Saturday, March 31, 2012

After 3 months standard 1

      Dah almost 3 bulan Najla masuk standard one..so far so good alhamdulillah...sekolah dia pun puas hati gaks laa sebab sistematik and the teachers pun begitu ambil berat..walaupun jauh sikit laa dari rumah tapi memang so far puas hati laa..

          Homework memang ada everyday walaupun tak banyak sangat..since she balik dari sekolah arond 7pm+, so sampai rumah her routine is mandi and after that start buat homework..so far she sticks to that rountine every day..no tv at night..and we ensure dia tido paling lambat pun 11.00pm..every monday night ustaz akan datang ke rumah dor approximately 2 hours untuk ajar dia mengaji dsb..

        cikgu -cikgu kat sekolah pun begitu prihatin..bila terlupa bawak duit belanja boleh pinjam dari cikgu dulu..ehehe..so esoknya ganti balik...so farr sekali ajelaa dia pinjam duit cikgu sebab terlupa nak masuk duit belanja sekolah dalam beg dia...membeli kat kantin dah pandai dah..cuma suka membeli air and ice cream laa..grrrr ..nasi lemak ke , roti canai mee dsb sume tak nak beli.. nasib baik bawak bekal everyday so dia makan her food everyday.. balik rumah baru cari nasi kalau dah betul2 lapar laa..

         since weekdays dah busy sekolah weekend once a day either saturday or sunday we make a routine for family activity ie bawak diorang jalan-jalan..


         owhh btw Sk bukit Jelutong ada blog sendiri..hehe..so boleh laa parents tau aktiviti murid-murid kat sekolah..http://skbukitjelutong.edu.my/main/


                                                    * taken from the blog SK Bukit Jelutong *
         

Wednesday, March 21, 2012

Opportunities..in Madinah



 i did ask if any job vacancy in saudi..ada kosong in Madinah..adusss subhanallah..memang best laa kalau dapat pergi..hari2 boleh pergi masjid nabawi...but the concequences kalau nak kerja saudi tak boleh bawa family along...kena pergi sorang-sorang...owhhh nak berpisah dgn my dearest children and hubby tak sangguplaa..i will miss them sooo much.,.silap2 tak tdo malam rindukan mereka..

  a collegue of mine say to me...enjoy them when they are little....that's true...

 moga rezki ummi dan abah murah laa utk yg lain..kalau bukan di sini insya'allah ada yg lain menanti..

Tuesday, March 20, 2012

Fakta percutian di Singapore

 # Kami hampir2 tertinggal air plane masa nak pergi coz tersilap gate..kami di gate Y sedangkan boarding di gate T coz first time naik flight ke luar negeri via AA kat LCCT..masa hubby tanya pegawai imigresen ini ke luar negara ke..the pegawai said confidently yess memang ke luar negara but we cannot go in due to takde pegawai AA..so last skali kami dpt "tangkap" sorang pegawai AA dan tanya..he told us laa ini salah gate...
 Grr..terus kami berlari maraton sbb dah calling dah..hehehe..kesian my MIL..semput dia kena jalan laju-laju..we were on time dalam plane

# sampai di Changi Airport kena naik sky train ke terminal 2 sbb dah book transportation from Airport to Hotel..the service worst..dia tanya why lambat bla-bla..hello..nak clear custom dalam changi tu pun dah almost 1 hr ok.,,because she told us ada 2 mat saleh nak join  satu coach sama dgn kitorang..hubby appologize to the mat salleh saying its not our fault..they should not let them wait for us..,mat salleh to cool aje ckp mmg salah transportation tue sbb suruh diorang tunggu sbb nak jimat trip..

#  nite safari memang best tapi sbb camera we all tak se canggih dslr..maka byk gambar tak leh tangkap sbb no flash allowed masa naik tram dlm nite safari..nanti akan menakutkan binatang2 and membahayakan keselamatan..but yet still ada tourist yg degil..so the driver jadi strict dan berentikan tram byk kali utk tegur org yg degil..thumbs up..they all memang firm laa..takda kasi chance

# zoo mereka dan bird park adalah sangat-sangat besar..memang penat jalan kaki..next time kalau nak pergi elok sewa aje skuter dlm tue..berbaloi sbb tak penat..stroller tak nak bawa pun takpe..boleh sewa..

# hubby and i buat sedikit shopping kat moustafa around 2am..coz mustafa open 24 hrs..memang best laa..items dia ada yg susah dpt kat malaysia dgn  reasonable price mcm baju hubby yg size 3xl ke atas..kat sana jual tak sampai SGD30 wpun dh convert to RM sana ttp murah


# flat mereka adalah sangat-sangat bersih..suka tengok..takda sampah pun flying around..and orang yg pergi sana atitude memang bagus laa..takde sorang pun buang sampah merata

# hampir -hampir kehilangan HP masa kt checkpoint before balik KL kat changi Airport..the pegawai masa kat gate boarding tahu ada HP tinggal tapi buat derk coz my hp cap murah..nokia aje..kebetulan tak perasan pulak hubby tak amik my hp sbb kami kelam kabut open semua items dia nak check..laptop pun kena buka..beberapa minit before boarding ada pegaawai AA umumkan ada org tinggal hp ..baru realize mine takde..baru nak pergi kat sana tgk ada org dah pergi ...the HP yg pegawai tu umumkan is I phone laa..my hubby tak puas hati terus tanya..rupanya mrk sorokkan the HP..bila my hubby kasitau what time of HP what colour dsb and inform dgn stern yg takkan dia tak tahu his HP sendiri baru mereka kasi..

Sunday, March 18, 2012

Our first family vacation luar negara

  We just got back from Singapore..it was our first family vacation bercuti di luar Malaysia..alhamdulillah kali ini ada rezki lebih sikit why not we bring the kids over to Singapore as they have quite a lot tempat-tempat menarik laa..

  Together with us travel is my MIL and bibik..we took a flight to Singapore..quite last minute booking tapi AA ada promotion so ok laa..hubby and i memang plan tak nak drive pun coz we plan to relax and enjoy jadi macam tourist..ahaks..

  Our trip is for 4 days 3 nite...children really -really enjoy it..termasuk laa we all semuanye..we did not book any tour..just free and easy..mana-mana nak pergi we just hire a cab..this holiday memang we all plan nak pergi satu tempat a day..so memang rest and relax tak terkejar-kejar..ada yg memang suggest pergi 2 tempat satu hari untuk jimat masa ..but since we are travelling with small kids memang sesuai laa utk rest and relax..

    visit kali ini memang dah plan untuk pergi 3 tempat sahaja..iaitu Nite Safari, Singapore Zoo and Jurong bird park..nanti ada rezki lagi insya'allah planning to bring them to Sentosa island and Universal Studio pulak..

    Our itinerary

 Day 1 - sampai Singapore around 2pm..then petang around 6 pm we book a maxicab to night Safari..we make friends with the driver , Kenny..so he agree to be our driver untuk 3 days sepanjang di Singapore..
Day 1 was spend kat nite Safari..

 Day 2 - pergi Jurong Bird Park..memang besar laa bird park dia..tak puas round..penat berjalan..kids sibuk nak main pool kat dalam tu yg baru bukak tapi we all tak bawa baju...so next time laa yer

 day 3 - pergi Singapore Zoo..after balik dr Zoo.. Kenny agree nak bawak us to ambil pic kat Merlion and also we went for Singapore River cruise..

             


Friday, March 16, 2012

rafeeq at 5 months old

 kejap aje he is 5 months old..sangat lasak...suka didukung and also tak boleh dah tinggal sorang..dia pasti akan nangis bila tengok tak ada orang..sampai bibik tak boleh buat kerja apa..duk mengadap dia aje..
at 5 months old Rafeeq dapat naik air asia pergi Singapore..and cuti -cuti singapore..

abaikan pipi rafeeq yang kemerah-merahan..mesti dia kena mild eczema nie..merah -merah bila kulit kering..

Tuesday, March 13, 2012

Borak Najla n Emran

 We just got back from Uptown Shah Alam..saje cuci mata n terrrr membeli belah sikit..hehehe.. anyway dalam perjalanan pulang dalam kereta Najla and Emran seperti biasa main-main kat tempat duduk belakang..as usual najla akan sakat adik dia...this is Najla 's conversation with Emran..


 Najla : Emran, kakak jadi witch,,,so kakak akan guna magic wand..  Emran kena buat bunyik binatang ... 
            Emran jadi kambinggg..


Emran : bekkk,,,bek..bekkk


 Najla : Emran jadi monster


 Emran : Raaaarrrr...Raaaaarrrr..


 Najla : Emran jadi kuda


 Emran :  kuda....kuda...kuda..kuda...

 Hahahaha.. he does not know how to make a horse sound..so paling senang he said...kuda..kuda..kuda...

Saturday, March 03, 2012

Day trip to Kota Bharu

 Esok early morning nak pergi Kota Bharu..its a last minute plan so everything boleh la dikatakan last minute..since we all tak nak buang masa drive 10 hours to KB we all opted naik flight..much easier untuk we all yang mengejar masa,,its a day trip anyway

        tujuan ke Kota Bharu is to merisik my BIL gf...they have known  each other since uni days..so since masing -masing umur dah meningkat so they plan to settle down, insya'allah..

          Moga dipermudahkan semuanya coz tomorrow only us + MIL yang akan pergi..its just a simple ceremony..