Wednesday, July 30, 2014

Belated entry..kembara umrah ramadhan 2014

Due to kesibukan sepanjang ramadhan..tak sempat nk update cerita kembara umrah kami..umrah trip kami was planned earlier in march..alhamdulillah dapat bonus lebih sikit tahun ni jadi memang berhasrat nak kerjakan umrah..its been a while tak kesana..last sekali was in year 2003 tak silap..

We plan nak pergi berdua sahaja dulu..nanti ada rezki lebih insya'allah boleh bawa anak anak..since husband dah kembali mengajar srmula the trip can only made available during school holidays..we choose maghfirah travel as the travel agent..alhamdulillah easy deal dgn mereka..they had a branch kt section 9 shah alam..
We got the date to travel on 30th may via qatar airways for a 12 days trip..masa pertengahan mei kecoh tentang arab saudi di landa virus MERS-COV iaitu sindrom pernafasan yg severe..we were quite worried bila travel agent kasitau kerajaan arab saudi mrngambil tindakan drastik menghentikan pemberian visa untuk mengekang virus dari merebak..

A few days before nak fly we got the news that we did not granted the visa..not us tapi beratus org pun sama..redha dgn apa yg tertulis..ALLAH lebih tahu yang terbaik..maghfirah gave the option to travel in december or earliest in ramadhan..
After solat sunat hajat mohon petunjuk dr NYA we decided to travel in ramadhan..mum wanted to join skali..alhamdulillah urusan dipermudahkan..ada byk yang perlu diubah bila ubah travel dates..my workwise alhamdulillah boss ok although masa tu actually ada audit customer..n husband pun ada masalah nk travel during non school holidays..children logistic sebab earlier kalau pergi berdua mum yang akan tolong..but yet kamu serahkan semuanya pd Allah untuk membantu kami..moga urusan kami dipermudahkan .

Alhamdulillah tiada apa yg mengembirakan bila dapat tahu we managed to get the visa to travel a day before ramadhan..syukur alhamdulillah ♥..



28th june 2014~2nd july 2014
Urusan kami dipermudahkan..mak wiliing nak tengokkan anak2 with the help of my bro inlaw and also the maid ..our flight via qatar airways adalah pagi..senang nk travel sbb risau anak2 menangis nanti .our flight is from klia to qatar then tukar flight kt qatar international airport untuk ke jeddah..perjalanan lancar cuma masa di qatar terpaksa berkejar2 since flight delay at klia..we reached jeddah late evening..terpaksa tunggu agak lama juga since ada jemaah yang dlm our group hilang beg..Allah sedang menguji  
Dari jeddah untuk bergerak ke madinah adalah melalui bas..its a 5 hours journey..alhamdulillah we reached madinah at around 2am saudi time..subuh around 4am and it was the 1st day of ramadhan..our hotel is approximately less than 100m dr masjid..

Subuh yang pertama di masjid nabawi i am so touched..alhamdulillah ada rezki untuk ke sana kali ke 4 dan 1st time pergi sebagai seorang isteri dan ummi..cuaca di saudi dry and hot..mencecah 40 degrees..we need to wear face mask all the time..raudhah time ramadhan buka after tarawih..we managed to go on the 2nd last day before ke makkah..
Berpuasa di madinah suasana ramadhan sangat meriah..sometimes kami terpaksa solat di luar sebab kat dalam dah penuh..buka puasa di perkarangan masjid macam pesta..ramai yg sedekah food dsb..buka puasa di sana is we ate kurma N air zam2..after 15 min selepas berbuka terus solat maghrib..then isya starts late..for us we were given choice nk buka puasa kt hotel or masjid..we prefer the later sbb nak kejar solat jemaah di masjid nabawi..Sayang laa x rebut peluang..After solat jemaah maghrib baru balik hotel berbuka dgn nasi then ke masjid semula utk isya n tarawih..tarawih here is 20 rakaat dan witir 3 rakaat..yang paling syahdu ialah doa qunut semasa witirnya..subhanallah memang menusuk kalbu..