Tuesday, August 31, 2010

Membeli belah baju Raya

 Kids baju Raya done... bought a few for them last weekend at MidValley Kamdar...price wise ok laa cuma design terhad..Baju Melayu for Emran had to purchase yang besar sket.. i bought size 2-3 years old and also 3 years old but yg 2-3 years old tak muat pulak kepala emran masuk...aiseh so mummy had to alter a bit ie buka jahitan kat bahagian leher tu sket..i guess emran nie kepala dia besar..:-P so next time kena tempah laa kot instead of  beli ready made..

For Najla's baju kurung manage to buy it at Uptown Danau Kota since at Jusco dah tak ada stok for her size and also at Kamdar also the same...price wise ok coz boleh tawar menawar  and design memang puas hati coz macam -macam design  ada...and rasanya kalau pergi beli jam 1pagi for sure dapat lagi murah nie..silap -silap RM10 aje heheh..but since myself and the kids pun tak larat laa nak tunggu sampai jam 1 pagi so we just ok ajelaa with that price..since hubby ada "kerja" sket kat area sana every tuesday night so wanna ask him to buy a few more baju kurung for Najla pakai ke sekolah every Friday..and i like going there macam -macam ada..tudung also very cheap..other items also laa..so its a real bargain if wanna purchase items there coz boleh laa jimat banyak...^_^

   For the parents baju raya tak da laa kot..pakai ajelaa apa yang ada..:-)...

Wednesday, August 25, 2010

15 Ramadhan

Dah masuk 2 minggu dah puasa..alhamdulillah macam kejap aje dah masuk 2 minggu..buka puasa meals was as simple as possible...either we have our buka puasa at home or we stay over at Mum's place @ TTDI..my collegues ajak buka puasa sama -sama at one of the restorant kt Ara Damansara ..we are planning to it since ok jugalaa sekali sekala berbuka bersama mereka + family utk kenal dengan lebih rapat lagi.. at least dapat kenal -kenal and also rapatkan silaturrahim

    Raya tahun nie tak pasti lagi balik Ke Sg Petani atau tak...kalau ikut giliran memang tahun nie beraya di Sg Petani dulu tapi memandangkan i just started my new job so memang tak da entitlement cuti banyak -banyak for Raya puasa..dapat sehari dua ajelaa kot...tak pasti lagi macam mana...

 Baju Raya for kids pun tak beli lagi..have to get one or two for Najla since every Friday dia kena pakai Baju Kurung to school instead of her usual uniform..baju yang dia ada pun err dah agak kecil sedikit memandangkan she's growing tall..time nie maybe the best time untuk beli coz akan ada variety of designs etc.. Besides that have to get Emran First Baju melayu + sampin + songkok since last year takda saiz utk baju melayu dia since he is just 4 months old..skarang he already masuk 1 year + senang laa kot cari baju raya ..can't wait...^_^

   
    i guess this year Hari Raya celebration for us  is  more about remembering kepada our beloved ones yang telah pergi macam Arwah Pak Karim, Arwah Pak Ali, Arwah kak Neng, Arwah Pak Bakar, arwah  nenek, arwah ayahanda (my FIL)  dan of course our dearest beloved daddy... more about visiting and rapatkan bonding between families...insya'allah

Thursday, August 19, 2010

Happy 14th Month old Emran




 Emran dah 14 months old dah..still tak mo jalan tetap gaks nak berdukung....pandai merajuk dah kalau org marah dia especially kalau orang yg dia jarang jumpa like his uncle-uncle... terror bergaduk juga especially with her Kakak Najla..if Najla hits him or cubit him he will balas back..and furthermore he will gigit kakak bila dia sedang nyenyak tido..apa lagi meraung laa kakak sbb sakit sangat...myself pun tak tahan dgn gigitan dia..

Friday, August 13, 2010

Ramadhan kami...

 1st day of Ramadhan..our day started at Makhamah Jalan Duta..semuanya berjalan lancar..alhamdulillah..tentatifly we have to wait for the keputusan nanti for LA,..first time pergi makhamah..sooo many lawyers..heheh..mcm jakun plaks..sbb tgk semua berpakaian serba hitam...mereka beratur key in case dalam QMS then tunggu giliran untuk case dipanggil..semua bawa briefcase  beg pakaian macam nak pergi overseas..mak aiii berapa tahun punya dokumen..,,.anyway do respect them for being so patient tunggu kat ruang menunggu...our lawyer was Mr Khoo Chee Nam..arwah daddy;s classmate from Segamat..very experience man and his conversation to us remind me of arwah dad..

  the nite before was a bit pening -pening lalat ..not because bangun sahur awal but because our little guy demam panas and also cirit birit tak henti henti sampai buttocks dah jadi mcm udang bakar..kesian sbb skin dia terlampau merah sampai setiap kali buang air besar mesti nangis time nak cuci coz tak tahan sangat pedih... so apply few creams..and the peads advice to change milk to lactose free milk as emran suspected to have "lactose intolerance" and gastroenteritis ( inflammation at the stomach )which causes him to have frequent diarrhea..but amazingly he is not dehydrated although having few occurance of diaarhea a day... so no need to to admit him to hospital etc since  his fluid intake ok...dia belasah aje minum apa org kasi so takdelaa dehydrated..hihih..kalau dia dehydrate confirm kena cucuk laa masuk air..

   Menu ramadhan... simple -simple ajelaa..beli kat bazaar a few items..najla insist nak suruh buat cookies coz she wanted to help tekan acuan and decorate it...still considering it..maybe buat a few for her to bring to school to share with her friends...she still remember her atuk...she dig out all atuk's pictures at TTDI house from the boxes just to look at the pictures and put it back..

Selamat Berpuasa semua...Moga segalanya dipermudahkanNYA..




     

Friday, August 06, 2010

Ramadhan yg bakal tiba

 Insyaallah minggu depan akan bersua kembali bukan Ramadhan...this will be the first time Ramadhan without daddy.. pasti akan terasa lain...as kitorang laa yg rajin beli makanan berbuka puasa kat bazar -bazar nie..but we buy it as simple as small amount for just us.. and macam last year time daddy tak sihat we will buy the makanan that he wants to eat example ayam percik ke, murtabak ke... (  kenangan -kenangan..setiap kali pasti akan terkenang juga dia... )


 
  I am so glad my work is just office hours only...so by 6.00 pm or 6.30pm insyaallah dah sampai rumah to prepare utk berbuka puasa..and since sahur will just be me and hubby so maybe we just had a simple -simple meal for sahur..

  Owhh hari pertama puasa all of us need to go to Makhamah tinggi Jalan Duta for hearing tentang L.A regarding tukar nama,..hopefully semuanya akan berjalan lancar so that the L.A can be proceed smoothly..