Tuesday, December 30, 2014

9 Years Old




                                               Happy Birthday Izzah Najla.. yang ke 9 tahun... Moga sentiasa doakan kami selalu..

Friday, December 12, 2014

pesta buku

Cutie cuti habiskan duitt ke pests Buku 1malaysia di pwtc..we went on the 1st day petang...Alhamdulillah tak ramai orang..dan ia pun tak se grand international book fair..yang ini satu tingkat sahaja



school activity books memang murah..start from rm1..Banyak juga borong..husband pun beli few for his teaching nanti..then novels pun sama..ada diskaun byk...

Siapa yang berkesempatan pergi laa..memang berbaloi....starts from 10am till 10pm till this weekend sahaja

Friday, December 05, 2014

Weekly routine


Weekly routine untuk Emran dan Najla di Monterez berjalan lancer..Alhamdulillah emran yang penakut air dah improve jadi tak takut dah..Alhamdulillah juga atas usaha gigihnya dia awal-awal nangis sebab takut tersedak air dah jadi biasa dah berendam dalam air lama2 buat bubbles

   their coach begitu sabar mengajar...almost 3 months dah and the kids catching up with the progress quite well..

 

Monday, November 17, 2014

Noble kids Denai Alam Annual concert 2014



This year concert held kat MSU juga sama seperti tahun lepas..this year  Emran dah masuk 5 years old so he joined the Khail Gibran Class ..

 Awal -awal  teacher dah inform that he will be joining Nasyid and also role play drama.teacher did not thell what drama title but he kept on singing Snow White song at home..so tau laa dia akan perform untuk drama snow white :-)





selain tu dia performing Michael Jackson ghost  song..comel Aja hantu hantu tu..



next year insya'allah Rafeeq akan join too ...

Monday, November 10, 2014

Mallaca getaway



 Last weekend punya cerita.. .cuti cuti Melaka bersama warga opis...manage untuk dapat promotional rate kat bayview Melaka sebanyak 7 room ..memang murah laa since its a 4 star hotel .makanan pun sedap


   yang join seramai 24 orang..we collect money to book a Nissan urvan... since a few foreign workers pun nak join sama so Nissan urvan memang sesuai laa..surf internet survey van tersebut..kebetulan orang yang sewa van tu kedainya di kg melayu subang..memang  rezki kami laa dapat dekat...

    bertolak dari Shah alam arounf 7.30am..hujan lebat sepanjang jalan..Alhamdulillah sampai di R&R dengkil meet the rest of the team..cuaca dr sana ke Melaka tak hujan ...anyway sampai Melaka around 10.30am bring them to A Famosa kubu...penat memanjat kubu sampai atas hujan laa pulak....adess..masa turun bawah kids nak naik beca..naik laa beca kami berempat beranak..husband tak nak naik sebab nanti dia kata orang bawa beca tu wheely sebab dia berat..hahahaha...kids sangat enjoy naik beca...harga dalam RM25 per beca..

  then we proceed makan asam pedas kat dataran pahlawan..after that proceed untuk check in...wahh memang berbaloi laa stay kat bayview ..best sangat room dia..

 malam merayau cari ikan bakar and plan untuk river cruise... berjalan ajelaa kami since its a short weekendgetaway tak dapatlaa melepak kat hotel sangat...

  esoknya selepas checkout kami proceed cari Klebang coconut shake...sampai sahaja dah beratur panjang...tapi servis sangat cekap..salute..salute..

   overall memang penat tapi berbaloi..should do it more often with them..seronok jalan reramai..
and budget per person for the operator pun have to take into consideration..needs to plan properly for them...bersyukurlaa untuk mereka yang bergaji lebih dari 900 sebulan..reality hurts but that's the fact...



Sunday, November 02, 2014

Dinner treat.. Dkyangan Steamboat


 Alhamdulillah last salary our company kasi bonus..syukur sangat2 atas rezki yang diberi ..so we decided nak ajak makan steamboat...

 We all went to dkayangan steamboat section 13 Shah Alam..first time dating sini ..selalu pergi Hayaki jiran sebelah sahaja..makan Steamboat kena makan reramai baru best.. A day earlier dah call untuk booking for  20pax..ajak mum and Mak join along..

  Masa kami sampai dah ramai orang dah..since we all gerak lepas maghrib around 7.45pm..parking pun kena jauh sikit..Alhamdulillah tak hujan..

  Makanan kat sana boleh tahan..semua sedap2..we had the steamboat + grill + free flow makanan lain ..kambing bakar masa kami sampai dah licin plaks...service pun memang tiptop..workers dia cekap fill in the buffet tables bila the items depleted.. Kids have fun kenyang makan seafood..najla tak habis -habis ambil udang untuk letak atas grill tu..

   dessert pun sedap..the cakes.. ice cream.. rojak buah...dan lain2..sesiapa  nak gathering or celebrate birthday memang sesuai..tapi weekend memang ramai;..kena call booking dulu...

 

Thursday, October 16, 2014

alhamdulillah my new anak saudara



 
Alhamdulillah on 15th October 2014 my sister selamat bersalin her 3rd baby..kehadirannya sebagai rezki as she did not expect to get pregnant again after last year melahirkan sakinah.. :-)..
 
a healthy baby boy was born at DEMC shah alam...cucu mum and arwah dad no 9..so lengkaplaa my siblings sume ada 2 boys and 1 girl

Saturday, October 11, 2014

Rafeeq turns 3


 8 hb October yang lalu my dearest Rafeeq Danish turns 3 years old..Alhamdulillah sepanjang 3 tahun membesarkannya he is always in good health..only one episode hospitalization..next year boleh hantar sekolah sama dengan abang Emran..he is so eager going to school...

     Ummi dan abah doakan moga Rafeeq jadi anak yang soleh Berjaya dunia dan akhirat.

Monday, October 06, 2014

AIDILADHA 2014...+ Sakinah dah One year old

Pagi Aidiladha di Denai Alam..home cook meals ..We had Nasi Daging ( At home) ,,mee kari and rendang,,Mak cooks the main kuah while mum rebus mee and also ketupat..

     We also had a small cake cutting  ceremony for Sakinah..Alhamdulillah Sakinah turns one on 3rd October 2014..Hopefully Sakinah sentiasa dalam keadaan sihat dan still in progress improving..
Bought a princess  cake for her and also another cake for Rafeeq.. seperti biasa  biasa kek2 sedap ordered from Encik Fadzil of Dill cakes..harga pun sangat berpatutan..




 
 
in a week time insya'allah another October babies dalam family...

Tuesday, September 30, 2014

Surprised Birthday ..


Last week memang terkejut terima surprised birthday cake and lunch treat daripada Pharmaceutical team..memang speechless terharu dsb ..We had 2 days audit on Monday and Tuesday by our Canadian Principal..

 On Wednesday during lunch pukul 2pm tengok satu team dah lesap ..i thought they went out for lunch early ( we ada flexible time for lunch on the 3 staggered break  as long as 30 minits ) . then the supervisor beria -ia ajak turun canteen .. tengok kat canteen mereka semua dah ready dengan cakes and kfc , laksa etc...memang terkejut...tak sangka...tak boleh cakap apa.. :-)



  Alhamdulillah thank you so much for everything.. ucapan mereka ialah moga cepat dapat baby no 4..:-P..hahaha..insya'allah ada rezki ada laa nanti :-)


Monday, September 15, 2014

Weddings...Birthdays..celebration




 its a week school holiday...wedding kenduri yg nephew( my cousin's son) at Alam Impian last Saturday. Tahniah Azfar Azhari dan pasangan Fatin Liyana..we  came slightly late ..tak sempat jumpa pengantin and also tak sempat nak jumpa my cousin's latest  edition Baby Amina..

 of birthday Celebrations.. 10th September my elder brother Birthday..we had dinner together at mum's place..

 and  yesterday my younger nephew punya birthday..her mom, ( cousin Mimi) wanted us to come over to celebrate his eldest son Ablen Eusoff birthday...we  invite them out for lunch instead at SR Glenmarie..Happy 7th birthday to Ablen Eusoff..aunty belanje ice cream aje takde kek..

Sunday, August 24, 2014

masih di bulan syawal

 
 
 
catching up dengan kak fifi and family..kak fifi every year kalau takde aral akan pulang time raya...last year tak sempat nak berjumpa ..this year alhamdulilllah dapat bertemu...had a chat on so many things..
 
 
                                                         beraya rumah kawan sekerja..dah pergi sekali dtg kali kedua cari sesat plaks..hahaha..Guna GPS pun tak boleh pakai..hadoii.apapun thanks Abby masak2 utk menanti kehadiran kami semua...







Saturday, August 09, 2014

Hari Raya 2014



Tahun ini intention beraya di Denai Alam..since Mak duduk dengan kami jadi beraya di Shah Alam sahaja..my two BIL ada skali di sini..cuma all my SIL tak dapat berada bersama kali ni..2 di Sg Petani dan sorang lagi beraya bersama mertua di Kelantan..Mum juga di sini since all my siblings balik rumah mertua..

  We intend to cook simple dishes..Just nasi impit and rendang...Mak rindu dengan ketupat palas sebab tradisi di Kedah pagi raya ialah ketupat palas..so last minute cari kat pasar Kampung Subang daun palas..alhamdulillah nasib baik ada..so malam tu my BIL and Mak bertungkus lumus buat sarung ketupat palas,,



   pagi Raya after makan we went to aunty maria's house in SS2..suddenly my sis inlaw called saying that Uncle Mad ( Mak's elder brother) tengah nazak di HSP.. We visited Uncle Mad a week before raya after got to known that he fell down and got stroke.. he had bleeding in the brain..a few minutes later we got the news he passed away..innalillahi wa inna ilaihi Rajiuun..Mak cried ...Uncle Mad abang Mak yang paling rapat since Mak house and his house just seberang taman..

  We rush back home..packed our things and quickly make way to Sungai Petani...traffic was quite hectic but moving..Mak tak henti berdoa moga kami semua dapat melihat dia buat kali terakhir..semua adik beradik mak yang di KL bergegas ke SP..sampai sahaja di Juru got to know mereka dah pun selamat kebumikan dia..bukan rezki kami untuk menatapnya kali terakhir..mak memang terkilan..Allah knows best..


Friday, August 01, 2014

Kembara umrah ramadhan 2014..part 2

 2nd july ~8th july 2014- Makkah Al Mukarramah

   After few days in madinah kami bertolak ke makkah..perjalanan dr madinah ke makkah juga ambil few hours..berhenti di tanaem untuk miqat umrah..sampai di makkah around 3pm..hotel penginapan kami merupakan jalan besar ke masjidil haram..hadi by 3pm dah tutup jalan sebab makin ramai orang menjelang maghrib ..after check in cepat2 ke masjid untuk selesaikan dulu umrah...ramai umat menunaikan umrah bulan ramadhan sebab pahalanya besar..alhamdulillah selepas asar selesai umrah kami..

First jumaat dlm bulan ramadhan kat makkah terlalu ramai orang..askar buat barrier sebab dalam masjid dah penuh..had to solat outside  subhanallah..and honestly speaking menunaikan umrah bulan ramadhan mendidik hati untk lebih sabar dan redha .my experience with mum walau sometimes kami datang awal untuk buka puasa dan solat maghrib kekadang penuh kami solat depan tangga or escalator..

 tarawih berimamkan shaik abdul rahman sudais tersangatlaa best.. Alhamdulillah kami sihat sepanjang di sana.dapat beribadah dgn sempurna..ada rezki insya'allah akan datang lagi..


Wednesday, July 30, 2014

Belated entry..kembara umrah ramadhan 2014

Due to kesibukan sepanjang ramadhan..tak sempat nk update cerita kembara umrah kami..umrah trip kami was planned earlier in march..alhamdulillah dapat bonus lebih sikit tahun ni jadi memang berhasrat nak kerjakan umrah..its been a while tak kesana..last sekali was in year 2003 tak silap..

We plan nak pergi berdua sahaja dulu..nanti ada rezki lebih insya'allah boleh bawa anak anak..since husband dah kembali mengajar srmula the trip can only made available during school holidays..we choose maghfirah travel as the travel agent..alhamdulillah easy deal dgn mereka..they had a branch kt section 9 shah alam..
We got the date to travel on 30th may via qatar airways for a 12 days trip..masa pertengahan mei kecoh tentang arab saudi di landa virus MERS-COV iaitu sindrom pernafasan yg severe..we were quite worried bila travel agent kasitau kerajaan arab saudi mrngambil tindakan drastik menghentikan pemberian visa untuk mengekang virus dari merebak..

A few days before nak fly we got the news that we did not granted the visa..not us tapi beratus org pun sama..redha dgn apa yg tertulis..ALLAH lebih tahu yang terbaik..maghfirah gave the option to travel in december or earliest in ramadhan..
After solat sunat hajat mohon petunjuk dr NYA we decided to travel in ramadhan..mum wanted to join skali..alhamdulillah urusan dipermudahkan..ada byk yang perlu diubah bila ubah travel dates..my workwise alhamdulillah boss ok although masa tu actually ada audit customer..n husband pun ada masalah nk travel during non school holidays..children logistic sebab earlier kalau pergi berdua mum yang akan tolong..but yet kamu serahkan semuanya pd Allah untuk membantu kami..moga urusan kami dipermudahkan .

Alhamdulillah tiada apa yg mengembirakan bila dapat tahu we managed to get the visa to travel a day before ramadhan..syukur alhamdulillah ♥..



28th june 2014~2nd july 2014
Urusan kami dipermudahkan..mak wiliing nak tengokkan anak2 with the help of my bro inlaw and also the maid ..our flight via qatar airways adalah pagi..senang nk travel sbb risau anak2 menangis nanti .our flight is from klia to qatar then tukar flight kt qatar international airport untuk ke jeddah..perjalanan lancar cuma masa di qatar terpaksa berkejar2 since flight delay at klia..we reached jeddah late evening..terpaksa tunggu agak lama juga since ada jemaah yang dlm our group hilang beg..Allah sedang menguji  
Dari jeddah untuk bergerak ke madinah adalah melalui bas..its a 5 hours journey..alhamdulillah we reached madinah at around 2am saudi time..subuh around 4am and it was the 1st day of ramadhan..our hotel is approximately less than 100m dr masjid..

Subuh yang pertama di masjid nabawi i am so touched..alhamdulillah ada rezki untuk ke sana kali ke 4 dan 1st time pergi sebagai seorang isteri dan ummi..cuaca di saudi dry and hot..mencecah 40 degrees..we need to wear face mask all the time..raudhah time ramadhan buka after tarawih..we managed to go on the 2nd last day before ke makkah..
Berpuasa di madinah suasana ramadhan sangat meriah..sometimes kami terpaksa solat di luar sebab kat dalam dah penuh..buka puasa di perkarangan masjid macam pesta..ramai yg sedekah food dsb..buka puasa di sana is we ate kurma N air zam2..after 15 min selepas berbuka terus solat maghrib..then isya starts late..for us we were given choice nk buka puasa kt hotel or masjid..we prefer the later sbb nak kejar solat jemaah di masjid nabawi..Sayang laa x rebut peluang..After solat jemaah maghrib baru balik hotel berbuka dgn nasi then ke masjid semula utk isya n tarawih..tarawih here is 20 rakaat dan witir 3 rakaat..yang paling syahdu ialah doa qunut semasa witirnya..subhanallah memang menusuk kalbu..




Sunday, June 22, 2014

Noble Kids Denai Alam Mini sports Day

This year clash pulak Sports Day Najla and Emran..though hubby teman emran + jadi fotografer tak rasmi Noble Kids atas permintaan cikgu ..myself , Najla and Rafeeq went to SK Bkt Jelutong for Sports Day..this year sports day sadly Najla tak masuk apa becoz they change the format to have sports day for all acara balapan.. they wanted to have the children trained at young age.. takpelaa moga next year laa masuk kor kalau ada rezki

As for Emran hubby told that Sports day dia meriah sesangat..ada 2-3 acara. he was so happy to won 2 medals sampai beg sekolah pun tertinggal kat sekolah..hahaha..







Saturday, June 21, 2014

remembering the #1 hero in our life


       Will always miss you daddy.. Moga doa kami anak-anaknya akan sentiasa menjadi bekal di Alam sana.. Mode : Rinduuu ..

Wednesday, June 18, 2014

emran 5th birtday



this year he requested minion rush theme..ba..na..na..na... i ordered a supersize big cake to cater for 60 + people  ..cakes order from Dill cakes.. En Fadzil the cake maker yang memang buat cake yang super duper sedap..cake dia tak terlalu manis although its cream cake..kids enjoy it soo much 




goodies bags ordered from a neighbour's daughter..her sugar cookies memang cantik sangat..sayang nak makan ...love it so much..not much in the party packs as i do not want to put junk foods for the kids..

Happy 5th birthday to my dearest Emran..Ummi's eldest boy.. muka ummi sebijik..:-)

love you alwiz..



Thursday, June 05, 2014

Sepuluh Tahun

\

 dah sepuluh tahum usia perkahwinan kami..alhamdulillah atas semua rezki yang Allah kurniakan pada keluarga kami..,dalam relationship ada pasang surutnya..dan segala kekurangan insya'allah  akan menjadi pengajaran yang berguna

      for the anniversary we just makan -makan biasa kat Hiyaki Seksyen 13..itu pun late dinner..first time datang..memang sedap laa..ada..dessert dia memang best..ada macam -macam..we choose pulut mangga..wahhh memang sedap..

     
      dearest husband..thank you for the past 10 years of marriage.. hopefully tahun depan  insya'allah ada rezki baby no 4 pulak heh...


Sunday, May 25, 2014

its family time

 
 turun ke johor untuk meraikan kenduri perkahwinan anak sulung our cousin Abg Nuar + kak pati .We  stayed there for 3 days 2 nite.. since we tend along to bring the kids and also mum and MIL so i booked a 2 bedroom suites.. senang laa instead of 2 superior room..

   Most of the suites are full so we booked at Marina Bay resort..its a 2 bedroom apartment..alhamdulillah memang sangat selesa..and ada swimming pool..kids looking forward to it..arrived in Johor around mid noon on Friday..kids manage to have a dip kat pool that evening..

 Malam went to visit Mak Pon..she was not well ..kurus sahaja...remind me how close she was to arwah dad.. malam itu also JJCM kat area sana..went to try the famous kacang pool kat Johor..memang sedap..1st time makan..

 On Saturday kenduri perkahwinan in Bandar Baru Uda..alhamdulillah we arrived around 2pm after zohor prayers..managed to catch up with the cousins..Pengantin arrived quite late around 2.30pm..sebelum sampai pengantin dah kena tol banyak..adat orang johor :-)

  Selamat pengantin baru my dearest anak saudara sepupu Afifah dan husband Ridhuan..moga berkekalan ke akhir hayat..seperti biasa d hantaran is from our talented cousin's wife kak Emmi..







     

Saturday, May 17, 2014

Teacher's Day


 Happy Teacher's Day..Selamat Hari Guru.. Kids requested something special for their teachers..So this year  kasi makanan sahajalaa..

 ordered some sugar cookies from anak neighbour kat rumah Mum..and also special edible image cake from Brown Butter bakes..




cute kan..sayang nk makan....


Saturday, May 10, 2014

Birthday Celebration May 2014


 Office workload yang berlambak since we are moving the machine to the new cleanroom..11 mil tablets to be blistered..aduss my team pun dah over-exhausted..everyday they are on 12 hours shift..alhamdulillah extra income for them sebelum hari raya perhaps..

          Decided with them to spend time together ..ask everyone to go back at 3.30pm and off we go to Jusco Bukit tinggi..its a surprise birthday bash for both of them..happy birthday dearest Abby and also Wanniey..Abby was no under me and she is incharge of the warehouse.. she really works hards and believe me her hard work earns a lot.. she managed to climb up her career path from kerani to Supervisor with a good salary earning more than a diploma holder fresh graduate..alhamdulillah.. just for information my company did offer higher salary but with responsibilities..

  \ Wanniey works under my team,,she is a very agresif and determined person..married at young age and she is the fastest career leap in our company..tak sampai a year from Operator she was promoted to line leader..and since she stay just 15 minutes away from the factory she are the one who selalu berkorban laa kalau ada benda urgent nak kena buat..

 anyway they both memang surprise..we had secret recipe meals and also followed by choc indulgence cakes...Happy Birthday to both of them..moga murah rezki dan sentiasa dikurniakan kesihatan yang baik..

Thursday, May 08, 2014

Pesta Buku Antarabangsa 2014..



 hari yang sama after gardenia..we went to Pesta Buku @ PWTC..it was a impromptu decision....ingat memang nak bawa kids to KL..spend time with them since i missed the last school holiday with them.. adoii husband pulak not around but yet i ajak mum inlaw to join..we booked a room at hotel sebelah PWTC..the crowd was super duper crazy..nak parking pun susah..


 after check in ..its shopping time...left the children kat hotel room with Mum in law..i walk to PWTC next door..adoii berasak asak.. my aim is just to purchase novels.. hahahah..malas nak browse thru other kind of books,..dalam kepala dah set nak beli novel apa etc..so its a quick shopping..hihih..anyway there are more than thousands exhibitor..malas nak walk thru  the whole place sebab ramai sangat orang berasak asak..its a good decision tak bawa kids along sebab they will be very agitated and panas too..almost all of the corridors .floors etc of the PWTC was occupied with school children. parents and kids etc..

 regarding the hotel..  its a nice hotel room ..but facilities quite old..err i mean the swimming pool..kids nak mandi pool ..mereka tak kasi sbb although it stated 0.5m height tapi dalamnya memang ....i guess err maybe orang yang buat masa mula-mula salah calculation..so end up kids dapat main kat tangga aja laa..and parents needs to be around..handling the boys alone  dalam air  without proper swimming attire memang difficult.lasak yang amat...so ended up kasi mereka berendam for approximately 1 hour ask them to sambung kat hotel room punya bath tub..lagi selamat hehhh

     


Sunday, April 27, 2014

lawatan sambil belajar..kilang roti gardenia

The trip was organized by a collegue of mine..she booked in dec last year baru dapat slot..we managed to kumpul 60pax as per required..alhamdulillah
The factory is located in sek 26 shah alam..memang best..new knowledge n experience..we were served breakfast and was brought to see how gardenia bread was made..at the end of the visit we all dapat goodie bags sorang satu..

semua enjoyy th trip..alhamdulillah