Friday, December 30, 2011

30 Dec 2011...Najla turns 6




 HAPPY BIRTHDAY TO MY DEAREST IZZAH  NAJLA..6 tahun lepas we held u in our arm for the first time kat Selangor Medical Centre.. you give me experience untuk merasa bersalin secara normal ..after this tak boleh dah...

  next week dah masuk darjah 1 dah...nnt tau -tau Najla dah masuk sekolah menengah..masuk universiti..and tau--tau dah sampai masa untuk berumahtangga pulak..huhu..but you will always be our baby girl....

 tahun ini just a small one..beli kek kat kedai berry dkt dgn office..jadilaa ye sbb budget yg ada dah belanja beli buku-buku sekolah, baju sekolah,beg dan segala macam peralatan najla untuk masuk darjah 1...bonus pun company tak kasi lagi


 ada rezeki nanti ummi bawa gi short holiday ok..main swimming pool...

Sunday, December 25, 2011

Happy Birthday Mummy

24th December mummy turns 64 years old..alhamdulillah she is in good health...

Adi beli kek carrot ..
We had a simple one..
Makan kek sahaja since one day before dah full dengan nasi mandey..

 We love you always..
Moga mummy sentiasa dikurniakan kesihatan yang baik..
Insya'allah..

Saturday, December 24, 2011

kalau ada butang rindu...



i will definately tekan ia banyak -banyak kali...masa browse thru the laptop..tetiba terjumpa gambar ini..ini gambar  2 tahun lepas kat DSH ..masa itu arwah daddy baru sahaja keluar dr ICU..masa ini mmg dugaan sbb dia tak boleh bercakap langsung..mood dia terlampau down and boleh dikatakan dalam fasa depression dengan keadaan yang dia alami....but dgn sokongan semua alhamdulillah mood dia up balik and dia boleh bercakap ..

   Rindu bercerita tentang anak-anak dengan dia..dia mesti suruh masuk sekolah cina sbb supaya dapat belajar bahasa Mandrin..cuma yang ini kitorang tak mampu laksanakan..biarlah Najla dan adik-adiknya bersekolah di sekolah biasa sahaja.

   Najla yang always remember..dia akan refer kereta unser itu kereta Atuk..rumah ttdi itu rumah atuk..pergi pasar ttdi tempat yang slalu Najla pergi dengan atuk ( padahal takda pun..) ...dia tak boleh tengok cerita kat Ceebeebies  yg "grandpa in the pocket" tue sbb confirm kadang-kadang dia emo dan terus nangis..Untunglaa org yang masih ada ayah lagi..

 Parts and parcel of life,,semua yang kita ada hanya pinjaman..sampai masa Allah akan ambil balik..]

kenangan bersama dia will always remain in my heart..

Sunday, December 18, 2011

A helper in the house

 Almost nak masuk 2 bulan dah ada helper kat rumah..alhamdulillah setakat ini baik-baik sahaja and terus berdoa semoga segala-galanya tak akan ada masalah...hoping for the best only and moga ALLAH perkenankan dan permudahkannya..


   i would say things are getting more organized ( dari segi keadaan rumah laa ) with another helping hand..if not keadaan rumah agak tunggang terbalik jugalaa on weekdays sebab i am only available to kemas rumah properly on Sunday since saturday kerja half day..so bolehlaa bayangkan keadaan baju yang perlu dilipat apabila tiba hujung minggu..hiihi..

 the reason to take a helper is untuk tengok-tengokkan Najla ..since next year she will be in standard one kalau boleh taknak laa dia duduk tadika transit..at least she has ample rest at home sebelum pergi ke sekolah ..idea utk mendapatkan helper pun quite a last minute decision juga laa ..our earlier plan mmg takda choice laa to send Najla to transit, Emran full day and the newcoming baby to taska tempat Emran dulu..memang masa tu rasa ragu-ragu bimbang dan sebagainya coz risaukan keselamatan rafeeq if duduk taska..yerlaa kat taska diorang tak boleh give full 100 % concentration pada our baby sahaja..ada ramai lagi laa babies yang lain juga kan..tambahan pula setakat ini cuma ada 1 taska yg terima budak 2 months to 12 months in Denai Alam..our children pun tak pernah hantar taska at the age of 2 months.. masa Najla i have mummy to look after her while for Emran i berenti kerja sekejap till Emran 5 months mcm tu baru hantar dia ke taska

  but semuanya ketentuan Allah..memang time ini tak mudah untuk cari helper.. dengan karenah red tape etc..i don;t have any experience managing a helper but my opinion we should treat them well as a human being bukan hamba kita..some people do treat their helper macam hapa ntah..and i witnesses a few at my office,,menjerit2 kat helper depan orang ramai saying b**oh laa..lembap laa dsb..i know they had "invested" alot for the helper to come but tak bermakna boleh treat diorang sesuka hati..at least be nice to them dah kira bagus laa,,lebih -lebih kadang -kadang mereka ambil kesempatan pulak kann ..

so far the helper pun layan our kids dengan baik...she did not do cooking ( cuma  masak untuk diri sendiri makan tengah hari)  just i inform her to do the household bila rafeeq tido..yang penting rafeeq laa kena keep an eye 100 % ..

 we bring her out whenever we want to do our grocery shopping ..duduk rumah aje mesti boring jugak kan macam kita..so oklaa bawa ke Tesco ke...Giant or Carrefour..sometimes on weekend bawa the children jalan-jalan ke shopping complex pun we all bawak juga dia..

Friday, December 16, 2011

Anak saudara baru..



Alhamdulillah my sister selamat melahirkan anak yg 1st on 15th December 2011..baby Nuaim bin Musaab was born in DEMC Shah Alam..
Kids excited to meet their new cousin..bring them over to mum's place before pergi kerja today..Emran reaction bila dia jumpa Nuaim is dia kata helloo Rafeeq..pastu pelik napa rafeeq tu smal..hihih..kelakar betul..bila explain kat dia ini baby aunty shatirah barulaa dia kata ooooooo
alhamdulillah another new family member and cucu mummy and arwah dad yg ke 6..insya'allah next month turn my bro plaks utk menanti kehadiran cahaya mata yg ke 3..



Thursday, December 08, 2011

Rafeeq Danish... 2 Months old


                                                       8 December 2011.. Rafeeq dah 2 bulan...

Tuesday, December 06, 2011

Preperation for Standard one 2012

  Preperation buat awal-awal for Najla sebelum masuk kerja balik ..senang sikit semua prepare awal-awal.. Baju Sekolah beli masa awal cuti sekolah dulu..grab 3 pasang aje dulu sebab takut half a year dia membesar tak muat laa pulak baju, kena beli yg baru..begitu juga dgn school shoes..bought her one pair first..hubby kata cukup dulu sebab kaki dia cepat membesar tapi i think have to buy another pair coz takut hujan weekend tak kering pulak nak cuci kasut dia or kasut dia kotor sangat ke time weekdays dah payah pulak..

  We had choose to enroll her in SK Bukit Jelutong..its quite a distance from Denai Alam but we have a reason why we choose that school..hopefully with the school environment yg ok buatkan Najla bersemangat nak belajar and mencapai kejayaan dalam dia punya pelajaran insya'allah..

  School books also dah beli semua..although kerajaan umumkan tahun depan tak payah bayar yuran dah but still the books is expensive jugalaa..( in my personal opinion )...harga utk buku sekolah std one around RM100 ++ jugalaa..baru darjah satu.. harga barang semakin mahal..harap2 gaji pun bertambah-tambah naik jugalaa supaya selaras dengan harga barang yang naik...

Thursday, December 01, 2011

64 years old

   Today if  he is alive he will be 64 years old ..
   I remember those days when we are so eager to find a present for his birthday
   He is quite cerewet juga laa if comes to his attire if we wants to purchase a shirt for him
  Baju kemeja kerja kalau nak purchase,,ensure no buttons at the collar coz he hated it
  He prefer the simple shirt yang old fashion ones without the buttons kat collar..

   If we purchase him a cake.. ensure it is not purely chocolate cake coz he don't like chocolate cake
   So kekdang we had no idea what cake to purchase as most of the cakes from the bakery are chocolate cake
 
   When he started playing golf as hobby..we usually gave him present yang berdasarkan golf..like tshirt golf..kasut golf ,etc so he could wear it masa dia nak main.. but i guess in the end ingatan dan ucapan yang terpenting untuk dia tanda anak-anak mengingati.. i remember masa tahun bila forgot to call or sms him to wish for his birthday he inform mum that i did not wish him..

 That's my daddy..

  We miss him alot..moga daddy tenang di sana..

Tuesday, November 29, 2011

Opportunities

 Masa dlm confinement leave.. received few phone calls looking for pharmacist..seems that semenjak dua menjak nie pharmacist popular..why???,,its becoz that cosway is going to open a pharmacy and is looking for pharmacist..they will give u a "free" shop etc.. Tak dinafikan tawaran dia memang menarik ..but.. after i did a few surveys the perniagaan pun quite risky dr segi my own opinion laa..

 ...takkan senang -senang nak kasi pharmacist operate farmasi free..curious jugak nak tahu kan..-sedangkan semua tahu nak buka farmasi perlukan modal agak besar juga laa..and yet after i did a little bit of homework, and ask a few friends memang agak indah khabar dari rupa juga laa..untuk mendapatkan that so call free pharmacy..first kena fork out RM100 dulu jadi member..then after that kena fork out another 5k untuk beli barang mereka..this is to show kesungguhan yg kita memang serius laa..after that akan dipanggil interview,,,kalau lulus baru laa dapat kedai...buttt before dapat kedai kena fork out another 15 k untuk security deposit..ini akan ditolak dari your monthly sales..so congak punya congak kena keluar duit gaks..


     time bekerja pun satu hal...kena kerja at least 12 hrs a day,,6 days a week..imagine kerja mcm nie..ada anak -anak nie kena selektif pilih waktu kerja coz i don't want to end up working tak henti-henti..i had experience it before masa kerja Wellness..and penatnya memang tak terkata..and i am so not going thru again..imagine that time orang lain cuti..kita bekerja..org lain kerja kita cuti....i think it is not my cup of tea to work like that..the extra salary given pun berdasarkan commisyen sales..

   secara keseluruhannya memang nampak menarik..but to korbankan the precious time with my children i don't think so in the moment..they grow up so fast..and if possible i don't want to miss a moment pun with them..sedar-sedar mereka dah dewasa dan kita semakin tua..

Saturday, November 19, 2011

2011 noble kids concert+graduation

 Today bermula cuti sekolah.. and today also was Najla's concert and graduation day..  Alhamdulillah selesai sudah concert tersebut .. She had been practicing since 2-3 months ago together with her friends..

     Event was held in Zeborah Music School, Bukit Jelutong.. Parents and relatives terlampau ramai so a bit sesak the venue..but nevertheless we do enjoy every single bits of it.. cuma susah sikit nak ambil gambar coz we cannot move freely unlike last year..

     Seronok tengok the children buat persembahan..they really show their hidden talent..the little ones kawan -kawan Emran pun tak ketinggalan masuk but Emran tak masuk persembahan coz masa diorang start practice for the event Emran tak ke sekolah due to eye infection..

   I'm so happy for her..she did her best for her persembahan which is Nasyid, Choral Speaking, Tarian Zapin, story telling and lastly persembahan Under the sea..tak sia-sia sakit -sakit kaki separuh hari suntuk round ikano and curve untuk cari baju hitam dan legging

   Emran sepanjang 2 hours tue dah start restless although he enjoy the show..asik berbunyi aje and start throwing tantrum but nasib baik tak nangis..just he was so hungry kot.. ( lesson learnt next time kena bawa bekalan makanan ),,tadi tak sempat nak pack apa sebab terlewat sket keluar rumah coz siapkan diorang since 8am but at last 8.45am baru keluar rumah..then pergi ambil mum,shat and musaab begitu begini dah almost 9 lebih..show started at 10.00am..tak dapat nak book duduk row depan supaya senang ambil gambar..





  selepas habis show boleh laa ambil gambar sebagai kenang-kenangan..itupun najla dah moody sikit..maybe sebab penat sangat kot buat show...

Sunday, November 13, 2011

Aqiqah Rafeeq Danish ..

 Alhamdulillah selesai sudah aqiqah utk Rafeeq Danish hari ini..syukur sbb semuanya berjalan dgn lancar..event berlangsung di rumah mum..

   ayah Uda mengetuai event dgn membaca doa selamat..just a simple doa selamat..tak ada cukur jambul or marhaban pun..we did a simple one..makanan all catering food from alya catering  including 2 ekor kambing for aqiqah..kali nie we choose to have simple dish iaitu nasi putih and lauk ala kampung..kambing satu ekor buat kambing bbq..satu ekor lagi masak kari..and memang rezki rafeeq although yesterday hubby pilih sendiri kambing utk aqiqah rafeeq which according to him tak laa besar sgt but daging dia memang banyak..in the end ada laa juga lauk yang lebih but we managed to sedekah it all..thanks to Kak Wiha yang sudi distribute the extra lauk to her neighbours..rezeki mereka nampaknya..

 this time memang tak sempat langsung amik gambar..only a few shots aje dapat sebab busy melayan tetamu yang datang and also layan the emran yang lasak...

 Selesai sudah tanggung jawab kami..kenduri aqiqah  seterusnya insya'allah maybe in 4 -5 years laa kot kalau ada rezki dikurniakan cahaya mata lagi..




kambing yang diaqiqahkan..anak lelaki 2 ekor kambing yek..

Tuesday, November 08, 2011

Rafeeq Danish... 1 Month old

  Rafeeq genap 1 month old..esok ada "vaccination date " with Dr Ahmad at DEMC.. see how his progress nanti dari segi height and weight..and he drinks a lot of milk...slalu 3oz pun tak cukup..kena 4 oz then burp him baru betul2 kenyang..having problem to breastfeed him coz he did not want to latch and so i had to pump and feed ebm to him via bottle..

 next month dah start kerja balik dah ...school holiday pun dah mula,kids will be staying at mum house during the day with the maid,,awal-awal nie tak berani nak tinggalkan the kids with the maid alone..at least mummy ada boleh laa tengok -tengokkan utk first few months

Sunday, November 06, 2011

tentang cita-cita dan harapan

impian semua working mommies adalah untuk bekerja dari rumah,bekerja sendiri atau jadi stay at home mom...boleh tengok anak -anak and jaga anak-anak sendiri kan..


 Hopefully one day can realize that dream to be working on my own..insya'allah..

 Dulu masa daddy ada we always talk about opening a pharmacy after i graduated and got my licence to be a pharmacist..started my 1st offical job kat pun kat private sector...kekdang stress level tue tinggi jugaklaa sbb working in private sector u need to be efficient, fast and boleh dikatakan no mistake a.k.a perfect..jadi 1st time when i work in private hospital telinga dah lali dah dengar patient membebel, dr maki -maki pharmacy department, patient complaint itu ini dsb..so kira macam benda tue sbg experience laa to move on with my job...sepanjang nak masuk 8 tahun bekerja nie i have met and seen so many people and experience so many kind of people in my working environment..some people are damn hipocrite ..depan cakap lain..blakang kutuk kaw-kaw...hanya sebab tak nak kita naik gaji, naik pangkat atau dia terasa kedudukan dia tergugat bila kita join that co..

 bila beli rumah di Denai Alam awal 2005 pun me and dad still talking the same thing..working on my own..bukan tak mahu cuma its not that easy to open a pharmacy..the capital needed is really quite huge and kalau kena lokasi untung tetiap hari tak mustahil cecah lebih dari 5 ribu..tapi kalau silap lokasi,memang masak laa nak buat sales..

 last year masa daddy sakit pun he still remind me the same to kerja sendiri one day...we all siap pergi amik exam kat PUNB untuk skim usahawan, buat paper work a.k.a rancangan perniagaan...

 bila daddy pergi...impian itu macam pergi jugak..paper work tersebut tak di submit pun ke PUNB walaupun dah siap hampir 80%..maybe sebab fikirkan kena ada at least 10%-20% modal permulaan  sbb PUNB cuma membantu n memberi 80-90% modal..

 maybe one day akan review balik rancangan perniagaan tersebut kalau ada modal, dan tempat pun ok..

 moga murah rezki untuk bekerja sendiri ,,insya'allah...

Friday, November 04, 2011

Facts about our children birth day

 All our children dilahirkan pada hari genap....bulan genap...tahun ganjil....


   Najla born on 30.12.2005



  Emran on 18.06.2009


  Rafeeq on 8.10.2011


  Emran was born on Thursday.... Najla on Friday... Rafeeq on Saturday..pasnie boleh tambah 2 atau 3 kuota untuk cukupkan hari dalam seminggu...( bergantung pada kesihatan diri and nasihat gynae) .hahhahaa..



   Nice fakta..

Thursday, November 03, 2011

TiRed..

 Fuhh  macam orang tak berpantang pulak coz i have been out here and there to settle some important things..yess it is only 25 days supposed to be strapped up at home having a nice rest, berbengkung, param pilis etc but have more important things to do..

    Firstly is to uruskan the maid permit...kena tunggu almost 3 jam juga laa kat imigresen sebab ramai orang.. maid sudah sampai..we have been ups and down here n there nak uruskan her work permit.. she is 24 by the way..setakat ini for me oklaa cuma we need to train her and instruct her untuk buat apa selain jaga  Rafeeq.. Hopefully she will be ok taking care of the children nanti once i start working in 1 month time..yang penting dia boleh tengok-tengokkan najla before najla ke sekolah and taking care of Rafeeq selain dari to ensure rumah kemas dan bersih.....kekdang buntu juga nak suruh dia buat kerja apa...hehehe coz dah biasa semuanya buat sendiri,,agak kekok jugalaa nak arah-arahkan dia buat itu ini..pas beberapa bulan harap -harap dia tau laaa apa dia nak buat dgn tak payah disuruh lagi...Najla will be no longer staying at day care centre ..for Emran we will send him to school as usual so he can learn and socialized with his friends..hopefully semuanya berjalan dengan lancar...

 2nd nak uruskan about all the claims yang hendak dituntut dari pihak insurans semasa the children hospitalized..we are entitled to claim all the expenses during Rafeeq stays in hospital and also Najla and Emran's follow up after being discharged from DEMC..not forgetting to claim from Prudential for approximately Ringgit Malaysia **** for the birth of child

 3rdly uruskan Aqiqah Rafeeq...this  time insya'allah memang we plan bak buat aqiqah Rafeeq early during my confinement leave.. supposed yg paling afdal adalah on the 7th day after his birth but masa tu all were down with conjunctivitis.. so memang tak dapatlaa nak buat time tersebut..insya'allah we will be having the occasion after Hari Raya Haji..

4th ...uruskan my pharmacist licence for 2012 which needed to be renew every year...terpaksalaa pergi sendiri coz syarat for the licence have to be renew and collected by the person itself..


  5th.... uruskan renewal KWSP utk bayar loan rumah...haisshhh why laa semua nya have to be during this time....procedure nya pun bukannya simple..have to go here and there jugak..kena pergi  Maybank subang requested for a letter of housing loan balance ...then have to go to KWSP to submit and wait for approval..


 after dah settle semua urusan barulaaa boleh tarik nafas lega dan sambung balik confinement leave..another 1 month more to go...cepatnye ...

Monday, October 31, 2011

the Adjustment phase..for abang Emran

   While Najla has no problem adapting the role of kakak for her two brothers Emran on the other side was a bit jelous dgn adik..hehehe...he loves his little brother very much coz he will always kiss his brother time tido sampai Rafeeq started to cry..cuma he will get jelous kalau tgk abah and ummi attending Rafeeq.. When Abah holds on to Rafeeq he will follow Abah closely pegang seluar semua sampai susah nak jalan..when baring dgn Rafeeq he will jump around kat atas abah..Guess he is trying to adapt the role of abang sebab selama nie before adik lahir he was the one yang youngest....

@ 15 days
 Najla and Emran tak sabar nak tunggu Rafeeq besar sikit supaya boleh laa diorang syok main dengan Rafeeq...skarang bila they put some toys sebelah rafeeq  their comment is Ummi kenapa Rafeeq asyik tido ajeeee..

 

Thursday, October 27, 2011

berpantang sendiri...

like the previous pregnancy.. kali ini pun berpantang sendiri di rumah sendiri... kadang -kadang lari kejap g berpantang  rumah my mum...alhamdulillah bersyukur rumah mum dekat ..

 hari nie baru laa Emran boleh ke sekolah semula after cuti for almost 3 weeks..fuhh lama betul dia cuti sampai teacher dia pun windu kat dia...hehe.. so pantang dengan Rafeeq was quite ok..he drinks his milk, tidur lena..time tu boleh laa buat kerja sket like pumping session, buat laundry, kemas rumah sket, kemas dapur dsb.. cuma mop lantai or cuci toilet belum dapat buat lagi since tak larat lagi nak bongkok -bongkok sbb once bongkok tempat operation akan rasa sakit lagi..i need at least 6 to 8 weeks to heal after the operation. but needed also to do some house work.. jarang take a nap in the noon maybe sebab dah biasa kerja takda nap in the noon..jadi nak adjust sket utk nap bila rafeeq nap itu yg jadi masalah sket plus nanti kalau tido siang malam tue for sure  i cannot sleep at all..

 After much discussion with my mum from next week onwards we will be having a new maid ( again), ...this is the 2nd time pakai maid ,,1st time ada maid memang very bad experience so we did not hire any sejak kitorang send off the 1st maid balik sehelai sepinggang in Oct 2009..so after two years decided to have one to look after Rafeeq, and also tengok -tengokkan Najla as next year she will be in Standard One plus we can send Emran to school for half day aje tak payah full day.. we memang plan tak nak hantar Najla ke transit house when she is in Standard One sebab kesian kat dia..at least before dia pergi sekolah she can rest first and have her lunch at home..So we need to hire one.. Hopefully this one is OK laa,..Nantilaa if ada rezki lebih selepas selesai semua "tanggungan" hopefully i can be a Stay at Home Mom..


 Makanan dalam pantang kali nie simple aje- Makan semua yg boleh dimakan minus air sejuk..hehehe..cuma now i was advice by the home care nurse not to start taking ikan haruan or gamat dulu...have to wait for at least 2 to 3 months after the operation baru boleh ambil..this is due to the "fast healing" effect by both ikan haran and also gamat tak berapa bagus for c-section ... true also  from my experience

Wednesday, October 19, 2011

berpantang ...the first 2 weeks

Seriously have not started the "berpantang bentul -betul and strict condition " yet although nak masuk 2 weeks dah after Rafeeq lahir..this is due to the whole family was down with Conjuctivitis...the worst ever conjuctivitis infection yang melanda and kebetulan timing macam ini pulak....jadi both husband and me was too occupied with the children..Najla was admitted  on the day i was discharged selepas Rafeeq lahir..  Dr Ahmad ( the peadtrician ) suggested her to be admitted as her eye infection did not go away after one week..plus she develop some infection kat lung...so terpaksalaa she stay at the hospital for 3 days...during that time hubby had to look after her bergilir -gilir dgn my MIL .. while myself  and the boys stayed kat rumah mum..my 2nd day after balik rumah i develop fever..not sure due to engorgement or due to tiredness..after few dose paracetamol dah ok dah...

 Najla was discharged after 3 days 2 nite kat ward.. After Najla Emran pulak kena ..but his condition was quite worst i would say sbb dua -dua mata kena..najla sebelah aje..and after 1 week tak ok juga malah jadi lagi teruk so kena juga laa admit.. Rafeeq Jaundice also was on the higher site plak this week..jadi memang kena phototerapy laa.. requested Dr Ahmad to admit the boys together on the same floor jadi senang nak monitor and bergerak..

  and here we are back in DEMC..guess what Nurse kat Wad Baiduri 3rd floor  sini dah kenal dah muka kitorang nie...hahaha ...mana tak nye last week i admit due to bersalinkan Rafeeq...then discharge.. then Najla pulak admit.. and discharge ... then Emran and Rafeeq pulak kena admit..esok insya'allah boleh discharge..siap tanya ehhh puan bukan datang last week ke?...baru bersalin dah boleh jalan dah?..semua macam hairan bin ajaib...apa nak buat we managed our kids on our own without any maid or helper or etc..just a little help from mum and also my MIL..anak -anak tak sihat,,so we all laa have to be incharge of everything..



               Eye infection is the worst kalau kena jangkit kat the whole family..it takes time to heal if it is Viral Conjuctivitis like we all kena...all was down with red eye.. hubby on MC for a week,,..but kalau kena the children agak worst laa mcm Emran kena sebab yang kita takutkan children of his age tend to rub the eyes bila rasa  gatal or discomfort..this can cause mata hilam or kornea akan cedera and guess what if the cornea tercedera it will effect the eye sight and take months to heal..that was inform by the ophtamologist to us...quite scarry juga sbb kita tak tahu if the eye sight ok atau tak..like in Emran case his bola mata hitam dah tercedera sikit ..nasib kornea tak tercedera..so we had to monitor him until he is 100 % heal..

 The Ophtamologist also inform us sakit mata kalau kena the whole family memang seksa laa but it will not come again in maybe 10 to 15years..harap-harap masin laa mulut ophtamologist tu sbb tak sanggup dah hadapinya lagi,

   time macam ini selepas bersalinkan Rafeeq terkenang masa last 2 years bersalinkan Emran..where during this time juga daddy kena stroke and was warded for 1 Month in DSH..time tue mmg we all kelam kabut laa semua sbb he is in ICU tak tahu he can survive or not..terkenang seangat balik bila bersalinkan Rafeeq ini... owhh i miss him so much...today genap 1 year 4 months he had gone..and Rafeeq was the first cucu lahir after he had passed away..insya'allah another 2 more cucu(s) to come as my sister will be due in Dec while my SIL due in Jan 2012..kalaulaa dia ada pastinya he will be very -very happy  dengan kehadiran ahli keluarga yang baru..

Sunday, October 16, 2011

Rafeeq Danish..the birth story ( PART 2 )

She arrange for emergency LSCS ..they all quickly prepare for the  OT procedure..kebetulan time tue ramai pulak kat OT due to ada code blue case..jadi memang kena queue..myself on the other hand tak larat dah nak tunggu sbb makin lama kontraksi makin kuat

  at 3.45pm i was wheeled to OT..the anesthetist came and inform the procedure bius ( epidural /spinal )  and operation procedure ..what to expect etc.. i will be operate dalam keadaan sedar cuma dibiuskan dari pinggang ke bawah..

  Err quite scarry and merasa jugak experience dibedah dalam sedar....masa dr Mazita start procedure dpt bau mcm laser semasa dia potong kulit ...kalau org lain rasa ngeri kot but for me rasa tak sabar sgt time tue nak tunggu baby keluar..the OT staff pun asik give encouragement to me and say kejap lagi baby puan akan keluar..sekejap aje lagi..puan bersabar yek.. i angguk aje..

 By 4.00 pm dr Mazita inform kata dia  dah ready dah nak keluarkan baby..anasthetist inform me dia akan push my stomach kuat  jadi akan rasa sakit sikit while Dr Mazita akan tarik baby keluar..so with one big push at the stomach sementara Dr Mazita tarik,and at 4.04pm  the baby was out... alhamdulillah ...allahuakbar and assalamualaikum  baby..itu yang didengari dlm OT tersebut  bila Rafeeq keluar...and his voice memang kuat laa.. Nurse cepat -cepat bersihkan dia,buat suction utk buang air ketuban dalam lungs dia.. while i took a glance on my right side where the baby was.. Alhamdulillah syukur semuanya selamat...

Dr proceed utk keluarkan uri dan mulakan process menjahit semula.. selepas everything settled i was wheeled out to recovery unit for few hours while Rafeeq was pushed to Nursery.. hubby telah dipanggil utk azankan dan iqamahkan baby...


 Alhamdulillah semuanya selamat althought terpaksa went thru the Emergency C- Section..tak ada rezki nak bersalin normal dah after this but never the less bersyukur sebab Rafeeq selamat dilahirkan pada petang Sabtu 8th Nov 2011...

Rafeeq Danish..the birth story ( PART 1 )

   A few days before Rafeeq arrived memang terasa kontrasksi kuat.. tak boleh tido dah every night because of muscle cramps and also the contraction..so masa last check up dgn Dr Mazita pada 6th Oct 2011 dah discuss dgn Dr tanya boleh induce tak sbb dah tak larat dgn stress menunggu,,,hahaha,,dr terkejut sbb dia kata aikk stress ke..hubby explain kata agak stress juga sbb we all don't know what to expect.. tambahan hubby tak boleh nak cuti selagi tak bersalin... once the baby is out dia akan dapat unrecorded leave 7 hari...

   After discussion dgn dr and dr did the seluk -seluk thing.. Dr kata ok boleh laa try induce... so on Friday 7th October early morning Dr suruh admit...kena datang before 7am..so Dr can insert the tablet utk lembutkan serviks in the morning and monitor the progression from morning..

  at 7am on Friday we all dah sampai DEMC admission...selepas quick breakfast terus masuk Labor room..at 8.30am Dr inserted the tablet.. Progression was quite slow... 1st tablet inserted, after few hours dilation cuma 3cm..kebetulan pulak bilik still penuh,jadi we all still lepak kat labor room..petang at 5pm dr inserted another tablet..progression ada peningkatan juga..kontraksi makin terasa..finallly at 6pm baru dapat bilik..malam mmg tak boleh tidur dah sbb kontraksi makin kuat..

           esoknya saturday 8th october awal pagi dah ke labor room semula...contraction makin kuat but surprisingly the opening baru 4cm...long way to go to delivery..dr n nurse so supportive..jenguk 2-3 kali tanya ada rasa nk meneran tak..unfortunately takda lagi..

           dalam kol 2pm after more than few hours dalam labor room memang penat..progression pun quite slow...tambahan pula perut dah start masuk angin,jadi setiap kali kontraksi kuat terus rasa nausea and nak muntah...i grab hubby hand kuat -kuat bila rasa contraction and also recite the doa nabi yunus dalam perut ikan paus..memang tak larat dah tambahan kat previous operation scar rasa sakit dah pulak setiap kali contraction.. Dalam 3.30pm mcm tue Dr Mazita datang..discuss dgn Dr macamana..dia quite concern sbb bila dia check opening baru 6 cm..still long way juga..dia kata kalau nak masuk 8 cm ke atas boleh laa bantu-bantu..she was really concern takut baby push kat tempat previous scar and sebabkan internal bleeding.. so she said terpaksa laa go for emergency LSCS sbb dah tak boleh dah nak pergi for normal delivery..

 

Friday, October 14, 2011

Our 3rd bundle of joy had arrived....Alhamdulillah



 meet our new family member..

                   Name : RAFEEQ DANISH BIN SHAHRIR AZMIL
                   D.O.B  8.10.2011 SATURDAY 4.04PM AT 38 WEEKS
                  MODE OF DELIVERY: EMERGENCY LSCS
                  WEIGHT : 3.24 KG
                  HEIGHT : 51 CM
                  
          Will blog about pengalaman bersalin later....Alhamdulillah syukur dgn kehadiran another prince in the family...now we really need to recover coz everybody in the house was down with red eye infection...

Wednesday, October 05, 2011

down with red eye and false (labour) alarm twice...

  minggu nie mencabar sungguh...starting dari weekend yang lepas tak sihat. Najla is having a very terrible cough especially at night..she completed her antibiotic course but yet the cough does not reduce...she has been coughing every night.. then come sunday her left eye suddenly red macam merah saga..teruk betul her left  eye all red..

 So we bring her to a GP..was given antibiotic eye drops but still the red eye tak hilang..aduss sudah..mcm mana nie.. dah masuk hari ke 4 hari ini pun still mata merah tak berkurangan..decided to bring her to see a peadtrician sbb risau mata tetap merah sahaja despite antibiotic eye drops...Dr confim its left eye conjunctivitis with quite a severe infection..so dr prescribed a stronger antibiotic eye drop..hopefully akan bertambah sihat...dr also prescribed some steroid syrup for her coughing.. dr do inform that cara dia cough is most likely macam dia ada asthma but our family history takda orang yang asthma..dulu masa she is 1 year old ada juga one peads pun kata dia ada asthma.. but the peads said is most likely just a childhood short term asthma ..but most likely its just an inflammation kat paru -paru dia..

  this week also i experience false alarm untuk bersalin twice,,poor hubby he had been worried so much sampai tak tidur few days and tak dapat pergi kerja few days sebab risau..he also must be very-very tired asik drive ulang alik ke DEMC aje..False alarm yang pertama is happens on Sunday nite till Early tuesday morning..masa  tue rasa macam kontraksi terlalu kerap.. pinggang pun teramat lenguh,,so decided to go to the dr on tuesday morning laa sbb nak wait kalau-kalau laa ada bloody show ke dll tanda bersalin..zappoitment hari khamis..tergagak-agak juga nak pergi pada mulanya sbb ingat nak tunggu sampai thursday.. tapi risau juga kot-kot ;aa anything happens..so yesterday we went to the hospital..Dr Marzita suruh buat CTG dgn seluk-seluk thing..adoii ini yg paling tak suka...CTG tunjukkan ada contraction tapi tak berapa kerap..baby heart rate pun oklaa..opening baru 2cm.bukaan nak masuk 3cm ke atas boleh ambil masa dlm 24 hours paling cepat atau maybe days juga...so dr tanya nak rehat kat wad ke balik rumah...of course lebih baik balik rumah dulu....dr give me MC for this week and ask to rest..after balik rumah ada dua tiga kali juga laa experience "bloody show" tapi still ignore it as i read in some articles itu tandanya labor on the way butt it could be days or week lagi..so relax ajelaa dulu

 hari ini still experience 2 kali tanda tersebut..ishh tak boleh jadi ini..went to DEMC semula..buat CTG check lagi sekali..still contraction tersangatlaa lemah..so kena tunggu lagi sampai betul- betul opening 4  cm ke atas...2 hari ini asyik berulang alik ke DEMC sahaja

   baby no 3 seronok sangat duduk dalam womb nie..^_^..hopefully baby cepat keluar yeks.. we will be waiting and doa banyak-banyak moga dipermudahkan segalanya..

Thursday, September 29, 2011

37 WEEKS and Rolling

 Dah masuk 37 Minggu dah..tak larat dah sbb sakit belakang and lenguh sangat.. baby no 3 belum ada tanda -tanda nak keluar lagi..just a very mild contraction...hopefully baby keluar cepat coz sume tak sabar nak jumpa  especially the elder two..hehe

 Last visit Dr Marzita asked if would like to go for Normal Delivery of C- Sect.. i inform Dr would like to go for Normal Delivery insya'allah since tak ada apa complication..Dr agreed and ask to wait for the natural pain to come before she decided to induce kalau tak ada tanda juga..if induce pun tak boleh nanti barulaa terpaksa C- Sect..

   This week was a busy week for Hubby ..banyak kerja sangat dia kena siapkan sampai tak tido malam siapkan..he was supposed to go for a workshop in Kuala Terengganu this weekend for 3 days.. Asked him to cari orang ganti since kalau Emergency nak ke hospital agak payah coz my mum also was away to China this week till next week..


     Moga dipermudahkan urusan bersalin nanti ..insya'allah..



 

Friday, September 23, 2011

Happy Birthday Dearest Husband

 To my dearest Husband,

 Happy Birthday to u  .. one year older, one year wiser... he is 36 today...ramai orang confuse dgn age dia sbb ingat dia muda ( hahaha jangan perasan yer encik hubby :-P ) ...ada a few of his  friends yg lagi muda dari dia pun ingat they are older skali hubby tgk IC diorang , rupanya diorang lahir selepas 1975..chehhh... hehehe..

  We don't have a grande celebration..just makan kat luar ajelaa for dinner..kebetulan my sis inlaw and my MIL datang tapi tak sempat celebrate with him coz my SIL and his hubby ada urusan nak kena settlekan di Putrajaya..and the next day dah balik semula ke SP..


  Moga hubby murah rezki dan dikurniakan kesihatan yang baik... Lots of love from us

Tuesday, September 20, 2011

Happy Birthday......TO ME

20 September 2011...alhamdulillah hari ini genap 31 tahun...syukur masih diberikan peluang dan juga dikurniakan nikmat kesihatan yang baik..

   Cuma today down with sinusitis..aduss asyik hachoooo tak henti -henti...went to the office as per usual..ended up with a MC from the Dr due to tak tahan selsema sampai sakit kepala,mata berair serta terlalu gatal kt langit-langit..( mmg sign resdung laa nie )..

  Kids also down with cough and runny nose but tak laa teruk sangat.. send them to school as per usual but promise them to pick them up in the afternoon today.. Ubat semua dah ready...hopefully they will get better since this week banyak agenda for them kat sekolah and also kat rumah

    Baby no 3 is 36 weeks rite now..dah sampai term dah..now counting the days utk masuk labor room..hopefully dipermudahkan oleh ALLAH utk bersalin secara normal kali ini..hopefully tak ada complication insya'allah ..from prervious experience Najla and Emran memang tak pernah sampai 40 weeks pun..Najla @ 36 weeks while Emran @ 39 Weeks..Baby no 3 tak tahu macam mana lagi so standby ajelaa utk early delivery..

   In other hand Mum is going to China next week bercuti bersama Aunty Maria & Uncle Faroq..so if the baby kuar next week kemungkinan besar hubby tak dapat nak temankan masuk labor room due to takda sape nak tolong take care of the kids..tak kisah laa kalau kena masuk labor room sorang -sorang..tawakkal banyak-banyak dan berserah pada ALLAH cuma hubby laa kata kalau normal delivery for sure dia nak jadi saksi kelahiran baby no3 nie..

 

     

 



 

Saturday, September 10, 2011

children simpanan for d future

Dalam masa 10 tahun akan dtg tataulaaa mcm mana d childrenn's future world will be...but for sure d nilai takkan sama dgn today...alhamdulillah we are glad we started it young...with few simpanan hasil titik peluh sdn bhd utk masa depan anak-anak..mmg agak perit sket or people say "payah" nak berjimat but its for their future..for us we did not spend unnecessary on branded items ( clothes, watches, shoes,etc)  for the children or branded toys etc so that they can have a better future..insya'allah

  Antara simpanan utk masa depan yang insya'allah akan membawa pulangan utk masa dpn anak-anak :-


1) insurance + education fund = Provide the best coverage for the children..besides health insurance it also acts as simpanan for masa depan anak-anak..macam 2 in 1 laa..bila the children tak sihat or need to be admitted to the hospital...we need not to worried to bring them for the BEST treatment..for us EDUCATION and HEALTH is our prirority..and alhamdulillah we are happy for the coverage under the insurance that we currently enrolled.. the children will be covered until they achieve 21 years old and after that it will automatically change to adult fund..so it will be a continual process..and for the 3rd coming baby also we had purchase the insurance ...talk about starting awal.. ^_^...and once the baby is delivered ( insya'allah in few weeks time ) kalau kena admit sbb jaundice etc dah boleh claim back dahh for full amount..talk about money saving:-))))


2) unit trust = believe me malabur dalam unit trust membawa pulangan yg tinggi compared to simpan dlm fixed deposit provided u let the money grow...maksudnya once u invest let it grow for maybe 3-5 years and kalau ada rezki duit lebih tambahlaa pelaburan..its some sort of saving juga for the children..janganlaa invest then xsampai setahun asik nak keluar duit tsb pakai...



3) GOLD = yess ini investment yang terbaik..harga emas mahal dah sekarang nie..mau rm200 segram and harga emas tak akan turun..it will continue to increase and increase.. ..


 So open your mind...invest wisely.. jangan membazir bazir berbelanja yang bukan -bukan unless you memang  banyak duit sangat tak kisah laa..

Saturday, September 03, 2011

the raya celebration continues

      2nd day raya tak kemana,,exhausted sangat makan byk rendang,lemang n ketupat,hihihi..so we decided untuk rehat kat rumah sahaja..3rd day of raya aunty maya invited us for brunch..jadi off to aunty maya house..aunty maya masa nasi lemak,sambal udang and also ayam goreng..mmg best..puas makan nasi after hari raya 1st day dah 'belasah' ketupat dll..

   after that mum ajak ke kd untuk visit mak long esah..mak long esah is arwah dad eldest sister..she is not felling well,very senile and fragile..we stayed there for about an hour juga laa borak-borak dgn kak noi and abg usop..

   Raya ke 4 ke alam impian..nk melawat kak fidah di rumah barunya..unfortunately kak fidah n family takda di rumah coz outstation..tapi my cousins yg lain ada..am happy to see my cousin Ain n family yg mmg jarang kkitorang dapat jumpa  coz they live in Perlis..Alisya n Harris dah besar dah...so does the little one Haniff..najla n emran mmg have fun lari-lari main dgn Alisya and Harris  keliling compound rumah kak fidah yg luas tue ..siap tak nak balik lg..hehehe

besides that the children have fun bukak hamper raya..thanks Ani n kak Ri and also Ain n family


..

Thursday, September 01, 2011

Beraya di KL??


 this year kenapa kami beraya di kl kerana mengikut sistem giliran.....firstly hubby and i agree akan beraya bergilir -gilir antara Kedah and KL every year unless ada sesuatu yang menghalang..alhamdulillah since i married him tak ada masalah untuk bertolak ansur antara satu sama lain...and although we are staying in KL near my mum's place but he still make it a point we need to be fair to both our parents..jadi untuk fair beraya bergilir -gilir laa..  i have known certain people who i feel is not fair to their inlaws..althought kampung dia jauh kampung suami di KL dia akan buat point kata every year kena balik juga kg dia dgn alasan mereka tinggal di KL jadi dah hari -hari setiap masa bila -bila masa boleh jumpa inlaws..for me how selfish the person is ..tak berhak ke husband nak sambut 1st raya dgn ibu and ayahnya sendiri although hari -hari boleh jumpa?..and harus diingat although dah berumahtangga, ada isteri and anak-anak, seorang suami harus ingat tanggungjawab dia sebagai anak lelaki tetap berjalan  pada ibunya....tak tahulaa pk laa sendiri renung-renungkanlaa..




  Raya tahun nie takkan nak biarkan mum beraya sorang sorang kalau kitorang takda beraya bersama..jadi pastinya we want to make mum happy and teman dia di sini...kalau dad still ada pastinya mum tak berasa sunyi sbb selalu berdua.....like my cousin said to us tak sama laa kalau anak -anak takda althought adik beradik ada dekat-dekat..its definately true..and sementara mum masih ada we try to make her as happy as possible..

 



Wednesday, August 31, 2011

Salam Aidilfitri


  this year we celebrate our raya in Denai Alam...1st time sambut raya kat sini..mum,shat,musaab,hubby pergi solat hari raya di surau Denai Alam..

   menu for raya is rendang ayam,daging dendeng, nasi impit dan lemang..all home cooked by hubby except lemang yang dibeli from his friend..lemang tsb mmg sedap..

  after solat sunat hari raya we make our way to aunty rokiah's house..alhamdulillah dapat jumpa kak fifi and family yang balik for hari raya..emran dapat pistol mainan from aunty rokiah...actually eusoff punya tapi emran punya payah nak lepaskan the toys..jadi aunty rokiah gave it to him..

   

   



   our 2nd destination is umah ayah uda di batu caves..this is d first time ayah uda n family celebrate hari raya without opah and her beloved wife mak ngah...

    hrmm at 33 weeks i got tired easily and terasa braxton hicks contraction sekali sekala..errr quite early juga at 33 weeks...belum time lagi...kalau masih terasa lg kenalaa check up kt dr marzita by this week juga..
 

Monday, August 22, 2011

Towards d end of Ramadhan..


 Alhamdulillah mum selamat pulang dari mengerjakan Umrah last tuesday.. she is perfectly in good health..alhamdulillah...

 Tak banyak sangat barang yang dibeli from Saudi since mum said ramai sgt org melimpah ruah..they are quite tired also nak jalan -jalan and they spend their time kat masjid..and according to mum they had to go to the mosque at least 3 hours earlier utk dapat tempat. i surely miss the moment there and hopefully insya'allah ada rezki lagi utk ke sana together with hubby..

 Persiapan Raya tahun ini tersangatlaa sederhana..we will most likely spend our cuti in KL only since rasa mcm tak larat sgt  nak rempuh jam balik ke SP during the short Hari Raya week holidays..
Baju Raya tahun nie konfirm tak sedodon laa since my self kena pakai jubah not the usual baju kurung.. ^_^.. bought the children each of them sehelai aje baju.. shopping pun kat open space Tesco Area yg ada jual mcm2 baju  ..tak larat nak tempuh jam kalau bershopping di PKNS Shah Alam or Jalan TAR

 insya'allah looking forward to visit saudara mara/friends in KL jikalau berkesempatan during the raya season..
   

Wednesday, August 10, 2011

After 10 Days of Ramadhan..


 Alhamdulillah still lagi manage puasa despite the extra tiredness during pregnancy and also vertigo attack.. cuma yang slack sikit  juadah berbuka puasa sampai ke hari ini cuma dapat beli sahaja kat Bazar Ramadhan since both of us are too exhausted nak masak even at weekends .. So many household chores yang perlu disettlekan during the weekends especially part basuh baju, lipat baju, kemas rumah dsb..

  Pregnancy wise dah masuk 30 Weeks dah.. another less than 10 weeks to go insya'allah as usually from my previous pregnancy baby will pop up tak sampai 40 weeks pun...setakat nie tak da masalah apa cuma position baby still melintang ( bukan songsang) ..according to Dr Marzita sepatutnya baby dah settle down dah kepala di bawah ..last scan ok dia settle down this time bila scan dia pusing balik jadi melintang pulak.. according to dr still ada masa lagi sbb baru 30 weeks..kalau dah sampai 37 weeks kalau baby still melintang maka terpaksa laa go for the operation.. hopefully dlm masa 7 -8 weeks nie baby will pusing balik to the original position..

  Undecided yet nak buat 3D/4D scan this time.. my Gynae said terpulang samada nak buat atau tak...tengok dulu macam mana.. at first planning to do it at my workplace  sbb boleh dapat discount tapi memandangkan kalau buat akan di scan oleh male radiologist / male doctor terus batalkan niat utk buat at the workplace..

Wednesday, August 03, 2011

Ramadhan Tahun Ini

 Ramadhan tahun ini we try to be as simple as we can.. Hubby  had to change his work schedule from 7.30am till 4.30pm since sekolah Najla and Emran sampai pukul 6.00pm sahaja.. if after 6pm kena charge RM10 sejam.. This is due to nak kasi cikgu -cikgu diorang prepare untuk buka puasa ..for me its fair laa since time Ramadhan ini sahajalaa the teacher minta kelonggaran..

   Since my work finishes at 5.30pm kalau sampai Denai Alam pun mesti dalam pukul 6pm punya..so memang tak sempat laa nak sampai before 6pm..so hubby laa kena amik..tapi yg syoknya 4.30pm dia dah boleh cabut..huhu sempatlaa dia beli 1-2 lauk utk juadah berbuka puasa..buat masa ini tak sempat nak masak apa utk weekdays maybe weekend nanti tengok macam mana..

 Yesterday Mum, Adi and Shat ( + hubby ) including aunty laily fly off untuk mengerjakan umrah for 15 days... Mum is quite happy juga laa  ada rezki untuk pergi lagi..1st time dia pergi without arwah Dad..slalu pergi mesti berdua aje.. Moga dipermudahkan perjalanan Umrah mereka and moga insya'allah ada peluang for me and hubby untuk pergi lagi.. insya'allah..

  Harap tahun ini dapat puasa penuh insya'allah..setakat ini kesihatan OK cuma sakit belakang yang tak dapat nak dielakkan..have to standby minyak gamat, minyak urut dsb

Monday, August 01, 2011

Najla's KoKurikulum Activity.. Karate

 Last Week Najla ada Karate exam untuk tukar from White belt to green belt.. her Karate class was part of her taska extra classes since Najla stays at school till 6.00pm everyday.. so since every friday there is an empty slot so the teacher arrange for a karate class to be conducted at school

  At first we were not confident to let her go for the exam tapi the "master" encourage us to let her since dia kata Najla ok and can follow all the steps required..so Ok ajelaa..hubby kata masa exam tue banyak main -main jugak and pergerakan dia banyak ikut silat plaks..hehehe.. since she followed hubby for silat classes masa kat penang dulu jadi pengaruh banyak ke silat laa  tue..

    Nenek and Aunty Shatirah datang kasi support termasuklaa Emran yang sibuk juga nak join..hihii..We were proud of you..dapat laa tali pinggang hijau.. :-))



Saturday, July 30, 2011

Rainbow cake

 first time try order rainbow cake...memang sedap ok...the cake is not that sweet..so memang boleh masuk laa.

  order for a collegue surprise birthday..:-)..



Wednesday, July 27, 2011

Dalam Kenangan..

 Yesterday was a sorrow day to d family.. hubby's beloved aunty passed away peacefully after being hospitalized in HKL for more than a month..

    Mak ngah  as we frequently called her was a very soft spoken lady..she married to Ayah Uda ( Hubby's uncle which is my late FIL big bro) and dikurniakan 9 orang anak...and we make it a point to visit Ayah uda's family as often as we can since diorang tinggal di Batu Caves and also my  mom and arwah father- inlaw mmg  dari kecil duduk dgn ayah uda and family before they move to Sungai Petani .. jadi the bonding memang stronglaa for both my inlaws...  And Najla also was very -very fond of their cucu especially their eldest grandchild Kakak  Fatin.. setiap kali ke sana Kakak Fatin laa yang rajin melayan main itu and main ini dari Najla baby untill now..

 Mak Ngah tak sihat sejak beberapa tahun yang lalu..she  was diagnosed with End Stage Renal Failure ( ESRF ) .. She was on dialysis.. from a plump lady badan dia terus susut but yet still she was a healthy lady.. However a month ago her health detriorated badly.. she was taken to HKL and was diagnosed with Breast Cancer Stage 4.. a shocking news since selama ini dia tak sedar yang dia kena cancer.. Since it was too late to do any operation or chemo/radiotherapy they did just a simple surgery and dressing everyday..since then she was warded in HKL..  My MIL rush down from Sungai Petani once dapat tahu dia was warded in HKL..so every weekend we visited her and dia still macam biasa ceria aje..cuma selera makan dia tak ada since the dr put her on Morphine injection.. dia rasa loya and muntah aje so memang tak lalu nak makan

  After few weeks warded we received another news yang cancer dah merebak ke seluruh tulang dia.. we felt soo sorry for her..the last time we went to visit her was last Sunday..masa itu keadaan dia dah  agak terlalu uzur..dia terlalu cengkung dan terpaksa membongkokkan badannya almost 90 degress utk bernafas with the help of oxygen..she cannot sit straight sbb dia kata sakit sangat.. so imagine you have to duduk bongkok  atas katil 24 hrs a day just to breathe.. her dialysis pun terpaksa dikurangkan dari 4 jam ke 2 jam sbb dia terlalu sakit untuk buang and 2 kali dia berada dlm keadaan yg kritikan kerana BP dia low below

 Since dah lama duk hospital the family requested utk bawa balik on Monday 25th July  ..but on that day her BP drop lagi  so dr postphoned to discharge her on 26th July ( yesterday ) ..their children had prepared to sewa the hospital bed, oxygen tank etc .. Tapi siapa sangka yesterday morning semasa tengah buat dialysis Mak Ngah dijemput kembali kepadaNYA... masa tue dia tengah buat dialysis.. and tiba-tiba diorang notice kenapa dia tak bergerak..rupanya she had passed away..and memang betullaa dia pulang juga yesterday tapi bukan pulang ke rumahnya... :-((

    Masa jenazah dibawa balik ke rumah nya ..tak dapat nak menahan rasa sebak especially bila melihat anak-anak and cucu dia.. hubby pun sama.. i only known her since i married to dearest hubby and dia tersangatlaa mesra...infact my mum and arwah daddy also kenal mereka coz they had visitied them banyak kali juga laa di TTDI and semasa daddy terlantar sakit.. however i salute their 9 children who had been very -very calm and uruskan jenazah ibu tersayang mereka sendiri buat kali terakhir..

    Innalillahi wainnailaihi rajiuun..dari ALLAH kita datang kepadaNYA kita kembali.. For Sure we will miss her so much setiap kali datang ke rumah ayah uda nanti...

Monday, July 25, 2011

2 minggu summary

14th july- hubby's grandma ( my late FIL mother)  passed away peacefully kat HKL due to septicemia( keracunan darah) as a result of secobdary hospital aquired pneumonia..It is something common i would said if someone is hospitalized for almost more than 30 days..due to her age factor ( she is 95  when she passed away) and also bedsores where she is prone to got the infection from the hospital..innalillahiwainna ilaihi rajiuun

16th july - attended a former neighbour sebelah rumah son's  from TTDI wedding in Dewan Merak Kayangan.. congratulations to d bride n groom..

19th July - Genap 5 tahun dah  pemergian Arwah ayahanda .(my FIL)

16th july till 19th july- ooooh emran not feeling well..on and off fever and also rashes serta bibir kering..takut denggi,..he did a blood test alhamdulillah bukan denggi..dr suspected maybe rashes due to viral..

24th july- wedding lagi ..family wedding so dapatlaa jumpa saudara mara

Tuesday, July 12, 2011

sakit gigi

 few weeks ago hubby n i kena sakit gigi ie filling tertanggal...to make matter worst it happens during maghrib time..and its very difficult to find a dentist after office hours..usually the dentist sampai 5pm aje..

so we search around..found 2 dentist in Shah Alam which operates till 10pm but all fully booked..no choice we had to go the next day...hubby 's one quite worst..buat dua kali tapi tak kuat pulak filling dia..in the end filling pecah juga..i guess the locum dentist takut nak guna banyak filling nak jimat kos kot..

 i was lucky i did my treatment at a nearby dentist dkt ngan office.. the dr memang recommended laa..two thumbs up...he did the treatment the best he could coz according to him kalau ikut my current condition yg tgh pregnant tak boleh buat apa-apa until delivery.. i objected laa coz takkan nak biar gigi berlubang for 5 months till delivery..tak tahan laa nak tunggu se lama itu.. ..so he try his best utk buat filling juga using Local Anasthetic juga..alhamdulillah setakat ini ok laa..kalau tak ok he said had to do root canal treatment which is best recommended after delivery coz dia takut i will not stand the 2-3 hours procedure of root canal..setakat nie masih ok and hopefully tak ada apa laa..

  hubby on the other hand makin worst sakit gigi,..last friday dah bengkak habis gusi dia macam baru kena tumbuk.. and its getting worst and worst...so menahan sakit from friday night..went to another dentist kat seksyen 7 shah alam..the doctor just gave a local anastetic aje utk tahan sakit..adoii not a best solution as the anasthetic cuma bertahan for 3 hours.. after suffering for 3 days bengkak yesterday i forced him to go the dentist near my office..and its the best solution coz gusi dia yang bengkak teruk rupanya its due to terlalu banyak abcess ( nanah ) inside it..!!!.. the dentist explain that previously the dentist who did the tampalan filling for my husband tak bersihkan the area betul -betul before buat tampalan so its like  so many bacteria berkumpul and meyebabkan it gets infected and nanah...very scarry...

  the best treatment to save his gigi was a root canal...he did the root canal laa..ngeri dengar sbb dentist terpaksa potong gusi dia sikit and sedut semua nanah dia keluar before "korek" all the infected part sampai ke akar umbi ..,,but it really -really helps sbb lepas tue dia lega terusssss..
 the procedure of root canal its something like this...

 


  syukur laa semua dah ok,,,sakit gigi laa yang paling teruk like my MIL used to say..tak kisah nak beranak 10 kali pun tapi janganlaa kena sakit gigi..hehehe

Monday, June 27, 2011

Emran 2nd birthday Celebration

 We had a small birthday Celebration for Emran at his school so that meriah laa sket dgn budak -budak...Pagi macam biasa hantar Najla and Emran to school then told the teacher that in the afternoon wanted to bring the cake and goodie bags.. This time tak larat nak buat pelbagai deco mcm helium baloons dsb so we settle for a small goodie bags fill with errr children food stuff.. i managed to order lolichoc from my favourite place ie http://loniavillage.com . hasilnya memang sentiasa memuaskan hati.. Children love it so much

this year we order for him a toy story cake from http://bakeathome.blogspot.com .. sedap juga cake dia..Children pun suka..tak laa manis sangat... Sampai kat sekolah dia around 11.30am dia dah start excited..however he started crying masa nak potong kek..the reason ialah dia ngada -ngada nak suruh dukung and tak mahu berada with the children.. puas teacher pujuk he still cry..adoii drama king betul...last -last kena dukung laa sebelah tangan manakala lagi sebelah plak potong kek

        The abang-abang and kakak pun sangatlaa sporting nyanyi for Emran..after that i told the teacher will come and pick him up after they had their lunch...emran seperti biasa raung nak ikut balik sampai teacher pun kena dukung dia bawa pergi playroom...bila dah ambil time lunch tue amboi kemain lagi happy...





                 





                                  my cheeky 2 year old abang Emran...the drama king....the manja boy at home



Monday, June 20, 2011

1 year had passed..

 Semalam 19hb June 2011 dah genap setahun dah pemergian daddy ke rahmatullah..banyak perkara yg berlaku dalam tempoh setahun tsb tapi we moved on with our life..

 
 Dalam tempoh setahun juga we managed to settle all the outstanding part that daddy had left us..and alhamdulillah we managed to did it fast and takda tangguh -tangguh.. cuma ada a few things laa yg a bit oustanding due to "certain issues" ..and i don't know whylaa  certain issues dibangkitkan oleh certain people after he had left us...

 
   My Mum moved on to Denai Alam.. a better way to start a new environment after so many -many years living in TTDI.. we had a great help to settle our TTDI home from arwah daddy's dearest best buddy since childhood cum lawyer, Uncle Khoo CN..All settled and Mummy is happily settle down in Denai Alam.. she had her own activities during the day and we all live 5 minutes apart, though we try our best to see her as often as we can...

   Najla still remember and talk occasionally about her atuk whenever she likes. But Emran had no idea regarding his atuk as he is too small to remember

 And this year also a co-incidence that Uncle Fuad passed away on Saturday where Daddy left us last year.. the day is the same only the date and year is different...

  Wajah -wajah mereka pasti akan diingati selalu coz we grow up together with them..
and i'm sure my cousins agree with me as they are the ones that we relly when we were small



                                         The smile that will always remains in our heart
 

   
  

 

Saturday, June 18, 2011

Happy 2nd Birthday to my dearest Emran Danish and we lost a great uncle today..



 18th June 2011... Genap 2 tahun dah our Emran Danish..owhh kejap ajelaa masa berlalu and he already approaching 2 years old.. We had a really small celebration kat his school..( will blog about it later laa )..



 And today also at 3am we lost our beloved  and a great Uncle.. Uncle Fuad ( Mimi and Kak Fifi;'s father ) passed away peacefully at home  after  8 years terlantar kerana stroke..Innalillahi wainna ilaihi Rajiuun..

 And i kept wondering June surely is a special month for our family as Uncle Fuad passed away on Emran's Birthhday and also Esok 19th June 2011 genaplaah satu tahun daddy kembali kepadaNYA..and kebetulan 19hb June 2011 adalah Hari Bapa..

 hanya Doa yg mampu kami kirimkan semoga ditempatkan dikalangan orang-orang yg beriman..


Thursday, June 09, 2011

Entering 21 Weeks..

  Dah masuk 21 Weeks.. last Monday pergi check up dgn Dr Marzita.. kebetulan husband and i cuti coz we had to settle some issues regarding the MOT of our Denai Alam house which cause such a "fortune " jugak laa on the Stamp duty as dia bergantung dgn harga rumah....( now i understand why  the  politicans always get this one for free, we rakyat biasa kena laa bayar yekk ...*&*^&& )

 
 Back to the story bawak children ikut skali..first time bawak diorang skali coz usually i prefer to go during office hours which in my current workplace we were given 2x half day leave every month coz we are working half day on saturday..kira company compensate us for working on Saturday...so usually took the opportunity for the check up as no need for me to take leave..

 Kids excited masuk bilik Dr Marzita... ended up najla wanted to baring atas katil coz she tought dr nak scan dia..heehehe..siap mintak permission for the dr lagi utk baring.. .they were soo excited to see the baby kat screen masa Dr buat ultrasound..emran mcm biasa buat donno ajelaa coz sibuk nak usik barang -barang dalam bilik dr ..excited kejap and kemudian pelik mcm mana muka baby boleh ada kat screen..hehe

  Due date baby we still stick to 20th Oct 2011.. insya'allah although it might came out earlier than expected,,


 

Saturday, June 04, 2011

our 7th anniversary..

today 4th june 2011 marks our 7th anniversary alhamdulillah syukur and insya'allah many more years to come..our activity today?..err takda apa apa yg menarik..just we took the kids to one utama jalan-jalan n had our lunch there..after that we went to ttdi to do our banking business coz its soooo convinient kat sana dgn sume major banks ada..besides that we purchase the children's milk kat pasaraya ttdi as it is much more cheaper than hypermarket..bolehlaa tahan utk stok 2 bulan..
 

                                           to my dearest husband..love u always :-)))

Tuesday, May 24, 2011

Loosing a father..

 A friend of mine baru kehilangan ayahandanya...innalillahiwainnailailhi rajiun..

 dia kata mcm kekok  pulak nak sebut "arwah " ayahanda sbb rasa mcm dia masih aje ada...after bertahun-tahun pun kita akan rasa sebegitu..pastinya kita akan sentiasa merindui dan mengingati seorang yg bernama ayah

  Allah knows what best..yg pergi takkan kembali.. Bila Allah izin insan yg berada dekat dgn kita pergi untuk selamanya dunia akan terasa kosong dan yg tinggal hanyalah kenangan bersamanya..

   And we will never stop talking or never stop remembering our late daddy as the memory will always remain in our heart
 

Monday, May 23, 2011

Weekend yg tak progresif

 Last Weekend was quite a terrible one as both of us not feeling well..it all started from Thursday late evening when hubby got back from a meeting in Putrajaya..he started to feel dizzy.sakit perut and vomit once.. and started to feel very bloated...

 after picking up the kids tengok dia dah terbongkang kesakitan tak boleh gerak..he had taken all the medicines available at home put still tak ok.. during that time i was still ok managing the kids but after maghrib i started to feel very uneasy..kepala pening pusing -pusing..dalam hati dah pk dah..mesti kena serangan vertigo semula..and indeed its true..

 luckily manage to settle the kids first and starting 10pm dah tak tahan dah pening pusing -pusing..pity the children so cepat-cepat ask them masuk tido sebelum tak larat langsung nak uruskan diorang...hubby pulak still tak ok terbaring kesakitan tak tahu nak buat apa..

 esoknya  ( friday ) the diziness spell tak hilang and hubby pun keadaan makin tak ok so both of us tak dapat nak ke tempat kerja..i rang up my mum and ask her to help to send the children to school..tak larat nak drive dgn kepala pusing2

once the children dah settle ke sekolah both of us bertemankan pain killer etc tdo sekejap sblm bercadang utk ke klinik coz condition not good..off we went to the klinik in Bkt Jelutong dgn hubby drive dlm keadaan kesakitan tapi nasib baik tak laa jauh sgt..sah hubby kena food poisoning yg teruk selepas makan nasi lemak di putrajaya..dr had to inject some gastric medicine and also abdominal cramp medicine untuk legakan kesakitan dia

 for me i got the diziness medicine but due to my condition i could not take the medicine as prescribe so i took it only 1 tablet..Dr prohibited me to drive for 3 days sbb dikhuatiri akan bertambah buruk..

 so there goes our weekend..bertemankan tilam, bantal dan ubat-ubatan.. kesian the children tak dapat laa nak uruskan diorang sangat bila dua-dua dah terlantar mcm nie .. alhamdulillah  my mom and my sis duduk dkt so diorang tolong uruskan the children...

oh my... hopefully i am fit enought trough out this pregnancy..am entering my 5th month and insya'allah another 4 months more to go..

Wednesday, May 18, 2011

Borak Najla and Emran

 Usual situation bila dah main bersama-sama mesti kemudian gaduh...slalu either najla lepuk emran or the other way round..emran pun dah pandai lawan balik..hehehe..

    sambil main basikal or main apa-apa laa Najla will scream at Emran suruh amik itu ini..org kena buat apa yg dia suruh laa..yg syoknya slalunya mesti ada seisi pukul memukul disebabkan oleh Najla loss her patience kalau adik tak ikut cakap dia.. so when Emran hit back Najla will always say... "Haaa Adik pukul kakak berdosa..adik masuk api neraka...'( and started to jelir her lidah to emran..)..and mula laa seisi bergaduh adik beradik dgn mesti ada yg menangis ..

 Ayat Najla yg tak boleh tahan tu..explain kat Najla tak baik cakap macam tue kat adik..dia dengar kejap aje then buat lagi..huhu

Monday, May 16, 2011

teacher's day

Happy teacher's day..we bought a special gift untuk cikgu-cikgu najla &emran..its a specially order cake from Dill cakes and also" cheese cake" from our talented cousin kak Ri..hope d teachers enjoy our small gift for them..tq for taking good care of our children for almost 9 hrs everyday...appreciate it so much...


Tuesday, May 10, 2011

Pullman Putrajaya ..


  Weekend Cuti Labour Day we had a short "vacation " to Putrajaya...Pergi tempat dekat aje laa since malas nak drive out of KL since confirm traffic jam..sini senang ajelaa 30 min dah sampai dr Shah Alam..heheh..

    Keluar rumah early laa juga before 10am...planning to bring the kids kat Alamanda dulu supaya mereka penat jalan nanti bila check in boleh laa diorang terus take a nap...we was wrong laa.. sampai hotel d kids was super duper excited tak nak take a short nap..asik bertanya bila nak pergi swimming....ended up by 5pm after hubby take a short nap we all pergi pool..

  after dah penat kat swimming pool pergi kids club pulak..sampai tak nak balik si Emran nak main the little tikes police car.... kids had so much fun dgn mandi swimming pool pagi and petang..pergi kids club pun pagi petang

the landscape of Pullman Putrajaya mmg cantik ..cuma the room agak jauh since kena tawaf untuk sampai ke one building to antoher including the main building..food wise ( buffet breakfast) honestly not so sedap and so limited choice since i guess they plan to  cater for 100 % tekak mat salleh not malaysians but the guest  actually  ramai Malaysians dari Mat Salleh....mcm mana tue


Friday, April 29, 2011

What's in my mind : Err Org jenis apa yekk?...

 Dunno what to say for these kind of people.. very -very irresponsible people..sampai bila laa nak sedar.. lets look at the situation here


  X  : hi , needed .RMxxK coz i have to pay ... can help?

  Y : ishhh i don't have that amount..takpe we had easy way..i'll call Z to help coz Z sure ada

  Y asking Z   

   Y  : Hello.. i needed RMXXk to pay for X debt.. u have to help..i mean u MUST help..pls bank in RMXXk coz if not dia in trouble, dia tak da income tetap, nak bayar itu ini lagi .. bank in immediately ya..nanti X akan pay you every monthly ke..janji u kena tolong dia laa sbb nanti dia kena laa

   
   If i would have been there and kalau ikutkan hati  i will say So What?...why we have to clear off your "Sampah" yg u created it.. ...its like  a situation where u don't have money but insisted to purchase a car  ( hutang) but ask us if we can pay for your petrol, car maintenance,loan and tol(s) ..
Banyak cantek..

     To "the irresponsible" person..hopefully u pay every month as per promise, not run away then saying i dunno,, nanti laa... entahlaa ada ke amik?..alaaa sikit aje bukannya banyak or what so ever lame or stupid excuses... sikit ke banyak its still duit orang coz the person berusaha tungkus lumus kerja siang malam to get the money and save the money..while you ???....dunno what to say..


         I pray every day that ALLAH gives us strenght to brought up our kids to be a better person..not like this kind of person...     
        
          






“Ya Allah. Engkau kurniakanlah kami dari isteri dan zuriat kami yang menjadi penyejuk mata. Dan Engkau jadikanlah kami termasuk dari kalangan pemimpin orang-orang yang bertaqwa”
 
Semoga anak-anak  kami akan menjadi lebih baik dari kami dan mampu menjadi pemimpin orang-orang yang bertaqwa demi kebahagiaan yang hakiki. Amin.

Wednesday, April 20, 2011

Emran At 22 Months

 This boy memang lasak...habis abah dilompat-lompatnya macam trampoline..hehe..nasib laa abahnya besar.:-P

    Alhamdulillah he does not having any problem going to school..and really looking forward to it.. so makes it quite easy for us sbb tak berdrama pagi -pagi..:-)) ..the teacher had already taught him greetings so every morning sampai sekolah kalau teacher says Good Morning Emran he will say "Good orning ceacher.."hehehe..

 and he also learn to say thank you for the things you gave to him  ...yg kelakarnya he will say "thank you ceacher" walaupun yg kasi tue abah or ummi...hehehe..asik ceacher aje..

  My boy sangatlaa garang juga..kalau dia tak dapat apa-apa or people touching his toys he will try to fight back until dapat tak kira laa dengan apa cara sekalipun..he will gigit or lepuk or cubit.. ..ayoyo belum boleh belajar sharing lagi

 
Another 2 months he will be 2 years old....and her sister had already ask for a celebration at school..nanti insya'allah ada rezki laa yek

Friday, April 08, 2011

Short Stay Impiana Hotel Ipoh

 We had a short stay in Impiana Hotel Ipoh last 2 weeks ..a nice stay untuk rehatkan minda..Bilik pun tip top..we booked 2 rooms since it will be 5 of us including my BIL

   Arrived quite late juga laa almost 4pm.. it was raining heavily from Tapah to Ipoh..
kids excited laa bila sampai kat hotel room..they had been jumping around and persuade to go for swimming..both of us are too exhausted nak bawak diorang g swimming but we promise them later after 5pm we will bring them to the pool

 Pool terletak outdoor..so dlm pukul 5pm still panas lagi.. i stay for a while as i was too tired and pening duduk tengah panas.. so hubby took over to take care of the kids kat pool.. they had a great time splashing here and there..nasib ada wadding pool jadi tak laa risau as Emran can join too berendam..


 After swim dan bersiap semua kids so tired and lapar..so we had a quick dinner kat hotel ajelaa since we all malas nak keluar ke mana -mana.. dalam fikiran nak zzzzz aje since the room is so confortable..hehehe.. my BIL datang after his class so he join us for dinner and after that semua lepak kekenyangan sambil tgk tv..


    Esoknya after check out Initial plan to visit my dearest adik angkat Saffinas and her baby at her home in Tambun was cancelled as she was admitted to the hospital..kesian dia ada nanah kat hempedu dia..so visited her at the hospital instead.. Yg syoknya ke Hospital besar Ipoh tue pak guard nye nampak sangat so blur.. i ask nak ke wad mana since it was my first time there dia boleh jawab entahlaa saya pun tatau kat mana wad..Angin betul

     After sending my BIL at his campus home we all pun bertolak balik ke Shah Alam..journey dari Ipoh ke Shah Alam mengambil masa hampir 5 jam...lama kan.. that's becoz hubby was soo sleepy to drive so tdo dulu kat R&R ...

Wednesday, March 23, 2011

Cian Najla

   Due to keadaan kesihatan yg ups and down we had to discontinue Najla's swimming Classes for a moment ..Hubby pulak this year terlalu banyak kena attend kursus outstation etc so made me quite difficult to bring Najla for her swim class every week.. i got easily tired and sometimes rasa pening  so i cannot drive her to Pusat Aquatic after work and i projected it will be happening in a few months or through out the whole pregnancy

 Owhhh kesian Najla..takpelaa we will buat plan lain for her later..insya'allah..as a start we are planning to have a short getaway to Ipoh this weekends.. the main agenda is to visit my BIL and give him the laptop he required for his 4-years diploma course..and also visited my dearest adik angkat Safinass

 

  

Monday, March 21, 2011

Cerita Sedih

 My Dearest Sister in law had a misscarriage last week..at 13 weeks.. takda rezki laa nampaknya utk dapat another anak sedara baru this year..her due date is approximately 1 month earlier than mine ( sept babies)..takpalaa ada hikmah disebaliknya..moga ada rezki nanti insya'allah

  My health also so far not really that good.. ada ups and down...had been on vertigo attack almost 3 days in a row last week and ended up with MCs for 2 days.. Dr advice to get plenty of rest..

 Hopefully the sailing journey of this pregnancy akan ok..

Monday, March 14, 2011

My sister's wedding 13.03,2011

 Alhamdulillah majlis berjalan lancar yesterday..tetamu yg datang pun ramai juga..last skali wedding yg dibuat for my family was during  my wedding back in 2004...it has been almost 7 years..

   this is the first time buat wedding kat our new kampung in Denai Alam...the preparation we made  as simple as possible ..ramai saudara mara yg sudi membantu not forgetting shatirah's group of friends..

 started the day as early as 7.30am for morning breakfast together with all the clan..10.30am started the akad nikah..my elder brother Adi took the role untuk nikahkan Shatirah sendiri ..alhamdulillah semuanya berlangsung dengan jayanya although adi was  a little bit nervous...

 start from Noon guest dah mula datang...Emran pulak menguji kesabaran sedikit by being a little cranky and also clingy...nak dukung aje...mmg tak larat nak layan dia n also nak layan tetamu since we are the tuan rumah.. after berapa round susu and also food mood dia kembali ok..thanks to Kakak Hanan and Syirah yg rajin melayan emran and follow dia mana dia pergi..yesterday dia dah macam ketua kampung kecil round seluruh khemah kenduri and walk in between the guest..hahahaa...

 food wise we had arabian cuisine...mmg laku habis laaa d food..syukur sesangat takda yg membazir...
overall we are happy coz time nie laa dapt berkumpul sesama, berjumpa untuk eratkan silaturrahim,,,

 congratulations to my dearest sister shatirah..i'm sure if daddy still ada lagi he will be happy too  for your big day...


'