Wednesday, August 31, 2011

Salam Aidilfitri


  this year we celebrate our raya in Denai Alam...1st time sambut raya kat sini..mum,shat,musaab,hubby pergi solat hari raya di surau Denai Alam..

   menu for raya is rendang ayam,daging dendeng, nasi impit dan lemang..all home cooked by hubby except lemang yang dibeli from his friend..lemang tsb mmg sedap..

  after solat sunat hari raya we make our way to aunty rokiah's house..alhamdulillah dapat jumpa kak fifi and family yang balik for hari raya..emran dapat pistol mainan from aunty rokiah...actually eusoff punya tapi emran punya payah nak lepaskan the toys..jadi aunty rokiah gave it to him..

   

   



   our 2nd destination is umah ayah uda di batu caves..this is d first time ayah uda n family celebrate hari raya without opah and her beloved wife mak ngah...

    hrmm at 33 weeks i got tired easily and terasa braxton hicks contraction sekali sekala..errr quite early juga at 33 weeks...belum time lagi...kalau masih terasa lg kenalaa check up kt dr marzita by this week juga..
 

Monday, August 22, 2011

Towards d end of Ramadhan..


 Alhamdulillah mum selamat pulang dari mengerjakan Umrah last tuesday.. she is perfectly in good health..alhamdulillah...

 Tak banyak sangat barang yang dibeli from Saudi since mum said ramai sgt org melimpah ruah..they are quite tired also nak jalan -jalan and they spend their time kat masjid..and according to mum they had to go to the mosque at least 3 hours earlier utk dapat tempat. i surely miss the moment there and hopefully insya'allah ada rezki lagi utk ke sana together with hubby..

 Persiapan Raya tahun ini tersangatlaa sederhana..we will most likely spend our cuti in KL only since rasa mcm tak larat sgt  nak rempuh jam balik ke SP during the short Hari Raya week holidays..
Baju Raya tahun nie konfirm tak sedodon laa since my self kena pakai jubah not the usual baju kurung.. ^_^.. bought the children each of them sehelai aje baju.. shopping pun kat open space Tesco Area yg ada jual mcm2 baju  ..tak larat nak tempuh jam kalau bershopping di PKNS Shah Alam or Jalan TAR

 insya'allah looking forward to visit saudara mara/friends in KL jikalau berkesempatan during the raya season..
   

Wednesday, August 10, 2011

After 10 Days of Ramadhan..


 Alhamdulillah still lagi manage puasa despite the extra tiredness during pregnancy and also vertigo attack.. cuma yang slack sikit  juadah berbuka puasa sampai ke hari ini cuma dapat beli sahaja kat Bazar Ramadhan since both of us are too exhausted nak masak even at weekends .. So many household chores yang perlu disettlekan during the weekends especially part basuh baju, lipat baju, kemas rumah dsb..

  Pregnancy wise dah masuk 30 Weeks dah.. another less than 10 weeks to go insya'allah as usually from my previous pregnancy baby will pop up tak sampai 40 weeks pun...setakat nie tak da masalah apa cuma position baby still melintang ( bukan songsang) ..according to Dr Marzita sepatutnya baby dah settle down dah kepala di bawah ..last scan ok dia settle down this time bila scan dia pusing balik jadi melintang pulak.. according to dr still ada masa lagi sbb baru 30 weeks..kalau dah sampai 37 weeks kalau baby still melintang maka terpaksa laa go for the operation.. hopefully dlm masa 7 -8 weeks nie baby will pusing balik to the original position..

  Undecided yet nak buat 3D/4D scan this time.. my Gynae said terpulang samada nak buat atau tak...tengok dulu macam mana.. at first planning to do it at my workplace  sbb boleh dapat discount tapi memandangkan kalau buat akan di scan oleh male radiologist / male doctor terus batalkan niat utk buat at the workplace..

Wednesday, August 03, 2011

Ramadhan Tahun Ini

 Ramadhan tahun ini we try to be as simple as we can.. Hubby  had to change his work schedule from 7.30am till 4.30pm since sekolah Najla and Emran sampai pukul 6.00pm sahaja.. if after 6pm kena charge RM10 sejam.. This is due to nak kasi cikgu -cikgu diorang prepare untuk buka puasa ..for me its fair laa since time Ramadhan ini sahajalaa the teacher minta kelonggaran..

   Since my work finishes at 5.30pm kalau sampai Denai Alam pun mesti dalam pukul 6pm punya..so memang tak sempat laa nak sampai before 6pm..so hubby laa kena amik..tapi yg syoknya 4.30pm dia dah boleh cabut..huhu sempatlaa dia beli 1-2 lauk utk juadah berbuka puasa..buat masa ini tak sempat nak masak apa utk weekdays maybe weekend nanti tengok macam mana..

 Yesterday Mum, Adi and Shat ( + hubby ) including aunty laily fly off untuk mengerjakan umrah for 15 days... Mum is quite happy juga laa  ada rezki untuk pergi lagi..1st time dia pergi without arwah Dad..slalu pergi mesti berdua aje.. Moga dipermudahkan perjalanan Umrah mereka and moga insya'allah ada peluang for me and hubby untuk pergi lagi.. insya'allah..

  Harap tahun ini dapat puasa penuh insya'allah..setakat ini kesihatan OK cuma sakit belakang yang tak dapat nak dielakkan..have to standby minyak gamat, minyak urut dsb

Monday, August 01, 2011

Najla's KoKurikulum Activity.. Karate

 Last Week Najla ada Karate exam untuk tukar from White belt to green belt.. her Karate class was part of her taska extra classes since Najla stays at school till 6.00pm everyday.. so since every friday there is an empty slot so the teacher arrange for a karate class to be conducted at school

  At first we were not confident to let her go for the exam tapi the "master" encourage us to let her since dia kata Najla ok and can follow all the steps required..so Ok ajelaa..hubby kata masa exam tue banyak main -main jugak and pergerakan dia banyak ikut silat plaks..hehehe.. since she followed hubby for silat classes masa kat penang dulu jadi pengaruh banyak ke silat laa  tue..

    Nenek and Aunty Shatirah datang kasi support termasuklaa Emran yang sibuk juga nak join..hihii..We were proud of you..dapat laa tali pinggang hijau.. :-))