Sunday, August 24, 2014

masih di bulan syawal

 
 
 
catching up dengan kak fifi and family..kak fifi every year kalau takde aral akan pulang time raya...last year tak sempat nak berjumpa ..this year alhamdulilllah dapat bertemu...had a chat on so many things..
 
 
                                                         beraya rumah kawan sekerja..dah pergi sekali dtg kali kedua cari sesat plaks..hahaha..Guna GPS pun tak boleh pakai..hadoii.apapun thanks Abby masak2 utk menanti kehadiran kami semua...







Saturday, August 09, 2014

Hari Raya 2014



Tahun ini intention beraya di Denai Alam..since Mak duduk dengan kami jadi beraya di Shah Alam sahaja..my two BIL ada skali di sini..cuma all my SIL tak dapat berada bersama kali ni..2 di Sg Petani dan sorang lagi beraya bersama mertua di Kelantan..Mum juga di sini since all my siblings balik rumah mertua..

  We intend to cook simple dishes..Just nasi impit and rendang...Mak rindu dengan ketupat palas sebab tradisi di Kedah pagi raya ialah ketupat palas..so last minute cari kat pasar Kampung Subang daun palas..alhamdulillah nasib baik ada..so malam tu my BIL and Mak bertungkus lumus buat sarung ketupat palas,,



   pagi Raya after makan we went to aunty maria's house in SS2..suddenly my sis inlaw called saying that Uncle Mad ( Mak's elder brother) tengah nazak di HSP.. We visited Uncle Mad a week before raya after got to known that he fell down and got stroke.. he had bleeding in the brain..a few minutes later we got the news he passed away..innalillahi wa inna ilaihi Rajiuun..Mak cried ...Uncle Mad abang Mak yang paling rapat since Mak house and his house just seberang taman..

  We rush back home..packed our things and quickly make way to Sungai Petani...traffic was quite hectic but moving..Mak tak henti berdoa moga kami semua dapat melihat dia buat kali terakhir..semua adik beradik mak yang di KL bergegas ke SP..sampai sahaja di Juru got to know mereka dah pun selamat kebumikan dia..bukan rezki kami untuk menatapnya kali terakhir..mak memang terkilan..Allah knows best..


Friday, August 01, 2014

Kembara umrah ramadhan 2014..part 2

 2nd july ~8th july 2014- Makkah Al Mukarramah

   After few days in madinah kami bertolak ke makkah..perjalanan dr madinah ke makkah juga ambil few hours..berhenti di tanaem untuk miqat umrah..sampai di makkah around 3pm..hotel penginapan kami merupakan jalan besar ke masjidil haram..hadi by 3pm dah tutup jalan sebab makin ramai orang menjelang maghrib ..after check in cepat2 ke masjid untuk selesaikan dulu umrah...ramai umat menunaikan umrah bulan ramadhan sebab pahalanya besar..alhamdulillah selepas asar selesai umrah kami..

First jumaat dlm bulan ramadhan kat makkah terlalu ramai orang..askar buat barrier sebab dalam masjid dah penuh..had to solat outside  subhanallah..and honestly speaking menunaikan umrah bulan ramadhan mendidik hati untk lebih sabar dan redha .my experience with mum walau sometimes kami datang awal untuk buka puasa dan solat maghrib kekadang penuh kami solat depan tangga or escalator..

 tarawih berimamkan shaik abdul rahman sudais tersangatlaa best.. Alhamdulillah kami sihat sepanjang di sana.dapat beribadah dgn sempurna..ada rezki insya'allah akan datang lagi..