Tuesday, November 29, 2011

Opportunities

 Masa dlm confinement leave.. received few phone calls looking for pharmacist..seems that semenjak dua menjak nie pharmacist popular..why???,,its becoz that cosway is going to open a pharmacy and is looking for pharmacist..they will give u a "free" shop etc.. Tak dinafikan tawaran dia memang menarik ..but.. after i did a few surveys the perniagaan pun quite risky dr segi my own opinion laa..

 ...takkan senang -senang nak kasi pharmacist operate farmasi free..curious jugak nak tahu kan..-sedangkan semua tahu nak buka farmasi perlukan modal agak besar juga laa..and yet after i did a little bit of homework, and ask a few friends memang agak indah khabar dari rupa juga laa..untuk mendapatkan that so call free pharmacy..first kena fork out RM100 dulu jadi member..then after that kena fork out another 5k untuk beli barang mereka..this is to show kesungguhan yg kita memang serius laa..after that akan dipanggil interview,,,kalau lulus baru laa dapat kedai...buttt before dapat kedai kena fork out another 15 k untuk security deposit..ini akan ditolak dari your monthly sales..so congak punya congak kena keluar duit gaks..


     time bekerja pun satu hal...kena kerja at least 12 hrs a day,,6 days a week..imagine kerja mcm nie..ada anak -anak nie kena selektif pilih waktu kerja coz i don't want to end up working tak henti-henti..i had experience it before masa kerja Wellness..and penatnya memang tak terkata..and i am so not going thru again..imagine that time orang lain cuti..kita bekerja..org lain kerja kita cuti....i think it is not my cup of tea to work like that..the extra salary given pun berdasarkan commisyen sales..

   secara keseluruhannya memang nampak menarik..but to korbankan the precious time with my children i don't think so in the moment..they grow up so fast..and if possible i don't want to miss a moment pun with them..sedar-sedar mereka dah dewasa dan kita semakin tua..

Saturday, November 19, 2011

2011 noble kids concert+graduation

 Today bermula cuti sekolah.. and today also was Najla's concert and graduation day..  Alhamdulillah selesai sudah concert tersebut .. She had been practicing since 2-3 months ago together with her friends..

     Event was held in Zeborah Music School, Bukit Jelutong.. Parents and relatives terlampau ramai so a bit sesak the venue..but nevertheless we do enjoy every single bits of it.. cuma susah sikit nak ambil gambar coz we cannot move freely unlike last year..

     Seronok tengok the children buat persembahan..they really show their hidden talent..the little ones kawan -kawan Emran pun tak ketinggalan masuk but Emran tak masuk persembahan coz masa diorang start practice for the event Emran tak ke sekolah due to eye infection..

   I'm so happy for her..she did her best for her persembahan which is Nasyid, Choral Speaking, Tarian Zapin, story telling and lastly persembahan Under the sea..tak sia-sia sakit -sakit kaki separuh hari suntuk round ikano and curve untuk cari baju hitam dan legging

   Emran sepanjang 2 hours tue dah start restless although he enjoy the show..asik berbunyi aje and start throwing tantrum but nasib baik tak nangis..just he was so hungry kot.. ( lesson learnt next time kena bawa bekalan makanan ),,tadi tak sempat nak pack apa sebab terlewat sket keluar rumah coz siapkan diorang since 8am but at last 8.45am baru keluar rumah..then pergi ambil mum,shat and musaab begitu begini dah almost 9 lebih..show started at 10.00am..tak dapat nak book duduk row depan supaya senang ambil gambar..





  selepas habis show boleh laa ambil gambar sebagai kenang-kenangan..itupun najla dah moody sikit..maybe sebab penat sangat kot buat show...

Sunday, November 13, 2011

Aqiqah Rafeeq Danish ..

 Alhamdulillah selesai sudah aqiqah utk Rafeeq Danish hari ini..syukur sbb semuanya berjalan dgn lancar..event berlangsung di rumah mum..

   ayah Uda mengetuai event dgn membaca doa selamat..just a simple doa selamat..tak ada cukur jambul or marhaban pun..we did a simple one..makanan all catering food from alya catering  including 2 ekor kambing for aqiqah..kali nie we choose to have simple dish iaitu nasi putih and lauk ala kampung..kambing satu ekor buat kambing bbq..satu ekor lagi masak kari..and memang rezki rafeeq although yesterday hubby pilih sendiri kambing utk aqiqah rafeeq which according to him tak laa besar sgt but daging dia memang banyak..in the end ada laa juga lauk yang lebih but we managed to sedekah it all..thanks to Kak Wiha yang sudi distribute the extra lauk to her neighbours..rezeki mereka nampaknya..

 this time memang tak sempat langsung amik gambar..only a few shots aje dapat sebab busy melayan tetamu yang datang and also layan the emran yang lasak...

 Selesai sudah tanggung jawab kami..kenduri aqiqah  seterusnya insya'allah maybe in 4 -5 years laa kot kalau ada rezki dikurniakan cahaya mata lagi..




kambing yang diaqiqahkan..anak lelaki 2 ekor kambing yek..

Tuesday, November 08, 2011

Rafeeq Danish... 1 Month old

  Rafeeq genap 1 month old..esok ada "vaccination date " with Dr Ahmad at DEMC.. see how his progress nanti dari segi height and weight..and he drinks a lot of milk...slalu 3oz pun tak cukup..kena 4 oz then burp him baru betul2 kenyang..having problem to breastfeed him coz he did not want to latch and so i had to pump and feed ebm to him via bottle..

 next month dah start kerja balik dah ...school holiday pun dah mula,kids will be staying at mum house during the day with the maid,,awal-awal nie tak berani nak tinggalkan the kids with the maid alone..at least mummy ada boleh laa tengok -tengokkan utk first few months

Sunday, November 06, 2011

tentang cita-cita dan harapan

impian semua working mommies adalah untuk bekerja dari rumah,bekerja sendiri atau jadi stay at home mom...boleh tengok anak -anak and jaga anak-anak sendiri kan..


 Hopefully one day can realize that dream to be working on my own..insya'allah..

 Dulu masa daddy ada we always talk about opening a pharmacy after i graduated and got my licence to be a pharmacist..started my 1st offical job kat pun kat private sector...kekdang stress level tue tinggi jugaklaa sbb working in private sector u need to be efficient, fast and boleh dikatakan no mistake a.k.a perfect..jadi 1st time when i work in private hospital telinga dah lali dah dengar patient membebel, dr maki -maki pharmacy department, patient complaint itu ini dsb..so kira macam benda tue sbg experience laa to move on with my job...sepanjang nak masuk 8 tahun bekerja nie i have met and seen so many people and experience so many kind of people in my working environment..some people are damn hipocrite ..depan cakap lain..blakang kutuk kaw-kaw...hanya sebab tak nak kita naik gaji, naik pangkat atau dia terasa kedudukan dia tergugat bila kita join that co..

 bila beli rumah di Denai Alam awal 2005 pun me and dad still talking the same thing..working on my own..bukan tak mahu cuma its not that easy to open a pharmacy..the capital needed is really quite huge and kalau kena lokasi untung tetiap hari tak mustahil cecah lebih dari 5 ribu..tapi kalau silap lokasi,memang masak laa nak buat sales..

 last year masa daddy sakit pun he still remind me the same to kerja sendiri one day...we all siap pergi amik exam kat PUNB untuk skim usahawan, buat paper work a.k.a rancangan perniagaan...

 bila daddy pergi...impian itu macam pergi jugak..paper work tersebut tak di submit pun ke PUNB walaupun dah siap hampir 80%..maybe sebab fikirkan kena ada at least 10%-20% modal permulaan  sbb PUNB cuma membantu n memberi 80-90% modal..

 maybe one day akan review balik rancangan perniagaan tersebut kalau ada modal, dan tempat pun ok..

 moga murah rezki untuk bekerja sendiri ,,insya'allah...

Friday, November 04, 2011

Facts about our children birth day

 All our children dilahirkan pada hari genap....bulan genap...tahun ganjil....


   Najla born on 30.12.2005



  Emran on 18.06.2009


  Rafeeq on 8.10.2011


  Emran was born on Thursday.... Najla on Friday... Rafeeq on Saturday..pasnie boleh tambah 2 atau 3 kuota untuk cukupkan hari dalam seminggu...( bergantung pada kesihatan diri and nasihat gynae) .hahhahaa..



   Nice fakta..

Thursday, November 03, 2011

TiRed..

 Fuhh  macam orang tak berpantang pulak coz i have been out here and there to settle some important things..yess it is only 25 days supposed to be strapped up at home having a nice rest, berbengkung, param pilis etc but have more important things to do..

    Firstly is to uruskan the maid permit...kena tunggu almost 3 jam juga laa kat imigresen sebab ramai orang.. maid sudah sampai..we have been ups and down here n there nak uruskan her work permit.. she is 24 by the way..setakat ini for me oklaa cuma we need to train her and instruct her untuk buat apa selain jaga  Rafeeq.. Hopefully she will be ok taking care of the children nanti once i start working in 1 month time..yang penting dia boleh tengok-tengokkan najla before najla ke sekolah and taking care of Rafeeq selain dari to ensure rumah kemas dan bersih.....kekdang buntu juga nak suruh dia buat kerja apa...hehehe coz dah biasa semuanya buat sendiri,,agak kekok jugalaa nak arah-arahkan dia buat itu ini..pas beberapa bulan harap -harap dia tau laaa apa dia nak buat dgn tak payah disuruh lagi...Najla will be no longer staying at day care centre ..for Emran we will send him to school as usual so he can learn and socialized with his friends..hopefully semuanya berjalan dengan lancar...

 2nd nak uruskan about all the claims yang hendak dituntut dari pihak insurans semasa the children hospitalized..we are entitled to claim all the expenses during Rafeeq stays in hospital and also Najla and Emran's follow up after being discharged from DEMC..not forgetting to claim from Prudential for approximately Ringgit Malaysia **** for the birth of child

 3rdly uruskan Aqiqah Rafeeq...this  time insya'allah memang we plan bak buat aqiqah Rafeeq early during my confinement leave.. supposed yg paling afdal adalah on the 7th day after his birth but masa tu all were down with conjunctivitis.. so memang tak dapatlaa nak buat time tersebut..insya'allah we will be having the occasion after Hari Raya Haji..

4th ...uruskan my pharmacist licence for 2012 which needed to be renew every year...terpaksalaa pergi sendiri coz syarat for the licence have to be renew and collected by the person itself..


  5th.... uruskan renewal KWSP utk bayar loan rumah...haisshhh why laa semua nya have to be during this time....procedure nya pun bukannya simple..have to go here and there jugak..kena pergi  Maybank subang requested for a letter of housing loan balance ...then have to go to KWSP to submit and wait for approval..


 after dah settle semua urusan barulaaa boleh tarik nafas lega dan sambung balik confinement leave..another 1 month more to go...cepatnye ...