Thursday, March 17, 2016

Kenali Kerjaya Ahli Bomba


last tuesday we tagged along husband yang bawa anak-anak murid kadet bomba untuk lawatan sambil belajar ..since husband merupakan guru penyelaras for Kadet bomba he has plan the whole event with the help of anggota bomba balai TTDI..


parked our car at Balai Bomba TTDI..then naik bas bomba.. 


1st pit stop - Air Rod subang di mana terdapatnya Unit Udara Bomba.. dari sini we learn all about Unit udara bomba..bomba pun ada juruterbang mereka tersendiri ..and salah seorang juruterbang terbaik mereka adalah seorang wanita...(waaaa kagum..kagum...) 

selepas mendengar penerangan, then di bawa melawat ke hangar di mana helikopter bomba disimpan.. awal-awal according to the penyelaras, kids below 12 tak boleh masuk oleh Air Rod Subang..tapi alhamdulillah last minute the Kapten kasi masuk.. kids memang excited laa tengok helikopter bomba tu..berpeluang duduk dalam helikopter.. 






 We also learn about their peralatan yang digunakan semasa bencana dsb.. they also have pasukan komando bomba..ni nak masuk memang hati kena kental laa sebab their training involve survival skills dalam hutan


2nd pitstop akademi bomba Kuala kubu baru..yang ni merupakan pusat latihan mereka di mana pelatih-pelatih yang terpilih akan menjalani latihan kebombaan di sini..it was a nice and cosy place kat Kuala Kubu baru..




          Facts learn about bomba di malaysia.. hanya ada 13K sahaja ahli bomba di seluruh Malaysia.. and kos satu jentera bomba bersama peralatannya adalah around 6.8 juta...wauuu memang mahal jentera bomba

       memang an eye opener untuk mengenali kerja ahli bomba..