Tuesday, January 17, 2012

flu virus

 after the kids dah sihat.. giliran ummi pulak tak sihat..rasanya i dah kena flu virus...and i rasa my instict mmg true..

 first i got the fever on thursday night itself...the fever continue on friday morning with the temperature 0f 38-39 degrees.. makan panadol demam kebah kejap then naik balik..ishhh esoknye sabtu pun mcm tu juga..kali ini lagi teruk sbb memang tak boleh bangun laa..terbaring sahaja and tiada tanda-tanda demam kebah..petang tu dah tak tahan dah terus ke DEMC jmp dr..after amik darah dsb Dr MO kat DEMC kata maybe viral..maybe bakteria..he prescribed Tamiflu and some Panadol..but yet the fever is still there..on Sunday after few doses tamiflu demam still tak juga surut..so malam tu pergi klinik our friend Dr Siti kat Bukit Jelutong.. Dr scan temperature tetap 39..memang tinggi.. Dr kata dia add antibiotic tengok macam mana..kot-kot laa fever boleh turun ...so Dr also give MC for 3 days..

 Now tengah bed rest kat rumah...if tomorrow the fever is still there Dr Siti pesan need to come again for a 2nd blood test and need to refer to hospital..takut infection lain ajelaa sbb agak pelik juga demam tak kebah-kebah after 5 days ..might be a very strong virus..masa tgh demam dah macam -macam petua dah cuba untuk turunkan panas badan..dah minum barley, minum jus timun dsb temperature badan tetap 39 juga..

 maybe dah  kena start utk consider for yearly influenza virus vaccine..the cost is not cheap laa..

Thursday, January 12, 2012

minggu yang penuh dugaan..

 this week banyak betul dugaan..first Najla still tak sihat... received the call from teacher for the 2nd time kata Najla demam semula..aduss so terpaksa laa dtg ke sekolah ambil dia.. kali ini we all terus bawa dia ke DEMC sbb tengok tak turun pun demam dia and she is quite week + tak aktif pun.. sebab masa tue dah petang sangat so kat DEMC ada Dr Koshy aje..so belasah ajelaa jumpa Dr Koshy ..Emran pun we all bawa sekali sebab simptom dua -dua sama..demam berpanjangan yang tak resolve pun dengan Antibiotik Zithromax..

  Dr Koshy suruh buat blood test untuk rule out denggi fever.. meraung -raung budak berdua tu berdrama masa amik darah..padahal sakit sikit aje..macam kena gigit semut..so selesai ambil darah dr confirm bukan denggi..fuhhh tersangat lega di situ...Dr confirm sememangnya viral fever.. Dr koshy prescribe another antibiotic Erythromycin Syrup..

  Najla dapat MC 3 hari..Hubby and i terpaksa laa ambil EL sbb dah dua-dua demam panas juga...temperature sebelum amik ubat around 39..bila dah kasi ubat demam pun kebah,..then naik balik demam dia..adoiii sampai we all pun memang tido malam berjaga ajelaa ..memang terlalu letih

       Today Najla dah ok..Demam pun dah surut tapi Emran still ada fever,,aiii tak boleh jadi nie..so off again pergi DEMC..kali ini jumpa his normal peadtrician Dr Ahmad..kena buat blood test lagi..and memang confirm viral fever dia masih ada..so dr terus prescribe tamiflu sebab rasanya most likely flu virus laa..Emran last year pun kena flu viral juga..tahun nie kena juga..and kebetulan time yang sama bulan January..ok lepas ini kena standby utk dia flu vaccine sbb most likely he is the one yg prone kena virus tersebut..

         Harap selepas few doses of Tamiflu akan ok laa ..insya'allah..

Friday, January 06, 2012

3rd day of school

 

najla demam panas laa pulak..we were quite shock juga terima panggilan from her class teacher at 5.40pm asking us to pick her up secepat mungkin..masa pergi sekolah she was in good health..kebetulan pulak i was out from denai alam sbb dgn hubby di sungai buloh to settle some things..so we cepat2 cari alternative and fastest way to her school..tapi tak dapat nak sampai cepat juga laa sbb time org balik kerja so jem sana jem sini..adoii yaa hubby pun kena bawak kete selaju angin sbb rrisaukan najla..kalaulaa boleh terbang mmg dia terbanglaa dgn wkb tue...^____________^
we called the teacher 2x utk tanya mcm mana dan also inform teacher we were stuck kt traffic jem..teacher kata still panas ..she offered to tuam her head with towel tapi najla refuse sbb takut basah baju..lahaii sayang sgt dgn baju baru dia..
balik rumah check temp 39 deg...waaah tinggi... terus kasi nurofen syrup 10ml..ask her to drink lotsa water..after that she was so sleepy terus zzz kat sofa..panas bdn pun dah turun till 37..,still monitoring her for tonite,,if not tomorrow its time to visit the peads..plan bawa yg kt office aje since consultation boleh dpt f.o.c  emran pun mcm dh start demam...my opinion both the children are down with viral fever,,yerlaa minggu orientasi ramai parents and children..jadi memang senang sgt berjangkit as the viral is spread from one person to another,,

Wednesday, January 04, 2012

Alhamdulillah she survived...

Syukur sesangat Najla berjaya menempuh hari pertama persekolahan dgn jayanya,..awal-awal it was mcm shock for her tgk ramai sangat orang..hari 1st day of school memang terlampau ramai..murid standard one ada 400 tapi parents yg datang ada 800..hahahaa sbbnya yg apa yg kitorang peratikan siap bawa atuk,nenek dll utk daftar..padahal anak sorang aje yg sekolah.....tu sbb school jadi sesak teruk traffic jem ke SKBJ..huhu..my personal opinion..kasilaa ruang untuk anak-anak berdikari....sbb ada certain orang reacts macam diri sendiri  tak pernah pergi sekolah..sampai tolak-tolak budak-budak lain masa nak hantar anak sendiri ke dewan untuk assembly and masa nak amik..kesian budak-budak lain weehh..

  for Najla awal-awal dah pesan i will send her to school and balik will pick her up..i will not come during recess ..tanya dia ok ke tak takda ummi time recess tadi..dia kata ok..bukannya apa nak biasakan dia sebab by next week dah tak cuti dah...so she still will be by herself minggu depan..we all dah bawak dia bekal nuggets and fries and also air ..bekal habis dia makan..pesan dia untuk dengar cakap teacher selalu and follow arahan teacher....so time recess dia kata dia belum ada kawan lagi jadi kena makan sorang-sorang....takpa baru 1st day of school..nanti lama -lama adalaa kawan nanti..
 
   for standard one kt SKBJ ada 10 kelas..each class ada 40 students lebih kurang..so standard one aje dah ada almost 400 orang..imagine laa time rehat budak-budak year one..students -400, ibu ayah sure 2x ganda dr tue..belum termasuk budak-budak standard 2 and standard 3..anak abg Mail, Adam pun sekolah Bukit Jelutong..tadi terserempak dgn Kak Yah tapi tak sempat tegur sbb ramai sangat orang..

disebabkan jalan terlalu sesak masa nak ke SKBJ so esok and lusa kena hantar Najla awal laa...hopefully she will be ok laa ye..balik pun i have already plan dgn hubby supaya dia amik najla dgn motor first and bawak keluar jauh sikit dr SKBJ..then i will be waiting for her dgn kereta utk bawa dia balik..sesak tadi almost setengah jam jugalaa tersekat kat SKBJ sahaja sbb tak boleh keluar..orang double parking and also triple parking pun ada..

Tuesday, January 03, 2012

Tahun 2012- Najla masuk sekolah

 tahun 2011 sudah ditinggalkan..alhamdulillah the best gift for year 2011 for us is when Rafeeq Danish was born..alhamdulillah bertambah ahli keluarga..maknanya bertambah juga tanggungjawab and tanggungan..insya'allah we will try our best to give the best to our  children..

   Tahun 2012 Najla is officially bersekolah secara formal..awal-awal dah inform kat dia kat sekolah rendah bukan mcm tadika...kat sekolah rendah kena buat sendiri tau..she is so excited bila dapat tau yang dia akan ke sekolah..time cuti since dia tak pergi ke daycare so she will ask every day esok najla dah sekolah ke?..ayoo pening ummi and abah explain kat dia belum lagi..belum lagi..tunggu tahun baru..

  Hari ini Najla ada orientasii waktu pagi.. for standard one its afternoon session..so pagi ini before 8,15am dah sampai dah ke sekolah..her orientation starts at 8.30am..we all just drop her depan dewan utk dia beratur ikut kelas masing-masing yang telah ditetapkan and off we go to the dewan untuk mendengar taklimat..najla masuk darjah 1 cendana..we all cuma perati dia dari jauh..kasi ruang untuk dia berdikari..masa sebelum taklimat pun the Guru besar dah ingatkan pada parents kasi ruang untuk anak-anak biasakan diri and melarang the parents naik ke kelas anak-anak ini..yup its true..bagilaa peluang pada the teachers untuk menjalankan tugas mereka..kan ke susah kalau ada parents terjenguk-jenguk kat tingkap kelas menganggu cikgu -cikgu juga kan..but nampak ada parents yang "degil" jugak ikut juga sampai naik ke kelas..maybe nak chop tempat depan kot untuk anak dia..huhu..
 
  After taklimat parents di bawa ke kelas untuk mendengar penerangan dr guru kelas anak-anak..after that baru boleh ambil anak..

 rasa lama dah tinggalkan alam persekolahan jadi mcm kekok pula berada kat sekolah..hehehe..on the other hand hubby relax  ajelaa sbb dia dah biasa dah dgn suasana sekolah ..apa penerangan itu ini regarding KSSR dsb....so apa-apa berkaitan sekolah and keperluan pembelajaran terkini dr kementerian pelajaran hubby laa expert..yayyy senang ...hihih..

 Sebelum balik bawa Najla ke canteen..ajar dia kalau nak beli barang need to line up properly and choose what u want to eat..yang penting tak membazir..hari pertama dia dah beli aiskrim RM 0.40..knowing her , najla memang yang jenis yang pickery eaters so i think nasi lemak, mee kari dll tue mmg dah out of dia punya list..so skrg kena ensure najla makan kenyang-kenyang dulu before pergi ke sekolah and also bawak bekal if tak nak beli makanan kat kantin sekolah..,


hoepfully she will be ok at school...we have arrange neighbour kat Denai Alam ini untuk hantar and amik Najla.at least najla pergi ke sekolah dgn orang yang dikenali...tak berani nak suh dia naik bas sbb risaukan keselamatan dia ..kekdang bila dah ramai-ramai naik bas takkan dia nak tumpu pada anak kita sorang aje kan..

   Najla;s first step to school..moga mencapai kejayaan..insya'allah..