Friday, December 30, 2011

30 Dec 2011...Najla turns 6




 HAPPY BIRTHDAY TO MY DEAREST IZZAH  NAJLA..6 tahun lepas we held u in our arm for the first time kat Selangor Medical Centre.. you give me experience untuk merasa bersalin secara normal ..after this tak boleh dah...

  next week dah masuk darjah 1 dah...nnt tau -tau Najla dah masuk sekolah menengah..masuk universiti..and tau--tau dah sampai masa untuk berumahtangga pulak..huhu..but you will always be our baby girl....

 tahun ini just a small one..beli kek kat kedai berry dkt dgn office..jadilaa ye sbb budget yg ada dah belanja beli buku-buku sekolah, baju sekolah,beg dan segala macam peralatan najla untuk masuk darjah 1...bonus pun company tak kasi lagi


 ada rezeki nanti ummi bawa gi short holiday ok..main swimming pool...

Sunday, December 25, 2011

Happy Birthday Mummy

24th December mummy turns 64 years old..alhamdulillah she is in good health...

Adi beli kek carrot ..
We had a simple one..
Makan kek sahaja since one day before dah full dengan nasi mandey..

 We love you always..
Moga mummy sentiasa dikurniakan kesihatan yang baik..
Insya'allah..

Saturday, December 24, 2011

kalau ada butang rindu...



i will definately tekan ia banyak -banyak kali...masa browse thru the laptop..tetiba terjumpa gambar ini..ini gambar  2 tahun lepas kat DSH ..masa itu arwah daddy baru sahaja keluar dr ICU..masa ini mmg dugaan sbb dia tak boleh bercakap langsung..mood dia terlampau down and boleh dikatakan dalam fasa depression dengan keadaan yang dia alami....but dgn sokongan semua alhamdulillah mood dia up balik and dia boleh bercakap ..

   Rindu bercerita tentang anak-anak dengan dia..dia mesti suruh masuk sekolah cina sbb supaya dapat belajar bahasa Mandrin..cuma yang ini kitorang tak mampu laksanakan..biarlah Najla dan adik-adiknya bersekolah di sekolah biasa sahaja.

   Najla yang always remember..dia akan refer kereta unser itu kereta Atuk..rumah ttdi itu rumah atuk..pergi pasar ttdi tempat yang slalu Najla pergi dengan atuk ( padahal takda pun..) ...dia tak boleh tengok cerita kat Ceebeebies  yg "grandpa in the pocket" tue sbb confirm kadang-kadang dia emo dan terus nangis..Untunglaa org yang masih ada ayah lagi..

 Parts and parcel of life,,semua yang kita ada hanya pinjaman..sampai masa Allah akan ambil balik..]

kenangan bersama dia will always remain in my heart..

Sunday, December 18, 2011

A helper in the house

 Almost nak masuk 2 bulan dah ada helper kat rumah..alhamdulillah setakat ini baik-baik sahaja and terus berdoa semoga segala-galanya tak akan ada masalah...hoping for the best only and moga ALLAH perkenankan dan permudahkannya..


   i would say things are getting more organized ( dari segi keadaan rumah laa ) with another helping hand..if not keadaan rumah agak tunggang terbalik jugalaa on weekdays sebab i am only available to kemas rumah properly on Sunday since saturday kerja half day..so bolehlaa bayangkan keadaan baju yang perlu dilipat apabila tiba hujung minggu..hiihi..

 the reason to take a helper is untuk tengok-tengokkan Najla ..since next year she will be in standard one kalau boleh taknak laa dia duduk tadika transit..at least she has ample rest at home sebelum pergi ke sekolah ..idea utk mendapatkan helper pun quite a last minute decision juga laa ..our earlier plan mmg takda choice laa to send Najla to transit, Emran full day and the newcoming baby to taska tempat Emran dulu..memang masa tu rasa ragu-ragu bimbang dan sebagainya coz risaukan keselamatan rafeeq if duduk taska..yerlaa kat taska diorang tak boleh give full 100 % concentration pada our baby sahaja..ada ramai lagi laa babies yang lain juga kan..tambahan pula setakat ini cuma ada 1 taska yg terima budak 2 months to 12 months in Denai Alam..our children pun tak pernah hantar taska at the age of 2 months.. masa Najla i have mummy to look after her while for Emran i berenti kerja sekejap till Emran 5 months mcm tu baru hantar dia ke taska

  but semuanya ketentuan Allah..memang time ini tak mudah untuk cari helper.. dengan karenah red tape etc..i don;t have any experience managing a helper but my opinion we should treat them well as a human being bukan hamba kita..some people do treat their helper macam hapa ntah..and i witnesses a few at my office,,menjerit2 kat helper depan orang ramai saying b**oh laa..lembap laa dsb..i know they had "invested" alot for the helper to come but tak bermakna boleh treat diorang sesuka hati..at least be nice to them dah kira bagus laa,,lebih -lebih kadang -kadang mereka ambil kesempatan pulak kann ..

so far the helper pun layan our kids dengan baik...she did not do cooking ( cuma  masak untuk diri sendiri makan tengah hari)  just i inform her to do the household bila rafeeq tido..yang penting rafeeq laa kena keep an eye 100 % ..

 we bring her out whenever we want to do our grocery shopping ..duduk rumah aje mesti boring jugak kan macam kita..so oklaa bawa ke Tesco ke...Giant or Carrefour..sometimes on weekend bawa the children jalan-jalan ke shopping complex pun we all bawak juga dia..

Friday, December 16, 2011

Anak saudara baru..



Alhamdulillah my sister selamat melahirkan anak yg 1st on 15th December 2011..baby Nuaim bin Musaab was born in DEMC Shah Alam..
Kids excited to meet their new cousin..bring them over to mum's place before pergi kerja today..Emran reaction bila dia jumpa Nuaim is dia kata helloo Rafeeq..pastu pelik napa rafeeq tu smal..hihih..kelakar betul..bila explain kat dia ini baby aunty shatirah barulaa dia kata ooooooo
alhamdulillah another new family member and cucu mummy and arwah dad yg ke 6..insya'allah next month turn my bro plaks utk menanti kehadiran cahaya mata yg ke 3..



Thursday, December 08, 2011

Rafeeq Danish... 2 Months old


                                                       8 December 2011.. Rafeeq dah 2 bulan...

Tuesday, December 06, 2011

Preperation for Standard one 2012

  Preperation buat awal-awal for Najla sebelum masuk kerja balik ..senang sikit semua prepare awal-awal.. Baju Sekolah beli masa awal cuti sekolah dulu..grab 3 pasang aje dulu sebab takut half a year dia membesar tak muat laa pulak baju, kena beli yg baru..begitu juga dgn school shoes..bought her one pair first..hubby kata cukup dulu sebab kaki dia cepat membesar tapi i think have to buy another pair coz takut hujan weekend tak kering pulak nak cuci kasut dia or kasut dia kotor sangat ke time weekdays dah payah pulak..

  We had choose to enroll her in SK Bukit Jelutong..its quite a distance from Denai Alam but we have a reason why we choose that school..hopefully with the school environment yg ok buatkan Najla bersemangat nak belajar and mencapai kejayaan dalam dia punya pelajaran insya'allah..

  School books also dah beli semua..although kerajaan umumkan tahun depan tak payah bayar yuran dah but still the books is expensive jugalaa..( in my personal opinion )...harga utk buku sekolah std one around RM100 ++ jugalaa..baru darjah satu.. harga barang semakin mahal..harap2 gaji pun bertambah-tambah naik jugalaa supaya selaras dengan harga barang yang naik...

Thursday, December 01, 2011

64 years old

   Today if  he is alive he will be 64 years old ..
   I remember those days when we are so eager to find a present for his birthday
   He is quite cerewet juga laa if comes to his attire if we wants to purchase a shirt for him
  Baju kemeja kerja kalau nak purchase,,ensure no buttons at the collar coz he hated it
  He prefer the simple shirt yang old fashion ones without the buttons kat collar..

   If we purchase him a cake.. ensure it is not purely chocolate cake coz he don't like chocolate cake
   So kekdang we had no idea what cake to purchase as most of the cakes from the bakery are chocolate cake
 
   When he started playing golf as hobby..we usually gave him present yang berdasarkan golf..like tshirt golf..kasut golf ,etc so he could wear it masa dia nak main.. but i guess in the end ingatan dan ucapan yang terpenting untuk dia tanda anak-anak mengingati.. i remember masa tahun bila forgot to call or sms him to wish for his birthday he inform mum that i did not wish him..

 That's my daddy..

  We miss him alot..moga daddy tenang di sana..