Wednesday, April 18, 2012

Last Weekend - travel ke Batu Pahat

 last weekend we follow my aunty and uncle for a trip to Batu pahat..the main reason is for majlis merisik my uncle punya anak buah in Dubai..my aunty Maria ( Mum's youngest sis) married uncle Faroq yang merupakan bangsa sikh..so the merisik is for his anak sedara who works in Dubai..Since his anak sedara baru sahaja memeluk agama islam and bertemu jodoh dengan a malay girl from batu pahat..

  Since my uncle's family is not familiar at all with the adat melayu untuk merisik dan sebagainya..encik hubby telah ditugaskan sebagai jurucakap majlis tersebut..:-)..its a great honour to assist them..

 we started our journey hari sabtu and the event hari ahad actually..since we are travelling with the kids we plan to have our own sweet time takda rush-rush as we know kids will be so restless lama-lama dalam kereta..so straight after kerja around 2pm bertolak..on the way from Nilai to PD tayar pancit plaks terlanggar hapa tah..tgk2 paku..telefon plus ronda untuk bantu since terlupa yg dah keluarkan hyraulic jet daripada kereta.. yang syoknye call plus ronda berkali-kali tak dapat mula-mula..apa kejadahnye kasi no telefon kecemasan tapi takda orang angkat?..after almost 10x cuba baru laa dapat..tunggu plus ronda datang dah almost 20 minits juga and guess whatt yang datang tue cuma berlenggang lenggok aje tanpa apa-apa peralatan....diorang kasi alasan takde peralatan dalam jeep diorang ...grrrr,,,duit tol yg dibayar oleh rakyat malaysia takkan laa tak mammpu nak equipkan jeep u all dengan alat basic seperti jack, screwdriver etc...


  after tukar tayar ,,,kami terpaksa masuk exit PD untuk tampal tayar yg bocor tu..seems ada paku terlekat..since hubby drive on the right lane masa from Shah Alam to Nilai so paku tsb dtg dari right lane..ada paku tengah highway...hrmmmm double grrrr

 after setlle semua sampai BP arounf 8pm mcm tue..we just walk in to one of the hotel in Bandar BP which is Pine tree hotel..tempat hotel best sangat..memang berbaloi..

 next day after check out we wait for my aunty and uncle arrive..my uncle and aunty bertolak from KL on Sunday morning itself..so we still have ample time lepak kat hotel la before check out..after they all dah sampai bertolak ke Senggarang to the girl house,



  alhamdulillah majlis merisik berjalan dengan lancar..insy'allah the wedding is plan in August nanti..,selesai semuanya baru bertolak balik ke KL dengan macam -macam buah tangan from the Senggarang..alhamdulillah..

Friday, April 13, 2012

My tembam 6 month old Rafeeq

Rafeeq at 6 months..

This boy dah 6 bulan..dah mula dah makan solid..started with puree first ( home made) ...awal-awal laju je makan..skrg dah memilih sikit..nak bubur ..i teach the maid to make bubur for him campur skali dgn puree dia..and yess he loves to eat..macam abang emran...:-D

puree dia keledek, labu,kentang,carrot..sume home made..steam aje those items and after that blend jadi puree..thanks to the new electric elba steamer yg kami dapat FOC hasil redeem points CC..memang berguna steamer tersebut,,dalam 15 minit aje dah siap steam..and steam kekalkan nutrien those food instead of boiling..

dah boleh duduk tripod..and yess dia memang putih..ehehe..so kekdang my MIL called him si putih..tuelaa penangan minum soya and susu kambing Biodek IgG tak henti-henti sepanjang pregnantkan Rafeeq.. ^_^..dia garang type..kalau tak dapat apa he will start to cry and cebik cebik..and owhh yer sorang anak silat cekak nie sbb tangan dia cepat aje zas..zas..penampo orang..:-P..