Tuesday, December 29, 2015

Discoveria @ Avenue K


 Cousin's day out...memang seronok the 3 of them bila di ajak ke Discoveria untuk tengok dinosaurs..it was a last minute planning dengan my cousin Mimi and her family ..since the children tak puas nak main sesama  during the kenduri aqiqah so why not ajak outing..

  
    We plan to meet at Discoveria before 10.00am since dia buka at 10.00am..alhamdulillah tak jem sebbab we all pergi masa hari Krismas .. ...Avenua K is a new shopping mall kat jalan ampang..just opposite KLCC..

     
 When we arrived takde orang datang lagi..hehehe..best laa kami jadi orang kedua beli tiket..beli guna cimb or maybank card dapat discount 20 % ..the ticket is price at RM25 per head..lepas diskaun dapat RM20 per head..

  Masa trail dino no camera's allowed ..kids learn all about keturunan dino..and dalam tu ada aktiviti rock climbing juga.seronok laa Emran , Najla , Eusoff and Ayra try rock climbing..cuma Rafeeq sahaja agak takut dan cuak dalam gelap especially bila dino tu gerak -gerakkan ekor dia and also angguk kepala


                                               





       The Dino trail is about 1.5 hours - 2 hours..after that myself and mimi lepak sini while husband and Lamdek pergi Solat Jumaat kat Masjid Syakirin KLCC..its just a 12 minutes walk..
lepas solat we all plan ke GM Klang pulak since the children excited nak beli lego laa plaks..overall memang hari tu berjalan sakan laa kami..


Monday, December 28, 2015

Mummy 68th Birthday



Alhamdulillah 24th Dec 2015, mummy turn's 68...alhamdulillah Allah masih panjangkan usia mummy untuk kami berbakti kepadanya... Our doa moga mummy sentiasa dalam kesihatan yang baik insya'allah..

 Kebetulan pada tarikh ini adalah cuti umum..Shatirah and Musaab adakan jamuan kesyukuran and aqiqah for their latest edition..  We had nasi lemak ayam goreng, char kuay teow, sandwiches and dessert such as cakes, brownies and also kuih muih..




                                                       the gorgeous Victoria Sandwich cakes




  


Monday, December 21, 2015

My latest Niece + Mini go Cart crash


 My sister Shatirah safely delivered a baby girl on 16th Dec 2015 at Tropicana Med Centre .. Alhamdulillah bertambah laa anak sedara... 



After visiting Shatirah bring kids pergi Aeon Seksyen 23 for grocery shopping.. bawa Emran and Najla try the go cart tu..oklaa juga tak mahal sangat.. RM 10 for 15 minutes dan naik berdua unfortunately Najla too excited pergi letak kaki kat bawah dan apa lagi ter accident sikit..kakinya bergeser kat jalan... nasib baik dia pakai jeans tapi jeans tak tebal sebabkan ada kecederaan sikit...apa lagi menangis laa si kakak tu langsung tak nak main dah..



  Emran too excited nak main lagi..next time yaaa.. cuma sebab track nye pendek jadi agak boring main pusing -pusing kat tempat tu for 15 min... next time ada rezki pergi tempat lain pulaks


Monday, December 14, 2015

Convocation Lil BIL + Holiday at JW Marriot Putrajaya





  We had planned earlier for a year end Gathering with the inlaws sempena bro in law Convocation..awal-awal the convocation was planned tp be held in PWTC tetapi ditukar ke PICC...

  Sambil meraikan konvokesyen sambil membawa anak-anak bercuti.. booked 4 rooms kat JW Marriot Putrajaya.. Since hari Jumaat adalah public holiday untuk Selangor, so we checked in on Friday 11/12/2015..

 The hospitality at JW Marriot Putrajaya was superb... Called them for early check in since everybody tired selepas bangun awal pagi jumaat tu temankan lil BIL ( Pak Su Yap) ke PICC untuk rehearseal dan amik jubah konvokesyen ..

Hari pertama sampai check in.kids boring dalam bilik so ajak mereka turun ke Kiddy world.. takde banyak benda yang menarik sangat kt Kiddy world..their PS2 rosak..cuma kids boleh tengok movie like madagascar, minions etc

petang hujan renyai -renyai tapi after Asar turun juga bawa mereka ke Pool..memang heaven laa pool nye..besar dan puas hati..boleh main water polo dan juga boleh main beach ball sebab dia ada mini beach volley ball court 





 malam mereka sema nak jalan -jalan round Putrajaya tengok suasana malam but our kids dah letih dan tertidur awal.. 12.12.2015 konvokesyen Pak Su Yap sidang Petang..sempat laa mereka seround turun Pool lagi..

             Alhamdulillah lil BIL berjaya tamatkan pengajian dalam bidang Education ( Major Counseling / Early childhood ). Usaha gigih beliau memang berbaloi since he really works hard kerja part time untuk membayar yuran pengajian...he started dari bawah..lepas SPM ..amik STPM...then dapat tawaran masuk kolej TAJ , Ipoh .. working part time jaga CC, kerja tolong jadi penanggah orang kawin ( member dia) dsb untuk mendapat duit lebih

            

 Mak orang yang paling gembira..alhamdulillah anak bongsunya berjaya menamatkan pengajian..out of 6 anak-anak mak ..ada 3 degree holder dan 3 diploma holder...alhamdulillah..

Friday, November 20, 2015

Outdoor Photoshoot - Emran and Friends..


 Cantik kan gambar -gambar nie.....me yang tengok pun memang terujaaaaaaa...hasil yang superb dari Izzat..
 Its outdoor photoshoot for Emran and his classmates including the teachers...

 Actually Emran teacher approaches us untuk tolong ambilkan gambar... teacher nak convocation bln 11..so teacher tanya boleh tak tolong amikkan gambar untuk buat outdoor.. since myself not available and we all pun bukan laa profesional untuk amik gambar so menanyakan si Izzat boleh amikkan ke... alhamdulillah Izzat free pada hari Rabu lepas ..

 








 Semoga menjadi kenangan untuk Emran dan kawan -kawannya..Moga persahabatan mereka berkekalan insya'allah.. tahun depan Emran akan melangkah ke tahun satu dan kami dah decide nak masukkan dia ke sekolah Intergrasi di area Denai Alam  supaya insya'allah Emran boleh jadi seorang al hafiz   sebelum mencapai cita -citanya...




Saturday, November 14, 2015

Noble Kids 2015 Annual Concert and Graduation day


Selesai sudah persekolahan Emran di Noble Kids..he was in noble kids since he was 2 years old..Alhamdulillah...thank you cikgu cikgu yang mendidik Emran..

 This year he was involved in teater musical play sultan Al Fateh..the teachers trained them well...
Rafeeq first experience with his 4 years old classmate atas pentas..sengih sengih aje.,,hehe...





 
Kudos teacher2 muda yang selalu update parents via wasaap group...seronok sgt...teacer tue dah  macam adik2...
 
next year insya'allah Rafeeq sorang akan meneruskan perjuangan di Noble kids ..

Saturday, October 10, 2015

Happy 4th Birthday Rafeeq


Celebrate kat Noble kids denai alam,....Alhamdulillah cuaca Ok...tak jerebu..
this year he requested Lego theme...







blanje breakfast skali untuk anak2 noble kids ...mac and cheese serta sandwich telor..suka tgk anak2 makan...

teacher Rafeeq yang banyak tlg organizekan..Alhamdulillah..

Happy birthday my dearest Rafeeq...

Thursday, October 08, 2015

Najla warded 01 okt till 07th Oct


 last week Najla down with fever which was not cured.. temperature maintain at 38 and shoot up to 41...fuhh memang mencabar laa nk turunkan the fever..i inserted voren sup 25mg kat buttocks dia pun after few hours pun temperature tak turun...

  first time selepas dia demam on 29th Sept 2015  we went to Dr Ahmad the next day..Dr Ahmad said ada banyak white spots on the throat and tonsil bengkak..he gave oral antibiotiks..however it was not cured with the oral dose so on 1st Oct went to see the doc again...Dr check her temperature and terkejut becoz its still 40 degrees..malam tu juga needs to admit her


    she stayed for 7 days 6 night.. the discharge asik bertangguh from Ahad 4th oct to yesterday due to on off fever...and Dr ahmad decided biarlaa sampai takde fever baru leh discharge..

   Alhamdulillah yesterday doc kasi green light untuk discharge...syukur Alhamdulillah...needs to follow up in  one week time and she will be on sick leave till end week..


Monday, September 28, 2015

Long Overdue Post... Its September


Overdue post... 22nd September till 27th September a week School Holiday..

 kids stay at home sebab myself pun tak dapat nak amik  leave.. so kids and husband  buat aktiviti cycling..Opss sebelum tue thank you husband hadiahkan satu foldable bike sempena birthay ke 35.. beli kat Basikal.my kt sg chadong, Klang.. memang murah laa sebab harga kilang compared to other shops....gigih mengangkut basikal beserta basikal baru Rafeeq..kalau sape2 nak beli basikal boleh laa ke basikal .my ..anak2 gigih mengayuh basikal round Denai.. bukan round seluruh Denai Alam memang semput laa..sebab Denai Alam dah besar..so kids mengayuh dari rumah ke kedai  and mengayuh dari Rumah ke rumah mum..woo jauh juga tu sebab kena naik bukit..rentas taman.. Rafeeq sampai give up..nak tolak basikal aje..hehehe..





September birthday month for both of us..takde apa celebration pun ..just keluar makan ...Husband turns 40 on 23rd September.. (  A day before Aidiladha) ..Harap both of us dikurniakan kesihatan yang baik..insya'allah..

Hari Raya Aidiladha di Denai Alam sahaja..not going elsewhere 

Since i am an avid fan of novels.. yesterday ada pelancaran novel bulan Sept from Idea Kreatif. Production.. IKP.. .. actually tetiap bulan ada tapi takpernah pergi..selalu order online sahaja.. sebab jauh sangat nak mendrive ke Kajang.. hihu..Anyway semalam juga special day of one of the writer + owner IKP..decided to surprise her with a special cake..thank you one of the baker @petitesyireen_customcakes yang sudi amik tempahan and sudi deliver..syukur alhamdulillah .. adik ini sangat creatif  and hasilnya memang sangat cantik...

 






Tuesday, August 18, 2015

Friends + Family Gathering @ Ruang event space shah alam



thank you for coming..Alhamdulillah dapat berjumpa tahun ini..minta maaf andai ada kekurangan daripada pihak kami..



 We booked at Ruang Shah Alam after google from internet regarding the places..its a nice place with ample parking space..semua event boleh buat di sini...few slots during syawal was fully booked..
The owner Ms Emi memang sangat helpful and during that day Ms Emi's husband  dan team pun sangat sangat membantu..

  As for the fotografer ada one student yang memang sudi amik job yang kami offer dengan niat membantu so we hire him..memang picture dia amik superb..sebab definitely tak menang tangan nak amik gambar...( kalau nak hire dia boleh ask his contact number from us)



 
 
kalau ada event nak buat lagi insya'allah will choose this place again .. Ruang event space also have another branch kat Subang...do google more about this place ..

Monday, July 20, 2015

aidilfitri 2015


 Alhamdulillah 1 Syawal tahun nie falls on a Friday...This year husband and I agree to celebrate it in Shah Alam as we just went back to visit Mak in June before Raya..
 Raya in shah Alam as usual its slightly quieter...Cuti raya starts on 15th July ..so we did some grocery shopping sikit...

  We had rending ayam, ketupat nasi, lemang and daging dendeng ..Mum and Shat cooks laksa Johor ..

    


 
Kids have fun at Shat's and musaab new crib...penat seharian tapi mereka langsung tak tido..huhuh...
 
 
 

Friday, July 10, 2015

Ramadhan and new taskforce


Its already going to be 24th day of Ramadhan..Alhamdulillah so far semuanya baik baik sahaja..got a new task force daripada the directors in order for me to push forward  my career...Alhamdulillah syukur memang rezeki laaa

 the task force is more on the Halal pharmaceutical line and new business opportunity where the company are keen to expand the pharma biz towards South East Asia..its the opportunity for me to learn  new things especially on the Halal part in order to get the Halal Certification by JAKIM..
its not easy task..tanggungjawab sebagai muslim..memastikan tak ada benda2 haram dan syubhah untuk menjadikannya tidak halal.. we hope by end 2015 we will get the Halal certified for the line ..

   Moga urusan ini dipermudahkannya.. insya'allah...
  

Saturday, June 27, 2015

bangkok trip 16-18 june


  Its a im prompt trip to Bangkok...a week before my boss inform that he wanted me to go to Bangkok for the Propak Asia Exhibition 2015..he was supposed to be there but he hurt his leg ( my boss sangat active with big bike race.he was so famous if ada motocycle championship...u can google bout him and find his name under Kawasaki  team ) ..


    Propak Exhibition was exhibitions on Machines actually...more pada kalau nak beli mesin2 untuk kilang boleh laa tengok dalam exhibition tersebut..Since it was less than a week information , google to find a cheapest flight to Bangkok...intial nak fly from Subang dekat dengan rumah tapi not available during that day...so terpaksalaa book Air Asia ..

     Kebetulan hari tersebut memang minta cuti..settlekan birthday Emran and in the afternoon off to KLIA 2...the flight to Bangkok was evening so banyak masa lagi laa... since it will be my first time travelling to Bangkok alone ajak husband ikut sekali untuk teman.....huhu..all the expenses are claimable so fork out only for husband' s flight ticket..:-)

    Sampai Bangkok pun agak lewat petang sebab flight delay...from airport Dong Mueng naik taxi ke Bang Na. where I had book the La Salle Suite to stay for 2 nights in Bangkok...it is a hotel apartment tapi Oklaa untuk bermalam..we go for grocery hunting that night ..beli roti and minuman sahaja since its difficult to get Halal food near Bang Na and tambahan after we arrived pun dah hampir 8.00pm Bangkok time

   The next day baru ke Bangkok International Trade Centre (BITEC) ...ini macam area PWTC juga laa tapi sangat2 teratur dan luas...its raining heavily and Bangkok kol 530am dah cerah dah..ingatkan BITEC dekat laa dengan apartment tapi rupanya jauh ..adesss..so hire a taxi nak ke sana...syukur laa Tarik husband ikut sekali kalau tak ofkos risau nak naik taxi kesana sini alone

  ada 1800 exhibitors..adoiii rasa tercabut kaki jalan " shopping" katalog2 machines.ahaksss..manage to collect more than 30 catalogs. sampai excess baggage..haha..mana taknya katalognya dah berat habis..kena bayar denda masa balik 105 baht ..tapi claimable :-)

  Since we are flying back to KL on 18th June..malam tu tarawih and sahur kat  Bangkok..subuh kat Bangkok around 4.30am jadi by 3am dah kena bangun...Alhamdulillah selamat sampai around 3.30pm kat KLIA 2...just in time for our first buka puasa with the kids at home..

 

       .

     

Saturday, June 20, 2015

Happy birthday Emran


 
rezeki sebelum Ramadan..utk emran n friends..
 
Cakes by dill cakes..party packs lhgift-kl

Monday, June 08, 2015

11th Anniversary

Alhamdulillah 4th June 2015 marks our 11th year of wedding anniversary..Many more years to come insya'allah so we can see our children grew up ..

  this year we plan for a school holiday short vacation to north since husband's cousin is getting married .. We drove to penang and bawa kids pergi laut..they are really excited..mengimbau kenangan semasa tinggal di Penang..

   We had a great time by the beach kat Tanjung bungah...I try the parasiling activity..since husband tak nak naik and its difficult to maneuver the parasiling sebab takde experience so amik yang dengan instructor..memang best naik sebab angin masa tu kuat sangat..wahh nak termuntah pun ada sebab motion sickness..ahakss...

   its a 4 days 3 night trip to Penang..masa balik yesterday jalan sangat jem..we took almost 8 hours dr penang ke shah alam...dengar cerita ada massive jem @ changkat jering taiping..bas langgar lori..Alhamdulillah we all dah lepas masa tu kalau tak mau berejam juga laa tersangkut lagi.

    ok back to reality..esok mula kerja..kids tinggal lagi one week before school starts and insya'allah next week dah mula bulan Ramadhan...



Sunday, May 24, 2015

Noble Kids Denai Alam Sports Day


Today boys sports day ...excited bangun awal sebab kena ada di school before 7.30am...Alhamdulillah mereka tak meragam untuk bangun pagi...mood mereka pun ok malah excited nak bersukan

   Ada 2 sahaja rumah sukan this year..red and yellow team...both Emran and Rafeeq sorang rumah merah and sorang rumah kuning..so ummi and abah pakai baju kaler lain -lain...:-)

  Its fruit theme...strawberry for red house and bananana for yellow house...effort teacher2 graduan UPSI memang Alhamdulillah superb...setiap kids 4 years - 6 years old main games 2x seorang..Rafeeq dapat medal emas while emran kecewa sebab dapat satu emas dan satu perak..my dearest son Emran life is not about winning..a long journey more to go insya'allah






Tuesday, May 19, 2015

WEDDING



 
 
 
 
Last Saturday night wedding at Bora Ombak Ampang..2nd cousin wedding..Anak Uncle Mohsin and Aunty Norizan eldest daughter got married to an Indonesian guy..
 
Congratulations to Nadia and Riza.. Nadia was a journalist at NTV7..seems she followed her father footstep terlibat dalam bidang kewartawanan..yes uncle Mohsin( Mum's cousin) was a famous journalist @ tv3 dulu..
 
Nadia married Riza who hails from Banda Aceh...penyatuan dua Negara..Alhamdulillah moga ikatan perkahwinan yang dibina akan berkekalan insya'allah..

Monday, May 04, 2015

Pesta buku antarabangsa 2015

 This year PBAKL memang rezki yang tak di jangka..went twice as banyak sangat novel2 best yang keluar sempena pesta buku..yes yes i am peminat tegar baca novel..its my own way to release stress selepas bekerja..lain orang lain caranya..as for me i love reading novels..
 Went on the 2nd day masa pesta buku bermula..ramainya orang kat few gerai..have to queue quite long sebelum dapat bayar..borong quite a lot of novels with discount ofkos..at bilik mawar masa kat gerai idea kreatif publication masa borong few novels during payment the staff ajak untuk sertai cabutan bertuah but it will only be held on 1st may..i just say ok since dari awal memang plan nk dtg 1st may actually..and we already plan to have a quick vacation with kids kat hotel sebelah pwtc tu..
  Tak sangka nama terpilih antara 30 orang yang bertuah itu..and tak sangka ada artis..i was told it was a private event and they will close the door..

  On that day..ramai betul yang datang..tempat jadi sesak..since awal2 mrk kata its private event tapi lelama susah juga sbb orang makin ramai..event sepatutnya start at 4pm tapi x mula lagi..the artis hero malaya fattah amin got stuck at traffic jam..ramai yang younger generations datang teruja nak tgk fattah..bila fattah dtg wahh havoc juga mereka jerit jerit handsoooooomenya..remind me of my younger days bila i am at their age..hehehw..skrang dah tua tak sesuaii langsung..haha..fattah amin was an actor cum singer..he was 10 years younger than me...baya my youngest bro in law ashraf.(sempat google ahaksss)
  After ucapan..selfie..welfie..event started..terus cabutan bertuah start dari saguhati..ramai juga nama yang dipanggil tapi tak ada..i was not really paying much attention hehe tapi start 3rd prize..then 2nd..i was all ears..bila dia panggil grand prize my name i was shock..hahaha..sempat jerit yaa saya orangnya elyana abd rahim..hahaha. hadoii

Dapat hadiah selimut bedsheet and bantal special selimut malam..( novel selimut malam by hani fazuha)..alhamdulillah syukur..memang rezki yang tak di jangka...awal memang sangat berat hati nk gi sebab ramai sangat orang..(i fell uncomfortable at crowded place). Tp husband yang galakkn..

Thanks dearest husband jagakan the kids..during the event dapat berkenalan dengan member baru k.aien yang juga peminat tegar novel2 ..and she is staying nearby denai alam juga....


Friday, April 24, 2015

Rafeeq at school



Sunyi sepia rumah waktu pagi sebab rafeeq day gi skool..he copes well at school Alhamdulillah..dia tak nangis..enjoy school  sebab dia nak selalu dot party packs a..hahaha..

cuma teacher cakap at school dia sangat senyapp...amazing..kat rumah dia yang paling kuat jerit dengan throwing tantrum..kat sekolah susah nak dengar suara dia..and dia sangat shy...hehehe..my son shy..adus...hehe..its a transition perod for him as dia baru first time bersosialize dengan kawan -kawan...after all sejak kecik he was being taken care by bibik..




Monday, March 23, 2015

Family wedding~eg dan cik ros


  Selesai sudah majlis pernikahan dan kenduri mmy bro In Law Hafizi ( Eg) dan Cik Ros (Rosinawati) di Kelantan and Sungai Petani

    Pasangan pengantin di ijabkabulkan pada 13.03.2015 di PCB Kelantan ..
 
 



 
 
masa di KB rafeeq suddenly jatuh sakit menyebabkan terpaksa berulang alik ke klinik sana sini termasuklah ke emergency department hospital pakar perdana..pit stop balik dlm flight pun his condition suddenly not Ok bila landed terus bawa ke emergency department sime darby Ara damansara untuk buat full blood test..Alhamdulillah its just viral infection..
 



kenduri sungai petani diadakan pada 21hb march.. Alhamdulillah berjalan lancer..last minute husband and I decide nak sponser ice cream for dessert termasuk juga candy buffet ..semua barang candy buffet beli sendiri at Rose Delight shop Shah Alam..memang berbaloi laa beli kat sini..quite reasonable and Cheap..dan juga halal..

   Ice Cream supplier cari kat mudah.my... jumpa Izz ice cream willing to come on that day ..order 200 cones..memang dapat sambutan,,,ice  cream dia sedap..berbaloi..by 2.00pm dah settle dah 200 cones..so first come first serve basis..

       Untuk Eg dan Ros..moga ikatan perkahwinan yang di bina akan berkekalan ke akhir hayat insya'allah..moga selalu bertolak ansur dalam menjalani alam kehidupan berumahtangga..