Monday, October 31, 2011

the Adjustment phase..for abang Emran

   While Najla has no problem adapting the role of kakak for her two brothers Emran on the other side was a bit jelous dgn adik..hehehe...he loves his little brother very much coz he will always kiss his brother time tido sampai Rafeeq started to cry..cuma he will get jelous kalau tgk abah and ummi attending Rafeeq.. When Abah holds on to Rafeeq he will follow Abah closely pegang seluar semua sampai susah nak jalan..when baring dgn Rafeeq he will jump around kat atas abah..Guess he is trying to adapt the role of abang sebab selama nie before adik lahir he was the one yang youngest....

@ 15 days
 Najla and Emran tak sabar nak tunggu Rafeeq besar sikit supaya boleh laa diorang syok main dengan Rafeeq...skarang bila they put some toys sebelah rafeeq  their comment is Ummi kenapa Rafeeq asyik tido ajeeee..

 

Thursday, October 27, 2011

berpantang sendiri...

like the previous pregnancy.. kali ini pun berpantang sendiri di rumah sendiri... kadang -kadang lari kejap g berpantang  rumah my mum...alhamdulillah bersyukur rumah mum dekat ..

 hari nie baru laa Emran boleh ke sekolah semula after cuti for almost 3 weeks..fuhh lama betul dia cuti sampai teacher dia pun windu kat dia...hehe.. so pantang dengan Rafeeq was quite ok..he drinks his milk, tidur lena..time tu boleh laa buat kerja sket like pumping session, buat laundry, kemas rumah sket, kemas dapur dsb.. cuma mop lantai or cuci toilet belum dapat buat lagi since tak larat lagi nak bongkok -bongkok sbb once bongkok tempat operation akan rasa sakit lagi..i need at least 6 to 8 weeks to heal after the operation. but needed also to do some house work.. jarang take a nap in the noon maybe sebab dah biasa kerja takda nap in the noon..jadi nak adjust sket utk nap bila rafeeq nap itu yg jadi masalah sket plus nanti kalau tido siang malam tue for sure  i cannot sleep at all..

 After much discussion with my mum from next week onwards we will be having a new maid ( again), ...this is the 2nd time pakai maid ,,1st time ada maid memang very bad experience so we did not hire any sejak kitorang send off the 1st maid balik sehelai sepinggang in Oct 2009..so after two years decided to have one to look after Rafeeq, and also tengok -tengokkan Najla as next year she will be in Standard One plus we can send Emran to school for half day aje tak payah full day.. we memang plan tak nak hantar Najla ke transit house when she is in Standard One sebab kesian kat dia..at least before dia pergi sekolah she can rest first and have her lunch at home..So we need to hire one.. Hopefully this one is OK laa,..Nantilaa if ada rezki lebih selepas selesai semua "tanggungan" hopefully i can be a Stay at Home Mom..


 Makanan dalam pantang kali nie simple aje- Makan semua yg boleh dimakan minus air sejuk..hehehe..cuma now i was advice by the home care nurse not to start taking ikan haruan or gamat dulu...have to wait for at least 2 to 3 months after the operation baru boleh ambil..this is due to the "fast healing" effect by both ikan haran and also gamat tak berapa bagus for c-section ... true also  from my experience

Wednesday, October 19, 2011

berpantang ...the first 2 weeks

Seriously have not started the "berpantang bentul -betul and strict condition " yet although nak masuk 2 weeks dah after Rafeeq lahir..this is due to the whole family was down with Conjuctivitis...the worst ever conjuctivitis infection yang melanda and kebetulan timing macam ini pulak....jadi both husband and me was too occupied with the children..Najla was admitted  on the day i was discharged selepas Rafeeq lahir..  Dr Ahmad ( the peadtrician ) suggested her to be admitted as her eye infection did not go away after one week..plus she develop some infection kat lung...so terpaksalaa she stay at the hospital for 3 days...during that time hubby had to look after her bergilir -gilir dgn my MIL .. while myself  and the boys stayed kat rumah mum..my 2nd day after balik rumah i develop fever..not sure due to engorgement or due to tiredness..after few dose paracetamol dah ok dah...

 Najla was discharged after 3 days 2 nite kat ward.. After Najla Emran pulak kena ..but his condition was quite worst i would say sbb dua -dua mata kena..najla sebelah aje..and after 1 week tak ok juga malah jadi lagi teruk so kena juga laa admit.. Rafeeq Jaundice also was on the higher site plak this week..jadi memang kena phototerapy laa.. requested Dr Ahmad to admit the boys together on the same floor jadi senang nak monitor and bergerak..

  and here we are back in DEMC..guess what Nurse kat Wad Baiduri 3rd floor  sini dah kenal dah muka kitorang nie...hahaha ...mana tak nye last week i admit due to bersalinkan Rafeeq...then discharge.. then Najla pulak admit.. and discharge ... then Emran and Rafeeq pulak kena admit..esok insya'allah boleh discharge..siap tanya ehhh puan bukan datang last week ke?...baru bersalin dah boleh jalan dah?..semua macam hairan bin ajaib...apa nak buat we managed our kids on our own without any maid or helper or etc..just a little help from mum and also my MIL..anak -anak tak sihat,,so we all laa have to be incharge of everything..



               Eye infection is the worst kalau kena jangkit kat the whole family..it takes time to heal if it is Viral Conjuctivitis like we all kena...all was down with red eye.. hubby on MC for a week,,..but kalau kena the children agak worst laa mcm Emran kena sebab yang kita takutkan children of his age tend to rub the eyes bila rasa  gatal or discomfort..this can cause mata hilam or kornea akan cedera and guess what if the cornea tercedera it will effect the eye sight and take months to heal..that was inform by the ophtamologist to us...quite scarry juga sbb kita tak tahu if the eye sight ok atau tak..like in Emran case his bola mata hitam dah tercedera sikit ..nasib kornea tak tercedera..so we had to monitor him until he is 100 % heal..

 The Ophtamologist also inform us sakit mata kalau kena the whole family memang seksa laa but it will not come again in maybe 10 to 15years..harap-harap masin laa mulut ophtamologist tu sbb tak sanggup dah hadapinya lagi,

   time macam ini selepas bersalinkan Rafeeq terkenang masa last 2 years bersalinkan Emran..where during this time juga daddy kena stroke and was warded for 1 Month in DSH..time tue mmg we all kelam kabut laa semua sbb he is in ICU tak tahu he can survive or not..terkenang seangat balik bila bersalinkan Rafeeq ini... owhh i miss him so much...today genap 1 year 4 months he had gone..and Rafeeq was the first cucu lahir after he had passed away..insya'allah another 2 more cucu(s) to come as my sister will be due in Dec while my SIL due in Jan 2012..kalaulaa dia ada pastinya he will be very -very happy  dengan kehadiran ahli keluarga yang baru..

Sunday, October 16, 2011

Rafeeq Danish..the birth story ( PART 2 )

She arrange for emergency LSCS ..they all quickly prepare for the  OT procedure..kebetulan time tue ramai pulak kat OT due to ada code blue case..jadi memang kena queue..myself on the other hand tak larat dah nak tunggu sbb makin lama kontraksi makin kuat

  at 3.45pm i was wheeled to OT..the anesthetist came and inform the procedure bius ( epidural /spinal )  and operation procedure ..what to expect etc.. i will be operate dalam keadaan sedar cuma dibiuskan dari pinggang ke bawah..

  Err quite scarry and merasa jugak experience dibedah dalam sedar....masa dr Mazita start procedure dpt bau mcm laser semasa dia potong kulit ...kalau org lain rasa ngeri kot but for me rasa tak sabar sgt time tue nak tunggu baby keluar..the OT staff pun asik give encouragement to me and say kejap lagi baby puan akan keluar..sekejap aje lagi..puan bersabar yek.. i angguk aje..

 By 4.00 pm dr Mazita inform kata dia  dah ready dah nak keluarkan baby..anasthetist inform me dia akan push my stomach kuat  jadi akan rasa sakit sikit while Dr Mazita akan tarik baby keluar..so with one big push at the stomach sementara Dr Mazita tarik,and at 4.04pm  the baby was out... alhamdulillah ...allahuakbar and assalamualaikum  baby..itu yang didengari dlm OT tersebut  bila Rafeeq keluar...and his voice memang kuat laa.. Nurse cepat -cepat bersihkan dia,buat suction utk buang air ketuban dalam lungs dia.. while i took a glance on my right side where the baby was.. Alhamdulillah syukur semuanya selamat...

Dr proceed utk keluarkan uri dan mulakan process menjahit semula.. selepas everything settled i was wheeled out to recovery unit for few hours while Rafeeq was pushed to Nursery.. hubby telah dipanggil utk azankan dan iqamahkan baby...


 Alhamdulillah semuanya selamat althought terpaksa went thru the Emergency C- Section..tak ada rezki nak bersalin normal dah after this but never the less bersyukur sebab Rafeeq selamat dilahirkan pada petang Sabtu 8th Nov 2011...

Rafeeq Danish..the birth story ( PART 1 )

   A few days before Rafeeq arrived memang terasa kontrasksi kuat.. tak boleh tido dah every night because of muscle cramps and also the contraction..so masa last check up dgn Dr Mazita pada 6th Oct 2011 dah discuss dgn Dr tanya boleh induce tak sbb dah tak larat dgn stress menunggu,,,hahaha,,dr terkejut sbb dia kata aikk stress ke..hubby explain kata agak stress juga sbb we all don't know what to expect.. tambahan hubby tak boleh nak cuti selagi tak bersalin... once the baby is out dia akan dapat unrecorded leave 7 hari...

   After discussion dgn dr and dr did the seluk -seluk thing.. Dr kata ok boleh laa try induce... so on Friday 7th October early morning Dr suruh admit...kena datang before 7am..so Dr can insert the tablet utk lembutkan serviks in the morning and monitor the progression from morning..

  at 7am on Friday we all dah sampai DEMC admission...selepas quick breakfast terus masuk Labor room..at 8.30am Dr inserted the tablet.. Progression was quite slow... 1st tablet inserted, after few hours dilation cuma 3cm..kebetulan pulak bilik still penuh,jadi we all still lepak kat labor room..petang at 5pm dr inserted another tablet..progression ada peningkatan juga..kontraksi makin terasa..finallly at 6pm baru dapat bilik..malam mmg tak boleh tidur dah sbb kontraksi makin kuat..

           esoknya saturday 8th october awal pagi dah ke labor room semula...contraction makin kuat but surprisingly the opening baru 4cm...long way to go to delivery..dr n nurse so supportive..jenguk 2-3 kali tanya ada rasa nk meneran tak..unfortunately takda lagi..

           dalam kol 2pm after more than few hours dalam labor room memang penat..progression pun quite slow...tambahan pula perut dah start masuk angin,jadi setiap kali kontraksi kuat terus rasa nausea and nak muntah...i grab hubby hand kuat -kuat bila rasa contraction and also recite the doa nabi yunus dalam perut ikan paus..memang tak larat dah tambahan kat previous operation scar rasa sakit dah pulak setiap kali contraction.. Dalam 3.30pm mcm tue Dr Mazita datang..discuss dgn Dr macamana..dia quite concern sbb bila dia check opening baru 6 cm..still long way juga..dia kata kalau nak masuk 8 cm ke atas boleh laa bantu-bantu..she was really concern takut baby push kat tempat previous scar and sebabkan internal bleeding.. so she said terpaksa laa go for emergency LSCS sbb dah tak boleh dah nak pergi for normal delivery..

 

Friday, October 14, 2011

Our 3rd bundle of joy had arrived....Alhamdulillah



 meet our new family member..

                   Name : RAFEEQ DANISH BIN SHAHRIR AZMIL
                   D.O.B  8.10.2011 SATURDAY 4.04PM AT 38 WEEKS
                  MODE OF DELIVERY: EMERGENCY LSCS
                  WEIGHT : 3.24 KG
                  HEIGHT : 51 CM
                  
          Will blog about pengalaman bersalin later....Alhamdulillah syukur dgn kehadiran another prince in the family...now we really need to recover coz everybody in the house was down with red eye infection...

Wednesday, October 05, 2011

down with red eye and false (labour) alarm twice...

  minggu nie mencabar sungguh...starting dari weekend yang lepas tak sihat. Najla is having a very terrible cough especially at night..she completed her antibiotic course but yet the cough does not reduce...she has been coughing every night.. then come sunday her left eye suddenly red macam merah saga..teruk betul her left  eye all red..

 So we bring her to a GP..was given antibiotic eye drops but still the red eye tak hilang..aduss sudah..mcm mana nie.. dah masuk hari ke 4 hari ini pun still mata merah tak berkurangan..decided to bring her to see a peadtrician sbb risau mata tetap merah sahaja despite antibiotic eye drops...Dr confim its left eye conjunctivitis with quite a severe infection..so dr prescribed a stronger antibiotic eye drop..hopefully akan bertambah sihat...dr also prescribed some steroid syrup for her coughing.. dr do inform that cara dia cough is most likely macam dia ada asthma but our family history takda orang yang asthma..dulu masa she is 1 year old ada juga one peads pun kata dia ada asthma.. but the peads said is most likely just a childhood short term asthma ..but most likely its just an inflammation kat paru -paru dia..

  this week also i experience false alarm untuk bersalin twice,,poor hubby he had been worried so much sampai tak tidur few days and tak dapat pergi kerja few days sebab risau..he also must be very-very tired asik drive ulang alik ke DEMC aje..False alarm yang pertama is happens on Sunday nite till Early tuesday morning..masa  tue rasa macam kontraksi terlalu kerap.. pinggang pun teramat lenguh,,so decided to go to the dr on tuesday morning laa sbb nak wait kalau-kalau laa ada bloody show ke dll tanda bersalin..zappoitment hari khamis..tergagak-agak juga nak pergi pada mulanya sbb ingat nak tunggu sampai thursday.. tapi risau juga kot-kot ;aa anything happens..so yesterday we went to the hospital..Dr Marzita suruh buat CTG dgn seluk-seluk thing..adoii ini yg paling tak suka...CTG tunjukkan ada contraction tapi tak berapa kerap..baby heart rate pun oklaa..opening baru 2cm.bukaan nak masuk 3cm ke atas boleh ambil masa dlm 24 hours paling cepat atau maybe days juga...so dr tanya nak rehat kat wad ke balik rumah...of course lebih baik balik rumah dulu....dr give me MC for this week and ask to rest..after balik rumah ada dua tiga kali juga laa experience "bloody show" tapi still ignore it as i read in some articles itu tandanya labor on the way butt it could be days or week lagi..so relax ajelaa dulu

 hari ini still experience 2 kali tanda tersebut..ishh tak boleh jadi ini..went to DEMC semula..buat CTG check lagi sekali..still contraction tersangatlaa lemah..so kena tunggu lagi sampai betul- betul opening 4  cm ke atas...2 hari ini asyik berulang alik ke DEMC sahaja

   baby no 3 seronok sangat duduk dalam womb nie..^_^..hopefully baby cepat keluar yeks.. we will be waiting and doa banyak-banyak moga dipermudahkan segalanya..