia...girls dah start serbu him kat depan untuk ambil gambar and berselpie.. our boys pun sangat sangat excited ..mereka pun tak ketinggalan ..haha..adoii kelakar sungguh sanggup pula mereka sebab teruja nak tengok dekat dekat..
 dapat laa juga mereka bergambar dengan Fattah ..


 
                          Geram sangat Fattah dengan Emran..hehehe.. 

 Fattah melayan peminat dengan begitu baik skali..sangat merendah diri dan tidak sombong.. dia sentiasa senyum sahaja untuk selfie dengan peminat peminat dia.. he also goes around from table to table bercakap dgn guest bertegur sapa

               
                               Fattah datang ke meja dan we all ajak bergambar bersama ..abaikan my face yang tak berapa ready tu..sebab mula mula dia berdiri..tinggi sangat sampai terlindung pula kami ..hahaha.. jadi kami suruh dia duduk husband pula terus snap.. 

 The concept of the Cafe is order kat counter dan bayar... menu all western food.. ada nasi lemak juga hasil air tangan ibu Fattah tapi tak sure ada ke tak malam sebab dia tulis kat menu breakfast specual..  ada juga teh tarik special Mr Pilot.. .
we wanted to try goddiva sandwiches yang famous tu  tapi sold out..so we settle down with chicken chop, lamb chop, carbonara, burgers and also butter rice chicken..



Foods memang superb sangat sedap..harga pun reasonable.. takdelaa sampai harga  makan kat hotel untuk sepinggan spaghetthi. range of food between RM15 - RM30.. ada dessert best juga tapi kami dah full actually nak menambah dessert ..insya'allah till next time

cafe pun cosy senang buat discussion ..disebabkan ramai memang lambat sikit laa dapat makanan sampai... tapi takpelaa kids pun ok mereka buat aktiviti masing masing dengan paper and pens... di luar masih ramai yang beratur tunggu tempat.. dengar ada yang beratur sampai 2 jam lebih sebelum dapat masuk..itu pun dah lewat sebab cafe tutup jam midnight  tak silap..




atas - Butter rice with grilled chicken.. bawah chicken burger.. seriously sangat sedap.. 



Sambil tunggu makanan sampai kami discuss about the hibbah takaful..banyak yang diperbincangkan and alhamdulillah rasa memang dah kena mula dah make a move untuk ini untuk jaminan masa depan anak anak..


           

 Time nie  da jam 11.15 pm tak silap.. Fattah dah balik kot atau masih ada kat luar lagi layan peminat.. amik gambar berlatar belakangkan poster dia yang cun nie.. 



  we Finish the discussion pun nak dekat 11.30pm.. kami bangun sahaja ada yang dah ambil tempat .tak sure laa mereka sempat lagi ke tak nak makan  sebab cafe tutup jam 12 midnight..harap ada rezki mereka laa

  overall memang puas hati sebab makanan sedap..memang dah masuk dalam wishlist untuk repeat lagi .. 

my advise kalau nak datang malam utk lebih dari 4 pax elok booking few days sebelum plan nak datang sebab kalau walk in dikhuatiri takde tempat laa dan terpaksa beratur panjang pula....tapi kalau dah betul booking kalau tak jadi datang call laa cafe untuk cancel..boleh bagi chance kat orang lain pula..





Details nak ke sini








Lokasi di Dataran Sunway Kota Damasara.. landmark berhampiran dengan Bank Islam..  siapa yang tak familiar guna google map atau waze terus sampai..



Semoga terus maju jaya untuk pelakon Fattah Amin untuk perniagaan cafe ini dan juga semoga terus menyerlah dalam kerjaya beliau..