Saturday, March 27, 2010

RP

What is RP?...its a Business Proposal ( dalam bahasa melayu Rancangan Perniagaan ) which we all tak tido malam utk menyiapkannya...Its 100 % done cuma tak submit lagi coz we still couldn't find a perfect place to start our biz..ada yg ok..tapi mak aiii sewanya mahal sangat...mcm sebulan gaji basic...ada yg murah tak sesuai kot location dia...still finding and finding..before we submit the RP to the relevant "tempat"..^_^

           It took us quite some time nak siapkan..actually boleh siap awal tapi ada "gangguan" menaip dari Emran..hihih..since he was so clinggy..macam mana nak menaip...so had to put him to sleep first then baru laa menaip..ended up we sleep at 2++ am and esoknya hari bekerja...whooo memang letih n mengantuk laa tak usah cakap di siang hari..though i do respect the parents out there yg sambung belajar time dah berkeluarga n ada anak kecik -kecik nie..kalau me memang tak sanggup laa...perhaps my determination was not that strong enough..kalau anak dah besar  i guess takda masalah..

            hopefully berjaya laa utk start biz nie..its not an easy task..i have set my goal..insya'allah hopefully semuanya dipermudahkan..

           

Tuesday, March 23, 2010

Its Family Gathering Time

      Last Sunday was Fun.....We had a great time...it was our big Family Gathering.. Hj Othman Clan..best...best...kumpul reramai makan -makan  and also celebrate the birthday of our dearest cousin Kak Ri..

         it was actually tak dijangka juga laa nak buat family gathering since we came from a huge family from my father's side..Cousins aje dah nak dekat 70 org..belum lagi masuk anak cucu mereka dsb...kekadang muda -muda lagi we all dah de pangkat "Atuk" n "nenek"..hahaha yerlaa..sepupu punya anak punya anak nak panggil kitorang apa ?..mesti laa atok / nenek kan?.. :-PP..selalu time kenduri kendara n kematian aje laa boleh berkumpul reramai..

        Believe it or not.. we arrange the Gathering via Facebook aje..memang bagus betul facebook ini boleh rapatkan hubungan sesaa family members and boleh buat connection utk kumpulkan family there...so when Kak Ri suggested to do a potluck and BBQ we all apa lagi terus SETUJU..hehehe..bab makan cepat aje...ahakssss..

         We had it at Kak Fidah's house is Section 18...Fuhh macam -macam makanan yg saudara mara yg datang bawa...ada kuih cara, jelly kelapa..makaroni bakar..mee rebus laa..cupcakes laa,bihun goreng dsb..yg highlight of the day of course laa kambing bakar n ayam bakar..

          the guys  bergotong royong siapkan the bbq while we all help to arrange the dishes..the children pun having lots of fun kejar sana sini..tambahan pula Mimi bawa mcm -macam party accesories like baloons laa, trompet tiup -tiup tue and also party poppers...memang riuh siap gado-gado lagi..hahahah..first gaduh between Eusoff and Adli coz Adli amik kasut Eusoff claiming that it was his shoes sedangkan dia ada shoes lain..turn out to be Adli had the exact same shoes and same design cuma dia punya kasut ada kat rumah coz he is wearing a different shoes...hehehe..dia ingat kasut dia siap bila cakap Adli kasut tue tak muat sebab Eusoff punya kaki kecil dari Adli..he saidd muattttt and tak mahu lepas the shoes..hehehe..so the ayah laa had to campur tangan..once Eusoff got the shoes terus dia tak nak lepas pegang punya kuat masuk rumah n bawa keman -mana...hihihi..takut Adli amik lagi..

      2nd gaduh was between Najla and Adli ....diorang nie bergaduh tue dah common sangat..hihihi..main-main juga..kekadang gaduh juga..,then Alis and anak Yam, Syahmi gaduh tue yg paling kelakar..hehehe..wooo gegar satu rumah Alis jerit and nangis -nangis coz nak trompet tiup -tiup yang Syahmi punye..budak nie garang woooo...kasi yg lain pun tak nak she still wants that one...Syahmi such a cool boy..tak nangis pun malah bila exchange ngan yang lain he is ok we it..but kids will always be kids...diorang takde amik hati punya..gaduh -gaduh pastu baik...they were having lots of fun playing with the balloons..

    
      by 3.00pm kebanyakan orang dah minta diri nak balik..so we also make a move since we had agenda that evening...we really had sooo much fun and also kenyang...we should do it often..perhaps every 6 months ke once a year ke... utk merapatkan silaturrahim sesama saudara mara...hopefully tradisi nie akan berkekalan pada anak-anak juga..yerlaa time nie laa nak kenal saudara mara..


            Last but not least we wanna wish our dearest cousin KAK RI HAPPY BIRTHDAY!!!!!... our doa moga Kak Ri dikurniakan kesihatan yang baik dan murah rezeki..Aminnn





        
    We dont know what to give you for your special day..we don't want to give you a cake coz you are the baker in our family...so we order some special made jelly "cake" for you...:-))))

Tuesday, March 16, 2010

Najla's story




             Currently she is very -very talkative and also active...sangat lasak k tak boleh duduk dia...vocabs is getting much -much better...and also suka jadi " burung Jampuk" ...hahaha..so everyone better watch out what u are talking if Najla is around coz she will pasang telinga and menyampuk..:-PP..and then repeat all the words back...so hubby and i had to be carefull when we talk especially inside the car...kekadang "terlepas " cakap skit especially tie driving ada makhluk -makhluk yg bawa kereta mcm hampeh..there you go she will follow...habislaaa...

        love going to school although sometimes a bit cranky nak bangun pagi...since she will be in school for full day till 6.00pm she learn a lot of activity there and also some "kemahiran hidup" like baking,gardening etc...love drawing and coloring tapi tak pandai sangat nak jaga...sekejap aje dah hilang...tak tahu ana dia letak.....i guess tak tahu berapa banyak $$$$$ dah dia "mengepau" aunty Shatirah utk beli color pencil,coloring books, sticker books etc setiap kali datang TTDI on weekends...hahaha..

     bab makan memang a pickery eaters..makan nasi kena ada fishball..tak kisah laa nasi apa and also don't mind if she can eat nasi ayam kfc + soup every day tanpa jemu...same goes to pancakes yg ala-ala MC D hotcakes makan dgn butter..sometimes she request it everyday so we beli yg segera punya laa ada jual kat Cold Storage...simpan dalam fridge bila dia nak aje just steam it...rasa memang mcm MC D punya hotcakes...mau pegi MC D hari -hari pokai laa...:-PPP,...she eats a small portion but frequent...spagetthi juga is her favourite..so kalau berkesempatan we make a point to tukar-tukar menu every day ikut apa dia nak makan..kalau dia makan big portion bila makan bersaing with her cousins...memang dia akan makan dengan berselera sekali..
   

          
      


 

Sunday, March 14, 2010

happy 9 months old emran


Lagi 3 months aje he will be ONE year old...still the clingy boy..mulut dah start babble-babble babababa...which means ABAH..ayooo ini yg jeles ini panggil ABAH dulu instead of  UMMI and also dahdahdahh.. which means SUDAH..kalau nangis mesti Abahnya akan kata OK...emran akan jawab DAH...hihiih..
  this boy boleh tahan garang juga dia nie..tarik rambut kakak, cekau kakak sampai nangis..kakak layan ajelaa kekadang sebab dia pun slalu kacau adik...


                      

Sunday, March 07, 2010

this week...

    this week... our health was not really that good especially me...down with a fever ...then ok then down balik with a fever + pening etc...have ate lots of supplement and drink lots of water since the weather panas..keadaan di opis juga tak membantu...aircond panas...cara management menjimatkan elektrik sampai membuatkan keadaan tidak selesa...makes me counting my days laa utk stay sana...tak membantu langsung...setakat cakap aje nak buat itu ini...last -last mcm biasa laa..kelentong aje...takpelaa..see if you can find better person to take over..

     we rejected the bukit subang nursery for emran..the penjaga so arrogant..ingat kitorang sengkek sangat ke nak bayar?...bukannya cantik sangat pun tempat tue..budak -budak transit sekolah n babies satu rumah...naya ke apa....kalau budak sekolah main -main terpijak all the babies tak ke naya..owner keep on calling hubby asking when to enroll emran.....hubby rejected with seribu satu alasan...suka hati laa kitorang nak hantar Emran ke mana..

    We send Emran to Denai Alam Nursery..just 10 min from our house...the environment much -much better..much improvement...nd more teratur and hygenic...baru 1st week new nursery Emran dah berdrama sket..malas g sekolah..hihihi..wanted to be clingy to ummi every time... sampai cikgu ambil main dgn kawan-kawan dia baru ok..

   still on shop hunting to open a new pharmacy...have to find really -really a suitable place so that can make profit...insyaallah..