Tuesday, May 31, 2016

My experience - Lasik at Optimax


Assalamualaikum...

       Would like to share my experience on Lasik treatment done at Optimax..
actually dah lama dah plan nak buat lasik but selalu tertangguh due to kekangan masa and also nak kena tengok samada schedule husband on weekend free tak..sbb bila husband kena ke sekolah tak dapat laa ...( as for the lasik check up and eye procedure kena bawa somebody else untuk drive kita  ).,, my power memang tinggi started rabun bila start 1st year kat university and sejak dr itu pakai spec.. cuma masa start kerja opted untuk guna contact lense untuk convinience.. cuma masalah dengan contact lenses mata selalu dry and also contact lense ada certain period tak boleh exceed pakai berterusan.. and honestly tak pernah check pun power mata and tukar spec sbb contact lense pun pakai power 400 + kiri dan 300 + kanan.. tp spec tak pernah tukar  ( bad practise ..jangan ikut) ..astigmatism pun tunggi juga laa.. so risau nanti kalau tangguh lagi usia makin meningkat bertambah laa power mata..

 After dah tetapkan date yang sesuai  i  did the appointment kt Optimax Shah Alam 2 weeks ago untuk buat full check up mata..cost for the full eye check up around RM196.00 ..and full check up around 2-3 hours... untuk tahu power mata kita and also ketebalan otot mata, kanta mata etc..

 after check up the kind optometris explain tentang my eye condition and kesesuaian my eyes buat lasik..alhamdulillah my eyes sesuai buat lasik samada buat fento lasik atau relax smile procedure ..Ada difference between those 2 procedure and of coz harga pun berbeza..Relax smile dalam belas ribu juga laa both eyes while customize lasik range dlm 3k -5k per eyes .. kat Optimax ada offer  0 % interest installment juga yer utk certain credit cards




   After got the details selepas penerangan optometris terus book appointment for the lasik procedure..as for Optimax they centralized their lasik surgery kat HQ branch in TTDI, KL..was given two option samada nak buat hari weekdays or weekend.. memandangkan weekdays susah sikit nak bergerak if husband kerja so we choose on weekend and alhamdulillah on 28th May the oftamologist ( Pakar Mata) available .. myself buat dgn Dr Nor Zainura.. 




  On the day of procedure kena ada kat  Optimax TTDI before 8.30am.. sebab myself akan jadi 1st patient so procedure samada around 9.00am -9,30am..after buat payment dulu .. 
then kita akan di bawa ke area operation..nurse akan explain all the details the do and don't  and also the procedure etc

sebelum operation the doctor (oftamologist ) akan check semula mata kita guna marker pen  untuk tandakan kawasan utk di laser..she also explain on the procedure what light to see during the laser treatment..and ada rules juga kena stay still during the operation if tersasar sikit kena abandon and plan for another day..so kena be alert and listen to her instructions..
selepas mata dah ditandakan nurse akan instruct to change to surgical gowning

nurse akan assist bawa ke mesin satu di mana flap mata akan dibuka..procedure amik masa dalam 10-15 minutes macam tu. per eyes... selepas letak ubat bius tak rasa apa pun..tak sakit... cuma jangan gerak.. and jangan nervous.. yg nie memang kita kena  just relax sahaja..zikir banyak2 dlm hati moga dipermudahkan...after flap mata dibuka kita akan nampak memang kabur.. 
                                               err lebih kurang macam nie laa buka flap mata...


   then selepas both procedure nurse assist untuk bawa ke machine yang kedua.. di machine kedua nie nie laa laser mata akan dilaksanakan..sebagaimana tadi kena dengar doctor's instruction carefully pandang atas dan juga tgk cahaya lampu yang diarahkan doctor.. procedure dlm 15-20 minutes juga each eyes.. and pun sama kena  relax sahaja during this procedure .dengar nurse countdown tgk2 settle dah..alhamdulillah






               yg nie masa laser treatment laa..lebih kurang mcm nie laa procedure laser nya 


after selesai both eyes doctor check semula flap nya and remove the residues... then relax sekejap sebelum tukar baju ... by then settle..alhamdulillah.. vision tak gain lagi cuma 30 % macam tu..nampak blur2 sikit..

cuma after ubat bius habis mata akan rasa pedih dan teary eyes ..( macam potong bawang) and its important to letak the antibiotic eye drops and also the lubricant eye drops occasionally..oh yaa during operation jangan lupa bawa sunglasses sendiri ya sebab kena pakai bila keluar dr centre and also bila2 keluar rumah.. 

balik rumah doctor advise untuk tidur few hours dulu untuk elakkan mata dr blinking.. my 1st check up hari tu juga kat Optimax shah Alam since the doctor nak cuti.. so ptg tu balik ke Optimax Shah Alam.. doc check alhamdulillah flap nye ok..cuma memang kena be carefull laa..
by petang tu  vision akan gain dlm 50 % macam tu dan next day baru gain 100 % vision ..
 a week tidur kena pakai eye shield untuk elakkan kita rub the eyes.. also no eye make up, mascara, swimming or sauna for satu bulan...

 



                                           post lasik ..alhamdulillah dah boleh nampak dah without vision aid samada contact lense atau spectacles .
next follow up a week after lasik..then sebulan kot..then 3 bulan ..6 bulan etc..
hopefully everything OK la takde apa2 complication or etc.. 


 

        

Monday, May 23, 2016

Company Annual Dinner 2016

This year cuma Annual Dinner sahaja no outing .. last year i missed it due to BIL wedding.. 

This year dinner diadakan di Hotel Premiere Klang ( again) ..we had propose few places but due to the convinience of the Operators the place still maintain at premiere Hotel .

Theme annual dinner :  Star and shine with us.. err theme paling susah..takde idea nak pakai apa..last2 baju kurung ajelaa.. itu pun baju kurung pakai masa Shat's wedding 5 tahun dulu..hehh.. alhamdulillah muat lagi..

This year lucky draw banyak hebat juga.. ada Mini Ipad2.. I Phone 6s , TV 32 and 42 inch. and the list goes on..

alhamdulillah for the past 4 years hadiah untuk lucky draw tak pernah mengecewakan.. and all the personnel are happy with it.. 






                                                       with my collegue, Hazan from R&D Department


                                               collegues from R&D and QA


 Dinner ends around 11,30pm juga.. erkk nasib baik En Husband baik hati nak hantarkan dan tunggu sampai habis dinner..dia habiskan masa lepak lobby..jalan -jalan kat tesco sebelah dan lepak lobby balik sebelum  event ends..

 Next year dinner outing pula ...tak sure ke mana lagi..hopefully tempat best laa ..









Monday, May 09, 2016

2nd visit to Gardenia Factory Shah Alam


 Alhamdulillah last Saturday ada rezeki lagi visit Kilang Gardenia for the 2nd time..plan awal just outing santai bersama team Pharma office but last minute ramai team pharma yang tak dapat pergi pulak jadi ganti dengan team medical devices dan converting..

    The tour was book early in Jan 2016 sabtu lepas baru ada kosong..memang kena booking awal sebab list lawatan mereka sentiasa penuh.. 


    Max 60 pax termasuk adult dan dewasa.. last minute juga ada yang cancel so mencari ganti untuk cukupkan 60 pax..


        tour starts at 9.00am so dah advise yang nak ikut untuk datang sebelum 8.45am..mula dengan tayangan video corporate..wahhh facts gardenia buat roti around 45k buku per day yang kalau disusun boleh menjadi seluas 6 padang bola..memang hebat..
memang seronok laa semua dapat tengok cara-cara pembuatan roti..




     end of tour semua dapat free breakfast dan yang paling ditunggu goodies bag..hehehe.. memang penuh roti dalam goodies bag tersebut :-) 


       Insya'allah plan nak repeat again..cukup 60 pax aje boleh laa plan untuk visit dengan friends or family..


 

Tuesday, May 03, 2016

Pesta Buku Antarabangsa 2016- MAEPS Serdang


  A yearly event yang mesti dihadiri..this year Pesta Buku Antarabangsa 2016 di adakah di MAEPS Serdang,,

  Its a different venue as usual ..selalu kat PWTC.. This year together with a friend , Kak Aien Said yang baru kenal last year yang sama minat novel dah terjah on the 1st day of PBAKL which was on Friday 29th April 2016..


We started our journey pagi..alhamdulillah tak jem..Kak  Aien came over dan park kereta at our house since she is staying at Subang Perdana.. so dalam pukul 9am bertolak dari denai alam..reach MAEPS around 9.40am..

Parking berbayar.. RM 3 per entry..ada yang free but kena naik tram..macam tak berbaloi nak naik tram sebab nak beli buku banyak ..so might as well parking dekat sikit ..memang excercise betul sebab kena naik tangga untuk ke hall Pesta Buku

we had fun strolling kat gerai2 novel..dan berkenalan dengan penulis penulis yang kebetulan ada pada hari tersebut.. sayang sekali ada few limited edition novels was not available..

 We spend sempat satu round bag sandang yang di bawa dah berat..so terpaksa turun kat kereta hantar dulu..hahaha...the stocks of novel can last till selepas hari raya..and berbaloi beli dengan discount till 20-25 %..because skarang due to increase of harga barang kebanyakan novels yang dibeli online kena charge postage...no more free postage..
selepas hantar round pertama buku..we go for second round sebab ada satu dua novel sampai lewat..so we just strolling around dan kemudian baru beli novel tersebut bila tengok dah sampai..


 Came in for kali ke 2 on Sunday 1st May since ada few novels yang limited edition datang on 2nd day of PBAKL ..kali nie myself bring the kids along and husband pun ikut skali..yang nie pun parking agak jauh juga and kena bayar RM3 per entry juga.. kena naik bukit..fuuuhh memang exercise betul laa.. since kali ke2 datang dah tahu nak beli apa ..we aim for Hall A sahaja.. husband beli books harga RM1 sahaja..activity books..kids activity books pun harga between RM5 for 3 books..memang berbaloi.. 

datang kali ke 2 tu spend time till 12pm sahaja since kids dah penat dan orang semakin ramai..berbanding kat PWTC where we book in to stay at Seri Pacific memang berbaloi turun 2-3 x tak penat..nie terpaksa habiskan shopping buku in one go laa..



 Anyway got to meet few writers.. and got their signature..alhamdulillah..
Secara overall PBAKL kat MAEPS tempat luas tapi tak berapa convinience ..from transportation to parking..not orang tua or orang mengandung or orang sakit friendly sebab tangga nya quite steep .. only the best one is semua hall ada dalam satu tingkat sahaja..tak perlulaa turun naik satu dua tingkat macam kat PWTC..

    PBAKL 2016 akan berakhir pada 9 May 2016..