Monday, September 29, 2008

Traumatized and SCARED

Hari ini mencatatkan satu peristiwa buruk in my life.. i was a victim of snatch theft!!!..incident happens betul -betul infront of our house.. i was so traumatized and tergamam laa when the incident happens..mmg blur gile laa..

i was on my way to work at around 8.30am..i have already gone inside the car but never started the engine yet and not yet lock the car as usual time like 8.30am bulan -bulan puasa and nak dekat raya nobody was around laa kira sunyi laa area tue..suddenly from the end of the road ada 1 motorbike yg dinaiki oleh 2 guy berhenti betul -betul blkg but kereta and one guy dah siap turun dr motor dah selamba aje menuju ke passenger seat..i was so shocked laa ingatkan nak curi kereta waja kitorang bcoz that guy sooo cool mcm professional so i cepat -cepat keluar dr kereta without thinking bcoz kalau that guy bawa pistol or pisau tikam i will be history ..that guy manage to capai my wallet i was soooo takut and i pun jerit laa sekuat -kuat hati yang boleh and called shahrir dalam rumah..shahrir cepat -cepat lari keluar and naik bike utk kejar but tak sempat laa..they already gone no where..
ada neighbours yg dengar i jerit pun keluar dan tanya apasal apsal and i just show to those two guys yg dh blah dh..it is either a malay guy or indian or indon but i guess is malay tak nampak sgt coz mereka pakai full face helmet..if i was not frozen that time should capai the stering lock and knocked the guy off as the stering lock is next to me kat driver seat but i guess dah too panic and terkejut sangat tatau nak buat apa..or if i hidupkan enjin kereta should reverse the car and knocked them down..( tapi Nanti kena masuk lokap laks atas tuduhan membunuh laks kalau mereka mati..)

mmg traumatize betul but i am really thankfull to ALLAH that i am safe and tak cedera..the police officer that we met at a station shared an incident near Bandar Perda where 3 guys naik toyota vios pergi block 1 housewife car and dengan selamba went to the housewife car, push the lady out and took away her belongings..the lady cedera parah kat kepala becoz terhantuk..anak2 dia dlm kereta pun tergamam sampai blur tak leh ingat sape yg buat.. setiap yg berlaku ada hikmahnya..ujian dan dugaan dr ALLAH SWT.. who knows if i manage to get the wallet but cedera parah lagi teruk kan..

but loosing all the important document mmg menyusahkan laa..so no choice cepat -cepat call my collegue saying ada emergency, pergi buat police report,telefon bank utk freeze semua akaun yang ada ATM cards, cancelled all the credit cards and double check if ada transaction or not..nasib baik tak ada langsung..the ATM cards also tak ada transaction..

since today last day govt agency open cepat -cepat pergi buat IC and driving license..had to wait around 2 hours laa utk kt JPN utk siapkan IC temporary since byk kaunter dah tutup awal laa plak sebelum waktunya (biasalaa dh nama govt agencies..) ..manage to rush to JPJ Seberang Jaya to be the 2nd last person b4 counter close for Raya and siapkan my driving licence on time..

Am still traumatize and cannot drive as i kept thinking about the incident..i have to ask Shahrir to send me to work this week laa since kejadian tue asyik terbayang -bayang aje...it is because ia berlaku betul -betul depan rumah and i guess rumah pun bukan tempat selamat lagi..

semua yg berlaku ketentuannya..kena redha ajelaa..segala bala bencana yg ALLAH beri ada hikmahnya..redha semuanya dan all the items bukan milik kita... i just pray hard to ALLAH moga si pencuri tue akan binasa nanti or dapat balasan laa nanti..i guess this incident pasti akan buat kita lebih beringat..was thinking perhaps i will not bring anymore wallet just a few cards and also duit semua letak dalam poket..better safe than sorry..

my advice to all BERHATI-HATI KAY..nowdays PEOPLE ARE REALLY- REALLY CRAZY..just be caution utk elakkan the same incident..perhaps i need to learn martial art to increase my confident level cuma time not permits as the lesson is at night since i punya working hrs tak permit so i don't think i have a chance yet..harap 1 day dapat laa rezeki terpijak so that can be a stay at home mum or working as locum pharmacist aje not full time and do business from home,:-PPPPPPP...shahrir pun rasa terlampauuu geram sangat kalau dapat mmg kena lanyak laa dua ekor pencopet tue dgn silat dia..takpelaa dh nak jadi nak buat mcm ne, kalau ALLAH takdirkan jadi begitu akan tetap berlaku juga cuma redha ajelaa...banyak -banyak doa dan taubat pada ALLAH mungkin kejadian ini disebabkan kesilapan kita juga..

Thursday, September 25, 2008

Early Wishes

Create your own banner at mybannermaker.com!

Happy 1st Birthday ALIS Karmila

Alis turns ONE yesterday..HAPPY BIRTHDAY ALIS...hope you had a great one there...Hope you love the colourfull dress...:-)))






the Sweet girl turns 1...



Kek Alis



gambar -gambar ini dicilok dari Friendster mama Alis..hehehe


btw happy birthday to my Sis In Law Angah who celebrate her birthday yesterday too..

Wednesday, September 24, 2008

HAPPY BIRTHDAY ABAH..

Happy birthday abah 23rd September 2008...this year hadiah for abah is baju melayu 2 pasang ( baju sahaja) since hari raya nak dekat...:-))) and also baju pergi kerja ( from Atuk and Nenek)...

We celebrated Abah's birthday in KL by going shopping for Abah's clothes..we were in KL for a while for Abah to settle a few "family matters" things with the govt agencies..alhamdulillah semua settle, tinggal tunggu ajelaa..so after everything settle in the evening we went back to Penang..in Penang Tok masak nasi tomato for buka puasa...

to my dearest Abah..happy Birthday..moga panjang umur and murah rezeki

Sunday, September 21, 2008

Raya Preparation

all of us will be celebrating Hari Raya insya'allah in 2 weeks time..alamak...cepatnya masa berlalu...our preparation for raya =not yet...seriously we have not prepare everything yet from baju raya to kuih raya...btw i will be working on the 1t and 2nd day of hari raya...no kidding, 1st time after 5 years working this is the first time i will be working on a festive season..selama nie dengar ajalaa dari surat khabar tv etc pengalaman org yang kena kerja di hari raya and this time i will experience it myself..

for me personally is a not a big deal working on festive season..it will be a great experience for me too..since this year we will be celebrating our hari raya first in SP so tak kisah laa..SP -Permatang Pauh is not that far...just 20 minutes away..i will only start my 5 days leave starting from the 3rd day of Raya..

Working this hari raya ada advantages tau in my current company..since i am not entitle for OT rate working on Public Holiday, i will get 4 days free annual leave( 2 day subsitute leave and 2 days unrecorded leave ) and also RM200 duit raya cash..( nie yg syok nie dapat dui raya free...hehehehe..:-PPP ) ..besides that adalaa juga dapat meal allowance for the festive season//kira alhamdulillah oklaa ..

this year since starting from 3rd hari raya mum and dad + Mak Pon+ Pak Karim insya'allah will be going up north for a family function, we will wait for them to come over to Penang... we might not able to beraya di KL since my cuti is only 5 days and School will be starting on 6th hari raya...tgklaa macam mana ada rezeki boleh laa balik kl round-round melawat saudara mara utk eratkan silaturrahim..

Saturday, September 20, 2008

I'm a YEAR older..




Alhamdulillah... thank you for all the wishes send via sms..thank you and my doa moga sentiasa murah rezeki,dipanjangkan jodoh,dikurniakan -anak-anak yg soleh/solehah...dan sentiasa berada dlm bimbingan ALLAH SWT & tidak leka dgn rezeki pemberianNYA..

Thank you to Adi & Family for the lovely cake..Thank you Shatirah who sms me from UK.. ( hope she was having lots of fun there di negara orang...) did not have any celebration etc as i am working today..

Thursday, September 18, 2008

Belajarlah hidup berdikari...

Receive Sms from a collegue of mine( this collegue satu tempat keje 5 yrs back)..SMS dia berbunyi mcm nie.."slam kak Yana, saya dah slamat pindah ke Seremban ikut hubby..tak larat laa nak ulang alik.."..yup tempat isteri mmg laa di samping suami...my collegue nie reminds me of our friendship semasa kerja hospital dulu..she was a diploma graduate student..keje keras nak kumpul duit untk mendirikan rumah tangga..lepas kawin dia pindah ke KJ dgn suami dia... dan ada rezeki dapat seorg anak...she rajin chit chatt with me saying that mmg kena belajar hidup berdikari after kawin and mmg agak sukar juga tapi kena biasakan...i agree with her...after dah kawin the best way is untuk duduk different home from your parents...tak kisah laa duk sebelah umah parents ke atau selang 2-3 rumah dari rumah your parents ( like one of my ex company bbraun collegue buat ) janji duduk asing dan hidup berdikari suami isteri..

berbalik kepada my collegue tadi dia cakap laa to me that hidup berdikari membolehkan dia belajar berjimat cermat and also lebih bertolak ansur dgn pasangannya.. i definately agree with her,when you live on your own you will definately learn how to do your family budget dan learn how to berjimat cermatttt...let say a combination of Shahrir and my salary we learn to live on our own..to built a family of our own...alhamdulillah we manage to survive

dr gaji yang didapati tue laa we have to really spend wisely to pay the housing rental,our denai alam home loan,our new ride loan, najla's nursery bill,our groceries,najla's pampers and milk,our insurance,all the bills ( air,api,astro) and also save some for rainy days...we really have to manage it very -very welll

ada 1 hari tue borak -borak with one old lady nie...kesian dia laa dia merungut juga laa pasal anak dia...not merungut apa..dia cuma nak luahkan perasaan aje...dia kata laa ingatkah lepas bersara leh relax tapi tak dapat laaa plaks...anak suh jaga cucu...huhuhuh..i pity her juga laa sbb dia kata anak dia dia keje biasa -biasa ajelaa..menantu pun sama then tetiap tahun anak depa makin bertambah..mak juga laa nak kena jaga..kesian laaa mak bukannya makin muda tapi makin berusia....badan pun tak kuat lagi....suh duk umah lain anak dia tak mahu laks..mcm -mcm alasan dia kasi,tak cukup duit laa..susah laa dsb...tapi yang hairannya baju anak sume dibelinya branded -branded....kiko laaa...poney laaa...anakku junior laaa ( these baju cost around RM40 ++ above per piece...gila punya membazirrr nak bergaya punya pasal...i will never pamper my anak with all the branded stuff, penat cari duit nak membazir macam nie)yang jenama cokia sket tak main laaa...huhuhuh...apalaa punya orangggggg..macam nie pun ada..


kesian laa kat makkk diaaaaa ..takkan laaa dah tua pun kena "berkorban" laks utk anak lagi..dah laa kecik mak juga yg berkorban..Mmg anak rezeki ALLAH kasi...tak kisah laa berapa anak that u have but at least be considerate laa to your parents...tetiap tahun beranak kasi mak jaga...alasan save duit..susah dsb....setiap anak ALLAH tentukan rezekinya but at least kena laa berusaha utk tambahkan pendapatan keluarga sendiri kalau anak makin bertambahhh....tak kan duk tadah tangan berdoa berharap aje pada MIRACLE...


kesimpulannya Belajarlahhh hidup berdikari dengan belajar hidup SENDIRI ...then you will know apa itu erti " pengorbarnan" and how hard is it to live...at least u will APPRECIATE IT BETTER!!!

Tuesday, September 16, 2008

BON VOYAGE..

Tonite Shatirah will be leaving to UK...from us here we would like to say..

- SELAMAT JALAN
- JAGA DIRI BAIK -BAIK DI PERANTAUAN
- STADY RAJIN -RAJIN K,,JUST FOR 1 YEAR...U CAN DO IT.
- JANGAN LUPA DIRI SEBAGAI SEORANG MUSLIM, TUTUP AURAT WALAUPUN DIPERANTAUAN..
ALLAH ADA DI MANA -MANA ...
- JANGAN TINGGALKAN SOLAT K
- BELAJAR HIDUP BERDIKARI..INSYAALLAH YOU CAN DO IT..


Definately we will going to miss you..Take care

Wednesday, September 10, 2008

Happy Birthday





Happy birthday Uncle Adi...Moga panjang umur,murah rezeki dan sentiasa beroleh kerahmatan dan keredhaan ALLAH SWT..


some of the pictures we took together when we went to Butterworth to hand over the cake...



Adli excited tiup lilin sampai tersembur air liur..hihihi




uncle adi kata kat adli, kasi chance najla tiup laks..



masa utk potong kek laa..

Tuesday, September 09, 2008

Juadah berbuka

Minggu nie dapat 2 days off..but down with a very bad cold and fever laks...yesterday tak boleh buat apa pun sbb badan panas aje..so rest ajelaa dgn najla tgk tv,read newspaper etc..berbuka puasa pun ala kadar aje..shahrir bought nasi tomato on d way back from school..he wanted to go to the bazaar ramadhan kat bandar perda mosque tapi halfway dia patah balik coz dia kata jem gile jalan nak pergi sana..so no point laa pergi,nanti pergi tinggal sisa-sisa lauk aje

today dah ok sket demam pun dah kebah..so after zohor bring najla to Jusco to buy some groceries...plan wanna cook something for berbuka since it will just be the three of us today for berbuka as my SIL working on noon shift..
so for today's menu :-




Udang masak lemak :-





ayam goreng sambal




sup ayam+fishball serta ayam goreng for Najla's menu







and last but not least for dessert we will have these yummy big apple donuts..

Sunday, September 07, 2008

What do u Miss the most during Ramdhan?

# i MISS the Ramadhan environment in SAudi Arabia...where we ate only kurma and
air zam -zam during buka puasa but still can give us full energy for performing
umrah...alhamdulillah



# i MISS my arwah nenek cooking.she loves to cook ( before dia jatuh sakit)....any new things from tv or book/papers she will try to cook it..even for sahur also she really wants to cook at least something


# i MISS buka puasa with my lovely friends during university time...mula -mula bawa mereka pergi bazaar ramadhan near kampung baru to buy food and after that crashing down their rooms at the university..:-PPP


# i MISS the bazaar ramadhan at TTDI market...masa sekolah dulu rajin laa pergi dengan mummy..bila dah masuk U and kerja since i don't go home as early as 4.30 pm and by 5.00pm that bazaar dah terlalu ramai org so we seldom go there laa




# i MISS all the excitement berbuka puasa with my cousins masa at Segamat dulu bila the last- last day of Ramadhan..penuh rumah atuk..makan pun ala kadar aje laa sbb dah ramai tapi still best...hihihi.. sekarang semua dahhhh besar dan jadi mak bapak org dah pun..ahaksss...:-)))

Friday, September 05, 2008

after 5 days of Ramadhan

how was your ramadhan so far?...ours was ok..the weather in Permatang Pauh helps a bit to have a cool Ramadhan despite the hot weather...it was raining here in Permatang Pauh every evening..for the past 4 days i was working on noon shift so i had to buka puasa at the office laa..brought along some kurma from home..tak sempat pun nak have a proper buka puasa food since i was alone managing the pharmacy counter..so i just have kurma + plain water and sometimes beli bread or anything laa yang mana sempat..balik rumah after 10.30pm baru laa sempat makan nasi

till today tak sempat nak pegi mana -mana bazaar ramadhan pun since evening was a rainy day...maybe bila ada off day boleh laa ronda-ronda cari bazaar ramadhan around this area..

since this week i masuk kerja lambat so before off to work at 1.00pm drop najla kat sekolah dia ..which was first time i did since pindah ke sini..it was becoz of my working schedule which is quite difficult to send/pick her off dari sekolah..usually shahrir yang hantar and my sis in law yang tolong ambil najla from school...( i got to admit i really rindu amik najla from school and see her happy faces untuk balik rumah which was a penawar hilangkan penat setelah seharian bekerja...)

on the first day hantar she was sooo mengada -ngada that she cry from home till sampai depan gate sekolah ( which was just 5 minutes away from home) ..bila sampai depan gate dia tengok kawan -kawan dia staring at her she immediately stop crying and join them for lunch..(mmg pandai berlakon betull...:-PPP )..2nd day i hantar pun mcm tue...today aje dia baik betullll tak nangis langsung....huhuhu..

next week dah start balik morning shift for a week...looking forward to it coz dapatlaa buka puasa bersama sama..