Tuesday, September 12, 2017

Selamat Menduduki Peperiksaan UPSR 2017


Its September...busy month for us ..Yesterday Najla started her UPSR exam.. and end Month pula PSRA Exam..


Calon Calon UPSR SRIPBJ akan mengambil peperiksaan di SKTTDI Jaya..memandangkan calon SRIP BJ cuma lebih kurang 36 orang sahaja.. sekolah adli dan my sis in law Kak Zera.. 


 Semoga dipermudahkan urusan Najla dalam menjawab soalan soalan peperiksaan insya'allah..







Wednesday, August 30, 2017

Pak Su dah kahwin- Wedding Reception of Shahrir Ashraf dan Nurul Liyana

Weekend lepas merupakan hari bersejarah dalam keluarga.. Alhamdulillah adik husband yang bongsu Ashraf selamat diijabkabulkan dengan pilihan hati, Nurul Liyana ..so dalam family dah ada 2 yana..hehehee


Both Ashraf dan Yana kecik ( nama timangan  Mom in law kasi untuk membezakan myself dengan Liyana)  merupakan classmates masa di Tingkatan 6...Selepas tamat tingkatan 6 masing masing melanjutkan pelajaran ke Universiti.. Yana kecik di UPSI dan Ashraf ke Unitar ..dari kawan tukar kepada cinta dan setahun  lepas mereka bertunang.. 

Selepas mencapai kata putus hasil perbincangan dua keluarga maka tarikh August dipilih untuk mereka berdua bernikah.. Since Kedah cuti on Friday dan mereka plan bernikah hari Jumaat maka bertolak laa kami ke Sg Petani pada malam Khamis selepas the children habis swimming Classes.. 

Arrived kat Sungai petani around 3.00am..terus check in ke hotel yang dah dibooking earlier..ahamdulillah sepatutnya masuk hari jumaat tu tapi kami minta nak extend satu hari awal ..mujur ada bilik kosong dan the hotel was kind enough to give us Deluxe room dan stay sampai we all check out hari Monday.. tak perlu tukar bilik..

lepas rehat kaw kaw , jam 12 baru laa bersiap untuk ke Yan... Yana kecik orang kedah juga..so tak jauhlaa.. around 45 minits sahaja untuk sampai ke Yan .. majlis akad nikah dijadualkan selepas solat jumaat Jam 3.00pm..



Alhamdulillah mereka selamat diijabkabulkan.. resepsi di adakan pada keesokan harinya.. Yana kecik merupakan anak tunggal dalam family.. 

Majlis di Yan berlangsung pada hari Sabtu 26 Aug 2017.. ..rumah pengantin perempuan tepi bendang..syok wooo angin kuat...rombongan yang datang dari belah family kami agak ramai juga..alhamdulillah ada few aunties and uncles yang turn up 






 dan esoknya hari Ahad 27hb August majlis sebelah pihak kami di Taman Sejati...untuk majlis sungai petani selain katering makanan nasi minyak kami tambah ice cream dan juga apam balik,,memang terbaik laa..sedap..









Tahniah dan selamat pengantin Baru untuk Pak Su yap dan welcome to the family Yana kecik..



Tuesday, August 22, 2017

Catching up with The Cousins - BBQ Potluck


Last Weekend we had a great time bonding with the cousins..Since my dearest cousin Kak Fifi balik time nie and also another cousin Syah  pun balik juga dalam masa sama so why not plan a small gathering..


Plan pun seminggu awal.. selepas decide menu dan juga tempat.. so the date for gathering confirm pada 20 Aug kat rumah one of our cousin kat Alam Impian


 We had lots of food ; alhamdulillah..  BBQ menu was Lamb, chicken, sausages and also corn.. bergilir gilir laa membakarnya..


Kids having fun jumpa the cousins..tak peduli dah panas ke apa..hihihih.. adoi laa... 



Menjelang tengahari ramai cousins dah start datang...dan juga adik beradik  sebelah Abang Ary.. Selepas full beberapa round makan , di adakan juga birthday celebration for August punya birthday





Besides that Kak Ri ada arrangekan sukaneka..wahhh apa lagi seronok habis mereka nie.. walaupun ada unsur unsur menipu masa main game tu..especially the boys team up antara Adam, Eusoff dan Emran..hihihihi




We all bergerak balik dalam nak pukul 4 juga laa..ingatkan nak balik awal tapi mum nak tunggu Kak Emi datang.. kalau tak memang nak stay lama juga tapi nak kejar boys punya football at 5pm..

Memang puas mereka main bersama..semoga sampai besar nanti kenangan ini akan diingati oleh mereka.. semoga ikatan ini akan tetap berkekalan as we are FAMILY...






Thursday, August 17, 2017

1st Entry League - AFZA Grassroute League


Last Sunday First time team Prokidz Academy masuk Event Permainan Liga.. ia merupakan pendedahan terbaik untuk the boys..

 Kejohanan di adakan di SK Taman Ampang.. kena berada di padang seawal jam 8.00am.. we all bertolak dari Shah Alam jam 7.00am.. dah tahu the boys mesti suka membeli beli ini so we all amik initiative beli 100 Plus dan juga milo untuk di whole team  di Pasaraya  Segi secara bulk.. ( Sekarang memang zaman kena jimat laa...imagine harga Sebotol 100 plus dijual dalam RM2.50 + ... satu hari maybe perlukan 5 @ 6 botol.. )  

Pertandingan ini more kepada pendedahan untuk the boys dan rakan rakan seperjuangan di ProKidz Academy.. dengan jumlah pemain yang sangat limited.. mereka berusaha bersungguh sungguh untuk cuba pertahankan kubu mereka... 

 Team Rafeeq under 7 yang paling kuat fizikal dan mentalnya..imagine pemain patutnya ada 8 org.. ( main 5 aside, 3 pemain gantian ) tapi sampai akhir ada yang balik pula jadi tinggal laa mereka ber-5 sampai akhir perlawanan..main 10 game.. 
 semangat juang yang tinggi..




Team Emran pun ada ngam ngam 7 orang... takde gantian..kami tetap support dari tepi padang... 


apapun untuk boys i do feel happy for them mendapat pendedahan ini..sekiranya mereka bersekolah di sekolah kebangsaan biasa pun tak mungkin peluang sebegini akan diperoleh mereka..




ini adalah permulaan...insya'allah semoga satu hari nanti team mereka ini akan berkembang dan melangkah menjadi juara...




Monday, July 31, 2017

Meeting Fazura In Person


Yesterday night we alls dapat jumpa dengan Fazura..alhamdulillah..memang tahu ada event "Shopping with Fazura" kat kedai dia House Of Doll , Encorp Mall Strand Kota Damansara.. 
so ajak husband and kids ke Encorp Mall selepas Maghrib memandangkan husband pun nak ronda ronda Mr DIY dan Daiso kat sana..

Tengok baju baju yang dia pakai memang lawa laa kat internet..diberitahu ada charity sale till 70 % tu yang teruja nak datang tengok... 

 So sampai tak ramai sangat orang kat sana.. kids deciced nak follow myself turun ground floor ( We all parking tingkat 3) instead of ikut husband ke Daiso and Mr DIY

masa turun bawah Fazura belum sampai lagi..sempat laa juga jumpa dengan few friends yang kenal di alam maya yang turut sama menunggu Fazura ..:-)..sementara Fazura tak datang lagi usha usha dulu kedai dia..tudung dia memang cantik gitu..harga pun reasonable.. 

Syarat nak selfie dengan Fazura kena beli barang...tengok baju memang ada sale banyak tapi sayang takde my size.. ades.. semua size  Fazura yang slim..hihih..so belikan gift set for Shatirah's belated birthday..

Masa tengah usha usha tu mereka buat annoucement Fazura dah sampai..wahhh memang excited laa the children..dia masuk diiringi dengan PA dia Dasha serta manager dia.. Emran  berdiri kat depan dengan our DSLR Camera ..Rafeeq pula sibuk nak my phone nak amik gambar and video..dia memang sangat sangat humble laa.. dia layan semua peminat dengan begitu baik..kids dah snap snap gambar beberapa kali tu.. barang kat myself belum bayar lagi..hahaha..






Ok selepas bayar ask the children untuk beratur untuk amik gambar dengan Fazura.. Rafeeq dan tunjuk protes sebab tak dapat pegang DSLR ..adoi laa Rafeeq..huhuh..bila sampai giliran kami i ask the kids tu salam say hi tu Fazura  and berdiri sebelah aunty Fazura..wahhh terharu sangat Fazura melayani mereka dengan ramah sekali..Emran malu malu hahaha..i think sebab terpegun tengok  Fazura cantik..hehehe..



akhir skali minta manager dia ambilkan gambar we all satu family ( minus husband) dengan Fazura..hehe...


Selepas tu minta sign gift box untuk Shatirah ..thank you so much to the georgeous Fazura...lepas tu kids salam dengan dia..dia cakap ntah kenal tak mereka semua nie dengan saya..hehehe..tengok dia begitu merendah diri..of koz mereka kenal you my dearest Fazura..selain heroin Hero Seorang Cinderella mereka kenal sebagai Fattzura..( gabungan dengan Fattah ) not Fazura..ahaksss..

 
satu yang myself perhatikan tentang dia..begitu banyak tohmahan cacian untuk dia..untuk masa silam dia yang sangat "wild" ..yang mengata dia tak menutup aurat dan sebagainya..kita hamba Allah siapa kita untuk ungkit masa silam dia sedangkan Allah yang punya kuasa untuk membalikkan hati.. 
Dia terima semua secara positif...itu sebab dia semakin maju dan yang mengata itu berterusan dapat dosa..

 Teruskan sebarkan kempen kasi sayang #lotsoflove and #lessofhates.. 



Friday, July 14, 2017

Emran Danish 8th Birthday Bash at Balai Bomba Bukit Jelutong - Part 3


Corat coret preparation Emran's Birthday Bash


Venue 

Booking awal awal dengan menulis surat rasmi kepada Ketua Balai Bomba  diikuti dengan follow up ke sana untuk berbincang.. Selepas bomba kata OK dengan tarikh tersebut barulaa proceed plan seterusnya.. Kemudahan meja dan kerusi disediakan oleh pihak bomba cuma if rasa nak buat formal -macam - style- orang -kahwin lengkap dengan meja bulan etc dan khemah kena laa bincang balik dengan mereka sebab takut nanti meletakkan semua tu sebabkan susah kereta bomba nak keluar untuk kecemasan.. since ianya outdoor so we all rasa tak perlu semua tu tambahan pula mesti Emran and friends tak kan duduk punya..hahaha,, memang betul pun



Catering


Pun Booking awal -awal.. setelah agree menu dengan caterer..setelah agree menunya baru proceed.. makanan semuanya licin ..alhamdulillah syukur sangat ...dan semua puji sedap... highly recomended



Giant Bubbles

Since outdoor yang sesuai main giant bubbles laaa...pun booking awal awal.




 Ice Cream 

 Yang nie booking agak last minute..mujur mereka boleh cater..  Terima kasih En Hasnizam dari penjual icecream basikal merah,,,sebab order kami bawah 500 so takdelaa bawa basikalnya..heheheh..apapun his generousity bersedekah another 30 cones untuk tetamu anak anak yatim memang sangat sangat di hargai..




Birthday Cakes 

Macam biasa order dari En Fadzil ( FB Dill Cakes) ... requested Fireman theme cream cake... sebab fondant anak anak tak suka...and his cakes and tart memang hit.. cake dia tak manis




Mini Swiss Roll painted Cakes

Awal awal planning nak letak this cake sebagai sebahagian daripada goodie bags..tapi last minute tak jadi laa...letak kat sebelah dessert table sahaja.. and my dearest Farah Zulaika ( instagram Farahzulaika_) memang talented ...requested fireman theme cake and hasilnya sungguh terbaik. 




Waterballoon

 Sangat sangat hit.. hahaha 400 pcs pun tak cukup..tau order lebih... fuhh seronok tengok mereka main... yang ni beli kat Lazada sahaja..dlm RM40 utk 222 pcs


 Last but not least the goodie bags....


 Gable box beli on line...sticker pun tempah kat online...isi isi dalamnya terdiri daripada pistol air, helikopter dan juga bubble .. Barang barang borong kt GM Klang..